Search:
DU Wiki > Ämnen - Subjects > Medicinsk vetenskap > Tidigare kurser inom Medicinsk vetenskap > Anatomi, fysiologi och sjukdomslära, ht 2013 > Sjukdomar > Öroninflammation

Öroninflammation

  Table of contents
  No headers

  Sjukdomar Öroninflammation

  Allmänt

  Öroninflammation är en varig infektion i mellanörat. Vanligen orsakats av bakterier. (Enander 2013) Börjar oftast med en förkylning. Förkylningsviruset gör att slemhinnorna blir mer mottagliga för bakterier. Det är vanligare att barn drabbas och det beror främst på att de har en kortare väg från halsen till örat för bakterierna att färdas. (Stoppard M,2006, s260) Ibland kan även trumhinnan spricka av det ökade trycket och vätskan rinner ut, det brukar göra ont när trumhinnan spricker men sen minskar smärtan snabbt. Det är vanligare under vintern och är den näst vanligaste infektionssjukdomen hos barn. Vuxna kan också få öroninflammation men det är inte lika vanligt. (Enander 2013) Det finns även en annan typ av öroninflammation och den heter öronkatarr, då finns det också vätska i mellanörat men den är inte varig, utan klar. Brukar oftast gå över av sig självt och man behöver sällan behandling. Den brukar inte heller vara särskilt smärtsam(Stoppard M,2006, s261)

  Symtom

  • Smärta i örat
  • Trumhinnan blir röd och svullen
  • Feber, men inte alltid
  • Lock för örat
  • Försämrad hörsel
  • Varig vätska som rinner ur örat
  • Små barn har ofta diffusa symtom. Det kan vara att de blir lätt irriterade, har dålig matlust, ibland kan barnet dra eller gnugga sig i örat.

      (Enander 2013, Stoppard 2006, s261)

   

  Egenvård

  De flesta öroninflammationerna kan kroppen själv ta hand om. Det finns några saker som man kan göra för att lindra.

  • Använda receptfria läkemedel mot smärtan (Enander 2013)
  • Höja huvudändan på sängen, det gör att slemhinnorna sväller av och trycket mot mellanörat minskar och därmed smärtan.(Stoppard M,2006, s261)
  • Ge näsdroppar vid förkylning, så svullnaden minskar (Enander 2013)

   

   

  Behandling

  Om egenvården hemma inte hjälper och om man fortfarande har besvär, högfeber eller om det rinner vätska ur örat kan man behöva behandla med antibiotika. Barn under ett år och när trumhinnan spricker då får man alltid behandling med antibiotika. (Enander 2013)

   

  Referenser

   

  •   Stoppard Miriam. (2006). Barnläkarboken. Granskad och bearbetad av  Ludvigsson Johnny. Ica Bokförlag.

   

  •  Enander Martin . 1177 Vårdguiden Dalarna. (2013). Öroninflammation. Hämtad 15 november, 2013, från 1177 vårdguiden. Tillgänglig på:

              http://www.1177.se/Dalarna/Fakta-och-rad/Sjukdomar/Oroninflammation/

   

   

   

   

   

   

   

  Öroninflammation ffffhjhjjhkjhklklklklklkklklklljhnbhjhjkhj

    

   

   

  Files (1)

  FileSizeDateAttached by 
   Öroninflammation.docx
  No description
  17.12 kB09:59, 21 Nov 2013h13emmgyActions

  Comments (2)

  Viewing 2 of 2 comments: view all
  Jag visste inte om att det fanns 2 olika sorters öroninflammation, bara att det gör förbaskat ont:( Hade öroninflammation många gånger som barn och kan ha känningar av det nu som vuxen, när jag blir förkyld. Bra uppdelning där rubrikerna gör det lätt att hitta i texten, som innehåller lättförståelig fakta.
  Posted 18:35, 25 Nov 2013
  Bra text, lätt att förstå. Intressant att de finns två typer av öroninflammation, det hade jag inte en aning om. Läste att trumhinnan kan spricka, vad är det som händer då? Kan man "laga" den? I så fall hur? Intressant text, bra jobbat!
  Posted 11:37, 27 Nov 2013
  Viewing 2 of 2 comments: view all
  You must login to post a comment.