Search:
DU Wiki > Ämnen - Subjects > Ljud- & Musikproduktion > Möten med skilda musikgenrer, LP1049 > Synthpop (Tina Karlsson)

Synthpop (Tina Karlsson)

  Table of contents
  No headers

  Synthpop vilket också går under namnen elektropop eller technopop är en genre som blev berömd på 1980-talet. I synthpopen är synthesiezern huvudinstrumentet men andra vanligt förekommande instrument i denna genre som används tllsammans med synthesiezern är trummaskin, bas, sequenser, keyboard, vocoder, samples och vocals.  

  Synthpopen har sitt kulturella ursprung i Tyskland, Japan och Storbritannien. Geren har sitt ursprung i 1960-talet och det tidiga 1970-talet då synthesiezern användes flitigt i den progressiva rocken, den elektroniska artrocken, disco och allra främst inom krautrocken, som bandet kraftverk hade stora framgångar med. I Japan uppstod genren som distinkt och i Storbritannien under postpunkeran som en del av new wave-rörelsen men då vid skiftet mellan 1970-och 80-talet.  

   

  Relaterade genrer

  Genrer som sedan vuxit fram ur syntpopen är bland annat, house, electro, EDM (electronic dance music) och trance.
  Fusiongenrer till synthpopen är electroclash, electro house och techno.
   

  Kännetecken  

  Syntpopen definierades av att det primära instrumentet i genren bestod av synthesiezern, men även utav trummaskiner och sequencers och att dessa tekniker tillsammans användes som ersättning för alla andra instrument i musikskapandet. . Ljuden från en synthesizer är vad man kan kalla för perfekta ljud, då de är skapade digitalt, så det kan exempelvis inte bli några lustiga bieffekter så som ett vibrato hos en gitarr eller liknande, om man inte programmerar in just det ljudet.  Vissa tycker att det är att det låter autentiskt som ger musiken sin charm, men synthpopen har skapat sin egen charm genom sina häftiga och egendomliga digitala ljud.


   

  Historik

  Synthesizern som är grunden till att synthpopen uppkom, blev tillgängliga för praktisk användning i en inspelningsstudio under mitten av 1960-talet. Detta var under samma tidsperiod som rockmusiken började framstå som en mer distinkt genre.  

  År 1964 uppfann Robert Moog, Moog-synthesizern. Denna synthesizer producerade helt elektroniskt genererade ljud. Efter det kom Moog ut med en portabel Mini-moog, vilken var simplare att använda, speciellt då under liveuppträdanden.  Mini-moogen kom att användas väldigt flitigt av de progressiva rockmusikerna, däribland stora namn så som Richard Wright och Pink Floyd.1

  Det var under mitten av 70-talet som synthpopens era reste sig då band så som Kraftverk gjorde genren känd. Under slutet av 70-talet släppte David Bowie tre album, Low (1977), Heroes (1977) och Lodger (1979), som var till stor del hade programmerade beats och utav det som skulle komma att bli det nya synthpop-soundet.

  Det var mellan åren 1981-85 som syntpopen började få sin stora kommersiella framgång.
  När 80-talet anlände hade synthesizern blivit betydligt billigare att införskaffa och även mycket enklare att använda. År 1982 kunde MIDI användas mycket enklare än tidigare tack vare utvecklingen av teknologin och det var alltså därför som man, enklare än tidigare, kunde producera rena elektroniska ljud. Under vintern 81-82 nådde synthpopen sin kommersiella topp i då band som Soft Cell och Depeche Mode hade stora framgångar med genren.2   

  Under mitten av 80-talet och fortsatt fram till 2000-talet så minskade syntpopens popularitet men det fanns fortfarande stora band som är väl kända än idag för sin sythpop under den tidsperioden, däribland Pet Shop Boys och Erasure under det sena 80-talet och Savage Garden, som hade sin storhetstid under 90-talet.4

  Sedan 6-7 år tillbaka, alltså under senare delen av 2000-talet har synthpopen ökat extremt mycket i popularitet igen. Stora namn idag är bland annat, Lady Gaga, Calvin Harris, M83, Kavinsky och Hurts.  
  Synthpopen har genom åren blivit en stor del av musikhistorian och är betydelsefull då den gett upphov till hur vi bygger upp mycket musik idag.

  Idag finns det dock inte så mycket traditionell synthpop kvar men synthpopen ligger till grund för stora, populära genrer såsom EDM och House. EDM och House är vad man idag kan kalla för den moderna synthpopen.


  Kultur

  Synthpopen har också gett upphov till en hel kultur som främst pågick under det tidiga 80-talet då synthpopen hade sin allra största genomfart. Kulturen kallas för ”The New Romantisicm” men var också kallad ”The Blitz Kids” och startade under nattklubbslivet i Storbritannien 1979.  Duran Duran var ett av banden som klädde sig i denna trend. Nedan är bilder på hur den androgyna stilen såg ut.

   


  Artister & Låtexempel

  -Calvin Harris (featuring. John Newman)

  Calvin Harris producerar vad man idag kallar för modern synthpop, alltså electronic dance music(EDM) Här nedan är Harris’ senaste singel som tickade upp som etta på Spotifytoppen på endast två dagar, framförs tillsammans med soulstjärnan John Newman.

  https://www.youtube.com/watch?v=6ACl8s_tBzE  


  -M83

  M83 är ett franskt elektroniskt band som startade sin karriär år 2001. Tidigare gjorde de en rad remixer från andra kända synthband däribland Depeche Mode som de även turnerat tillsammans med.5 M83 har även komponerat soundtracket till Filmen Oblivion. Här nedan är en av deras mest kända låtar.6

  https://www.youtube.com/watch?v=dX3k_QDnzHE

  ”Midnight City” av M83, från Hurry Up, We’re Dreaming, 2011.

  Den här låten och övriga låtar från detta album är aningen influerade från 80-talet. I ”Midnight City” kan man tydligt höra att trummorna starkt påminner om hur trummaskinerna lät på 80-talet, det där programmerade ljudet som kommer från en syntheziser, likaså alla de andra ljuden förutom saxofonen och sången.   

  -Depeche Mode

  Depeche Mode är ett av världens mest kända synthband och var som störst då syntpopen slog igenom i början av 1980-talet. Nedan är en låt som de blev mycket populär trots att synthpopen inte var lika trendig då (1997) som innan.

  https://www.youtube.com/watch?v=aieEZ950d1I

  ”It’s No Good” av Depeche Mode, från Ultra, 1997.7

  I just den här låten hör man tydligt synthen i början med långa utdragna toner och efter det läggs trummaskinen och basen på. Lite kuriosa om ”It’s No Good”, den spelades i ett avsnitt av den omåttligt populära tv-serien Vänner (1994).

  -Duran Duran

  Duran Duran är ett band som gjorde syntpopen extremt populär under synthpopens storhetstid i början av 80-talet. Nedan är en av deras mest populära låtar.8

  https://www.youtube.com/watch?v=oOg5VxrRTi0

  ”Hungry Like the Wolf” av Duran Duran, från Rio, 1982.
   

  Ett exempel på Synthpop då sythpopen vaknade till liv. Om man jämför de två ovanstående låtarna med ”Hungry Like the Wolf” finner man många gemensamma nämnare som är övergripande för synthpopen trots att det skiljer 30 år mellan den yngsta och den äldsta låten.  


  Av :Tina Karlsson
   

  Referenser

  1. T. Cateforis (2011), Are We Not New Wave?: Modern Pop at the Turn of the 1980s, Ann Arbor MI: University of Michigan Press, s. 52,62.

  2.  Barry R. Parker, Good Vibrations: the Physics of Music (Boston MD: JHU Press, 2009), s. 213

  3.S. Reynolds (2005), Rip It Up and Start Again Postpunk 1978–1984, London: Faber and Faber, s. 334–5.

  4. M. Russ (2004), Sound Synthesis and Sampling (3 ed.), Burlington MA: Elsevier, s. 66.

  5. http://ilovem83.com/tour-page/ (3e November, 2011).

  6. http://blogs.indiewire.com/theplaylist/exclusive-m83-scoring-joseph-kosinskis-oblivion-starring-tom-cruise-20120628# Kevin Jagernauth, The Playlist ( 28e Juni, 2012)

  7. http://www.officialcharts.com/archive-chart/_/1/1997-04-12/ (12e April, 1997)

  8. http://www.theguardian.com/music/duranduran (2014)

  Files (0)

   

  Comments (6)

  Viewing 6 of 6 comments: view all
  Mycket bra skrivet! Svårt att hitta någon konstruktiv kritik! Kan man kanske skriva med att modern synthpop har fått en annan slags genre som idag kallas House eller EDM musik?
  Posted 08:28, 20 Sep 2014
  Jättefint skrivet. Det skulle intressant och veta lite mer om hur musiken arrangeras? Finns det typisk instrumentering etc?
  Skulle vara kul med någon bild också :)
  Posted 09:27, 21 Sep 2014
  Bra skrivet och en hel del intressanta fakta om synthpopen. Hade varit kul att få veta mer om kulturen runt musikgenren. Till exempel hur folk klädde sig eller om det fanns något speciellt som det ofta sjöngs om?

  Bra jobbat!
  Posted 09:22, 22 Sep 2014
  Hejsan! Har försökt göra mitt bästa när det kommer till vad ni ville ha mer av, det enda jag inte lyckas med är att lägga in bilder på artisterna, för det vägrar spara! Men ska jobba på det (: / Tina
  Posted 13:55, 22 Sep 2014
  Trevlig och riktigt bra artikel med bra balans mellan historia och nutid.
  Posted 22:11, 28 Sep 2014
  Hej! Bra skriven artikel! Jag har alltid funderat på vad just synthpop innebar. Nu vet jag exakt vad den kännetecknar. Bra jobbat!
  Posted 18:27, 10 Oct 2014
  Viewing 6 of 6 comments: view all
  You must login to post a comment.