Search:
DU Wiki > Ämnen - Subjects > Medicinsk vetenskap > Tidigare kurser inom Medicinsk vetenskap > Anatomi, fysiologi och sjukdomslära, ht 2014 > Sjukdomar > Artros

Artros

   

  Vad är artros?

  Artros är en sjukdom som gör lederna stela och är den vanligaste reumatiska ledsjukdomen. (reumatikerförbundet) Många tror att de ska vila och vara stilla, men egentligen är det precis tvärt om man ska agera om man lider av artros. (1177) 

  Artros innebär att det är en obalans mellan nedbrytning och uppbyggnad av ledbrosket, vilket leder till att leden brister i sin funktion.(Reumatikerförbundet)

   

  Vem drabbas?

   

  Risken att drabbas stiger med åldern, den kan även gå i arv. Vilket yrke du har kan påverka, i de yrken där man sliter och får en långvarig belastning på tex höft och knäleder löper det större risk att drabbas av artros.

  Övervikt, överträning och fysisk inaktivitet är även faktorer som kan påverka uppkomsten av artros. (Reumatikerförbundet)

  Hur vet jag om jag har drabbats av artros?

  Ofta så märker du av smärta men symptomen behöver inte vara akut utan den kan komma smygandes. 

   I början av sjukdomsförloppet märker du endast av artrosen när du använder dig av leden som du har ont i, men efter ett tag när sjukdomen försämras så får du även ont av att bara sitta och titta på tv eller läsa en bok,

   du känner av smärtan även vid vila. (reumatikerförbundet)

  Vilka leder kan man få artros i?

  Oftast så startar bekymren med artros i fingerlederna, det är den vanligaste formen av artros. Artrosen kan även förekomma i stortå, käkleden, knäleden, axel, rygg och höftleden.

  Är sjukdomen ordentligt utbredd så kan det kallas generaliserad artros. Det innebär att man känner av smärta i flera olika leder i kroppen.

  Hur får jag en diagnos?

  Samtal med läkare där du beskriver din situation, finns det tveksamheter så får man ofta göra en röntgen. Röntgen kan inte visa hur stora besvären är, men de kan ändå ge en bild av om artros förekommer i lederna.

  Även blodprov brukar tas för att utesluta andra reumatiska sjukdomar.

  Behandling

  Behandlingen behöver inte nödvändigtvis bestå av läkemedel, forskning visar faktiskt att rätt information om sjukdomen, fysisk aktivitet och vid behov viktnedgång kan vara till lika bra hjälp.

  Har man mycket svåra besvär så krävs det annan behandling, då kan injektion av kortison på den aktuella leden vara ett alternativ. 10 % ca opereras pga sin svåra artros. (reumatikerförbundet)

  Det finns mycket du kan göra för att hjälpa dig själv, det är bra att gå ner i vikt om du har överflödiga kilon på kroppen och även fysisk aktivitet lindrar artrosen.

   

  Referenslista

   

  • Reumatikerförbundet, Artros

  Hämtat 14 oktober från reumatikerförbundets hemsida:

  https://reumatikerforbundet.org/reumatism/diagnoser/artros/

  • Vårdredaktionen, Västra Götalandsregionen senast uppdaterad 2014-04-07

  Artros behandlas bäst med fysisk aktivitet, Hämtat 14 oktober från 1177:s hemsida:

  http://www.1177.se/Vastra-Gotaland/Fakta-och-rad/Mer-om/Artros-behandlas-bast-med-fysisk-aktivitet/

  Files (0)

   

  Comments (6)

  Viewing 6 of 6 comments: view all
  Bra skrivet och lätt förklarat. Vad jag har hört så kan värme också lindra ex. varmt klimat och vattengymnastik i varmt vatten. Hur vanligt är det att unga får artros? edited 14:35, 3 Nov 2014
  Posted 14:34, 3 Nov 2014
  #2 Bra skrivet och lättläst. Jag har haft höftledsartros i ca 20 år, min pappa opererade båda höftlederna. Vet du något om när man kan få en operation, vid vilken ålder och hur många gånger man kan byta höftleder?//Monika
  Posted 22:45, 3 Nov 2014
  Bra skrivet med korta och intressanta stycken. Hur vanligt är det att man får artros från en skada i en led? Jag tänkte om man skadar sig så pass mycket att uppbyggnaden av ledbrosket förstörs. Jag har själv skadat en axel och blev röntgad med misstanke om artros...men jag vet inte om de misstänkte det pga skadan eller ville kolla det ändå.//Jessica
  Posted 18:33, 4 Nov 2014
  Hej Malin, intressant läsning!
  Jag hade velat få lite mer information om vad som sker i leden. Du skriver att det är en obalans mellan nedbrytning och uppbyggnad av ledbrosket - innebär det att ledbrosket bryts ned och att skelettet helt eller delvis lämnas utan skydd? Och i så fall: kommer smärtan av att skelettdelarna nu nöts mot varandra utan skyddande brosklager?
  /Katarina
  Posted 18:14, 12 Nov 2014
  Hej Malin! Det var intressant att lära sig lite mer om artros. Men hur stor del av befolkningen är drabbade av denna sjukdom och är det någon skillnad mellan könen? /Lina
  Posted 18:06, 22 Nov 2014
  Lättläst med bra information, men vill veta lite mer:)Förutom det du skriver såsom inaktivitet, övervikt etc,vet man orsaken till artros,alltså varför denna nedbrytning startar?
  Hur påverkar kortison kroppen i det långa loppet? Ökar artros risken för andra sjukdomar tex benskörhet?/Maria
  Posted 19:35, 3 Dec 2014
  Viewing 6 of 6 comments: view all
  You must login to post a comment.