Search:
DU Wiki > Ämnen - Subjects > Medicinsk vetenskap > Tidigare kurser inom Medicinsk vetenskap > Förskrivningsrätt för vissa läkemedel och förbrukningsartiklar (MC3016) > Vaccinationer > HPV virus

HPV virus

  Table of contents
  No headers

  Grupp 3: Britt-Marie Andersson, Marika Liljegren, Annica Jakobsson

  HPV

  HPV är förkortning för papillomvirus. Mot HPV-infektion finns det två sorters vaccin. Dessa vaccin innehåller partiklar som liknar äkta virus och de kan inte orsaka infektion. Det ena skyddar mot två typer och det andra mot fyra typer. Man får ett skydd mot typ 16 och 18 med dessa vaccin. Dessa två är de som oftast orsakar livmoderhalscancer. Papillomvirus smittar via direkt fysisk kontakt. Inkubationtiden är cirka två till tre månader för kondylom. Några som har infekterats gör sig inte av med viruset ur kroppen . Det kan ge gynekologiska cellförändringar som kan leda till livmoderhalscancer och dessa personer har ökad risk att få cancer. För allvarliga cellförändringar och cancer ligger infektionen längre tillbaka i tiden till och med årtionden tillbaks (Smittskyddsinstitutet 2013).

  Adjuvans i vaccinet är aluminiumhydroxid och aluminiumhydroxifosfatsulfat (Smittskyddsinstitutet 2013).

  Boosterdos:

  HPV-vaccinet är ett nytt vaccin och man vet inte ännu om boosterdoser behövs (FASS 2013).

  Vilka vaccineras med HPV vaccin?

  Enligt smittskyddsinstitutet kan i princip alla dra nytta av HPV vaccin, men bäst nytta gör det innan sexuell debut. Även efter detta kan vaccin ges och det är av nytta även till äldre, men nyttan minskar då man i högre ålder, mest troligt haft fler sexuella kontakter, och sannorlikheten att man blivit utsatt för smitta är högre. I Sverige vaccineras nu sedan 2010, flickor i årskurs 5 och 6. Vaccinet ges vid tre tillfällen inom loppet av sex månader. Även pojkar kan ha nytta av vaccinet, då det ger ett ökat skydd mot kondylom, som i sin tur kan spridas till seuella kontakter.

  Riskgrupper:

  Alla som har sexuella kontakter riskerar att få HPV virus. Risken att smittas ökar vid fler sexpartner, och då är nyttan av tidig vaccination stor.

  Internationellt:

  I många länder är vaccinet infört i barnvaccinationsprogrammet, vilket är under beaktande även i Sverige. Länder som har detta i sitt vaccinationsprogram är enligt smittskyddsinstitutet bla Danmark, Norge, Storbritanien, Tyskland, Frankrike, Schweitz, Österrike, Portugal, Spanien, Italien, Holland, Belgien, Luxenburg, Liechtenstein, USA, Kanada samt Australien. Ca 80 mijoner doser har getts över världen sedan 2006. Nogranna övervakningar har gjorts. Det finns ingen ökning av kroniska sjukdomar isamband med vaccinering (Smittskyddsinstitutet 2013).

  Länkar:

  http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/myter-sprids-om-hpv-vaccin_8129330.svd

  http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/hpv-vaccin-effektivt-for-man/

  Referenser:

  http://www.fass.se

  http://www.smi.se/sjukdomar/hpv-infektion/

  http://www.smittskyddsinstitutet.se/vaccination

  Files (0)

   

  Comments (9)

  Viewing 9 of 9 comments: view all
  Ni skriver att pojkar har nytta av vaccinet, ges det till pojkar i årskurs 5 och 6 också? Vad heter vaccinerna och hur ges doserna? Ges någon information till barn som får vaccinet med tanke på STI?
  Posted 11:40, 19 Dec 2013
  Jag är också intresserad av hur informationen ges till barnen som ska vaccineras, vi ska ju vaccinera mot HPV under vår praktik till våren så det skulle vara av värde att veta detta eller få några bra tips.
  Posted 11:56, 19 Dec 2013
  Hej
  Jag skulle vilja ha lite mer patofysiologi och det skulle kunna förtydligas att HPV är en stor familj (minns inte exakt nu...) och ett 40-tal orsakar könsvårtor (kondylom) om jag inte minns fel...:)
  //Mvh Katarina
  Posted 13:31, 19 Dec 2013
  Finns det någon maxålder för att vaccinera sig? Vilka vaccin finns? Med vänlig hälsning, Sara hager edited 17:38, 19 Dec 2013
  Posted 16:24, 19 Dec 2013
  Hur fungerar vaccinet ? Vad heter vaccinet ? Hur vanligt är det med papillomvirus ?
  God Jul / Hälsningar Helen F
  Posted 22:16, 21 Dec 2013
  Ni har skrivit att aluminiumhydroxid och aluminiumhydroxifosfatsulfat är djuvans i vaccinet. Hur fungerar de? Varför de ingår i vaccinet? Finns några biverkningar av dessa ämne?
  Posted 21:17, 24 Dec 2013
  hur fungerar vaccinet? Vad innebär typ 16 och 18? Finns det fler typer? Vilka då isf och mot vad? I vilken ålder vaccineras pojkar? Patofysiologi? Hur fungerar adjuvansen för vaccinet?
  Posted 11:37, 27 Dec 2013
  Vilka vaccineras och riskgrupper kanske man skulle kunna skriva ihop, känns som lite samma info när man läser de två styckena. Är också intresserad av hur vaccinet fungerar. Intressant ämne!
  Posted 22:15, 2 Jan 2014
  HPV-vaccin ingår nu i det allmänna vaccinationsprogrammet och det är väl en tidsfråga innan även pojkar i åk 5 - vaccineras.
  Kort men relevant info. En viktig fråga är förstås hur ungdomarna själva blir informerade.
  Posted 17:09, 12 Jan 2014
  Viewing 9 of 9 comments: view all
  You must login to post a comment.