Search:
DU Wiki > Ämnen - Subjects > Medicinsk vetenskap > Tidigare kurser inom Medicinsk vetenskap > Anatomi, fysiologi och sjukdomslära, ht2017 > Sjukdomar > Celiaki - Glutenintolerans

Celiaki - Glutenintolerans

  Table of contents
  No headers

  Celiaki, eller glutenintolerans, är en kronisk sjukdom som innebär att den drabbades tunntarm inflammeras vid intag av proteinet gluten. Proteinet finns i livsmedel som innehåller vete, råg och korn. Uppskattningsvis tror man att 1-2 procent av Sveriges befolkning lever med sjukdomen, som är vanligare hos kvinnor och ofta hos personer med typ 1-diabetes, sköldkörtelsjukdomar, ledsjukdomar, Down- och Turners syndrom samt olika typer av leversjukdomar. Celiaki är numera även en av de vanligaste kroniska sjukdomarna hos barn men intoleransen kan bryta ut i vilken ålder som helst (Svenska Celiakiförbundet,Vad är Celiaki?) 

   

  Vad händer i kroppen

  När man som glutenintolerant får i sig proteinet gluten reagerar kroppen genom att aktivera immunförsvaret. En inflammation startar i tunntarmens första del. Tunntarmens slemhinna drabbas och tarmluddet, som finns på tunntarmens insida, förstörs. Tarmluddet är nödvändigt för kroppens näringsupptag och för att kroppen ska kunna behålla den näring som passerar i tarmen. Äter man som intolerant mycket gluten, och ofta, utsätter man slemhinnan för stor skada och den får ingen chans att läka. (1177 Vårdguiden, Glutenintolerans)

   

  Orsak

  Det är svårt att veta vad som egentligen gör att intoleransen bryter ut men det man vet är att ärftlighet är en orsak. Var tionde person som har en nära släkting med sjukdomen drabbas också av Celiaki. Det finns teorier som baseras på att intoleransen utvecklas som en följd av exempelvis en magsäcksoperation eller en helt vanlig virusinfektion (1177 Vårdguiden, Glutenintolerans).

   

  Symptom

  Symptomen varierar väldigt från person till person. Små barn med en opptäckt diagnos växer sämre än friska barn och har dålig aptit, magont, järn- och vitaminbrist, illamående med kräkningar och diarré och/eller förstoppning. För vuxna människor kan symptomen vara lite mer oklara så som trötthet, viktminskning och depressioner. Magbesvär är, lika som hos barn, även vanliga symptom hos vuxna men de kan te sig väldigt olika. Vissa människor drabbas väldigt hårt medan andra kan ha väldigt diffusa besvär. Järn- och vitaminbristen kan drabba både barn och vuxna. Detta genom att inflammationen förstör tarmluddet och näringsupptaget försvåras. I och med att näringsupptaget försvåras kan man även utveckla benskörhet om man har Celiaki, då kroppen även får svårt att ta upp kalk. Laktosintolerans kan utvecklas som en följd till obehandlad Celiaki. Detta på grund av att enzymet laktas, som bryter ned laktos, minskar i tarmen vid en inflammation. Laktosintolerans i koppling till Celiaki går vanligvis över om man slutar äta gluten och tarmen får möjlighet att läka och återfå sin normala funktion igen (Svenska Celiakiförbundet, Symptom)                                                                                        

   

  Diagnos

  Det kan vara svårt att upptäcka sjukdomen eftersom symptomen lätt kan förväxlas med andra sjukdomar. Om man misstänker att man har glutenintolerans bör man kontakta en läkare. Viktigt är då att man fortsätter att äta gluten så att inte resultaten på proverna blir missvisande.

  Genom ett blodprov letar man efter speciella antikroppar som bildas vid glutenintolerans, transglutaminasantikroppar. Visar provet en förhöjd halt av dessa antikroppar är det högst troligt att du har sjukdomen. För att vara helt säker på diagnosen tas även ett vävnadsprov från tunntarmens slemhinna, sk tunntarmsbiopsi. Då för man ner en tunn, böjlig slang genom munnen och matstrupen, vidare ner till tunntarmen. Slangen är kopplad till en kamera och en tv-skärm och på så vis kan läkaren studera tarmens insida. Via slangen tar läkaren ett vävnadsprov från slemhinnan som sen undersöks i mikroskop. Är tarmluddet skadat, i kombination med en förhöjd halt av antikropparna transglutaminas, får  du diagnosen Celiaki (Svenska Celiakiförbundet, Diagnos)

   

  Behandling

  Det finns ingen behandling mot sjukdomen utan det gäller att lära sig att leva med sjukdomen. Detta får man göra genom att lägga om kosten och utesluta proteinet gluten helt. När tarmen får glutenfri mat börjar den läka och symptomen minskar (1177 Vårdguiden, Glutenintolerans)

   

  Referenser

  Svenska Celiakiförbundet, Vad är celiaki? Hämtad 2017-11-25 https://www.celiaki.se/celiaki/vad-ar-celiaki/

  Svenska Celiakiförbundet, Symptom. Hämtad 2017-11-25 https://www.celiaki.se/celiaki/symptom/

  Svenska Celiakiförbundet, Diagnos. Hämtad 2017-11-26 https://www.celiaki.se/celiaki/diagnos/

  1177 Vårdguiden, (2016). Glutenintolerans. Hämtad 2017-11-25. https://www.1177.se/Dalarna/Fakta-oc...tenintolerans/

  Files (0)

   

  Comments (4)

  Viewing 4 of 4 comments: view all
  Väldigt bra och tydligt skrivet. Allt gick att förstå på ett enkelt sätt, samtidigt som det känns att du fick med det viktigaste också. Hittar ingenting att "klaga" på, så jag får vara lite fånig och klaga på ett stavfel då ;) under Symtom, andra meningen står ordet "opptäckt", antar att det ska vara oupptäckt eller så? Som sagt var det det enda "felet" jag kunde hitta.
  Bra läsning!
  /Svea
  Posted 11:17, 15 Dec 2017
  Håller med Svea, superbra artikel. En sak jag tyckte var intressant att du tog med var att det kan tillkomma sjukdomar om man är glutenintolerant, det var något jag inte reflekterat över. Sen funderade jag över det du skrev i inledningen om att celiaki är vanligt hos personer men diabetes typ 1, ledsjukdomar, down syndrom osv. har sjukdomarna någon gemensam nämnare alltså vet man varför de har en benägenhet att bli intoleranta? Tack för intressant läsning!
  Posted 15:52, 18 Dec 2017
  Intressant, jag lärde mig ett och annat om denna "populära" sjukdom som så många kan diagnostisera själva. Nu kan man ju fråga ut personer som självdiagnostiserar sig själva, och se om de kanske tar sig i kragen och bokar en tid för utredning. Håller annars med Svea och Ronja om ovan kommentar. Bra jobbat!
  Posted 09:48, 19 Dec 2017
  Du nämner i inledningen att kvinnor drabbas i högre grad än män - har du sett något om varför? Sedan, som Svea säger, det finns inte så mycket att kommentera på så det får bli ett par tekniska påpekanden: du skriver "Down- och Turners syndrom" där det ska vara Downs, och du växlar i hur du använder punkt i samband med parentes. Små detaljer, ja, men sådant som kan höja din artikel ett välförtjänt snäpp till. Bra jobbat!
  Posted 18:04, 2 Jan 2018
  Viewing 4 of 4 comments: view all
  You must login to post a comment.