Search:
DU Wiki > Ämnen - Subjects > Ljud- & Musikproduktion > Möten med skilda musikgenrer, LP1049 > Ragga jungle

Ragga jungle

  Table of contents
  No headers

  Ragga Jungle är snabb elektronisk ravemusik ackompanjerad av toasting som hade sina glansdagar mellan 1990-1995. Det är en fusion av bland annat breakbeat, ragga, dub, hiphop, hardcore och acid house och växte fram naturligt i Storbrittanien som en militant uttrycksform av unga i London's underklassområden.

   

  Relaterade genrer

  Ragga Jungle har influenser från metagenren Reggae & dess subgenre Dub som hörs tydligast på rösterna men även i basen och samplingarna. Det finns även element från dåtidens Dancehall (ragga) bland annat för dess digitala instrumentering som är en stor faktor för soundet. Tillvägagångssättet när man producerar Jungle (dvs. samplingsbaserat) och även uppståndelsen av dess kultur kan närmast liknas vid Hiphop. Ragga Jungle har även tydligt präglat Grime, en senare brittisk subgenre till hiphop, där man kan dra paralleller mellan de avancerade rytmerna och farten i rapen.

   

  Kännetecken

  Ragga Jungle är en ganska specifik subgenre till Jungle, som man i sin tur kan säga tillhör metagenren breakbeats. Det har ett sound som för den oinlyssnade låter ungefär likadant som Drum and bass, men det har sina speciella kännetecken. För att förstå det måste man först bli bekant med Jungle. I Jungle jobbar man med mycket och gärna överdrivna låga frekvenser jämfört med exempelvis rave-kusinerna Techno eller Trance som drar mer nytta av de högre registren. De två viktigaste komponenterna som utan undantag förekommer i en Jungle-produktion är så kallade breakbeats och tunga basslines. Breakbeats i sig om man inte talar om metagenren är trumbeats samplade från gamla skivor [1], precis som i Hiphop. I Jungle klippte man upp upp-pitchade breaks och gjorde sina egna mönster i snabba dansanta takter runt 150-170 bpm. I basen kan man oftast höra att sekvenserna är närmast inspirerade av Reggae eller ännu närmre Dub-basslines. Egentligen tog man ta dessa komponenter och samplade nästan vadsomhelst i början innan genren blev mer definierad. I Oldskool Jungle samplade man ofta klassiker och remixade till Jungle-versioner. Andra frekvent förekommande element är synthpads, samplade röster och effekter som laserljud, tutor och licks. I överlag är det enligt tumregeln snarare rytm-över-melodi än melodi-över-rytm. Eftersom det blev ganska dominant att likt Dub remixa reggaeklassiker började man snart inkorporera ragga mc's som toastade på produktionerna för att göra helt originella ”tunes”, och det är det i ett nötskal som sätter prefixen ”Ragga” framför Ragga Jungle.

  [1]Video explains the world's most important 6-sec drum loop, YouTube

   

  Historik

  Jungle är i grunden en urban genre som föddes i slutet av 80-talet i Londons förorter, Storbrittanien. Namnet sägs härstamma från ordet "jungle bunny" som användes som glåpord för svarta i Storbrittanien. Under den tiden var ravefester populära; stora oauktoriserade fester i exempelvis övergivna lagerlokaler eller på öppna fält där DJs spelade och folk dansade tills polisen lyckades eller misslyckades att skingra dom. På dessa ravefester spelades det mycket Acid house och Hardcore och det fanns en driven scen kring dessa genrer.

  Samtidigt i de fattiga områdena arrangerades så kallade sound systems, ursprunget ur Reggaen och motsvarigheten till hiphopens block parties. Ett ljudsystem och en stor fest mitt i kvarteret helt enkelt. Allteftersom teknik som datorer och samplers blev mer tillgänglig för gemene man började inspirerade ungdomar experimentera med elektronisk musik. Den vanligast förekommande budgetkombinationen var att använda datorn Atari ST för att sequenca samplern S900. På så vis kunde man börja skapa musik direkt hemma i sovrummet när man ville utan att spendera dyra pengar på studiotid. DJs var helt plötsligt även producenter och musiker som tillsammans med skivspelare och synthar hade en närmast oändlig ljudpalett och en tom kanvas.

  Ravescenen hjälpte till att skapa en stor undergroundrörelse av DJs, piratradiostationer och ”rejvare” från alla bakgrunder som skapade en symbios och som konstant var ute efter de senaste, mest ”wickid” skivsläppen. Hela rave-rörelsen genomsyrades av en misstro för myndigheter och en DIY-mentalitet. Det fanns en handfull independent-labels som släppte Jungle på dubplates (testpressar, whitelabels) i begränsad utgåva innan de släpptes officiellt som klubb-DJs som radio-DJs flockades kring i de små skivbutikerna.

  Radio-DJs med små studios tog över radiofrekvenser utan tillstånd och sände de senaste fynden och Djs provade nytt material på raves och klubbar som slutkonsumenterna; rejvarna eller specifikt junglists som de kallade sig för till slut köpte. På så sätt slöt de en cirkel utan att blanda in kommersiella mellanhänder och det kämpades från alla håll för att hålla det så. De stora skivbolagen hade heller inte i närheten av koll på scenen jämfört med de som levde dagligen för allt som kom med genren.

  Men som i så många andra fall föll många till slut för frestelsen av kändisskap från jättarna, och runt 1995 var marknaden mättad och översaturerad av icke-nyskapande låtar. Jungle och Ragga Jungle hade dessutom även som många andra genrer genom historien (ex. jazz, rock'n'roll, hiphop) blivit stämplat av den äldre generationen som våld- och drogglofirierande. Ragga Jungle innehöll ofta samplingar från gangsterfilmer, skottljud och textinnehåll som speglade livet som ”rudebwoi”, en jamaikansk term från gatukulturen i Kingston som enkelt beskrivet kan beskrivas som gangster men som nu snarare beskrev en stil, och som för övrigt flöt över med genren Ska som var stort bland annat bland skinheads i Storbrittanien.

  När Jungle fick större uppmärksamhet beskrevs det i media som ett ”svart fenomen” vilket förvirrade junglists och självbilden av deras identitet i rörelsen. Det var folk av alla sorters hudfärg och kön som deltog redan från början. Även om hits som Shy FX and UK Apachi's ”Original Nuttah” lyfte genren till nya höjder, drog medias image till sig negativa stereotyper. [1]

  Det var fortfarande i stort sett Djs som egenhändigt styrde marknaden och när de valde att istället spela mer av den nymorphade och mer utåt sett rumsrena instrumentala genren Drum and Bass framför Jungle så gick Ragga Jungle mer och mer under jorden. Jungle sågs som något som skulle dra en ”dålig” publik medans DnB var för en mer sofistikerad, intelligent, mellan raderna vit publik. Hursomhelst kan man kalla det vad man vill, stämpeln handlade mer om marknadsföring. Vissa hävdar t.o.m. att en annan bidragande faktor var att folk började konsumera mer kokain och alkohol på jungle raves så att det blev uppstod aggressivitet, istället för den vanligt rave-förknippade drogen ecstacy som har mer kärleksfull effekt.

  Till subkulturen som skapades kring Jungle och Ragga Jungle hörde även slang (bland annat många Jamaica-influerade ord) och en klädstil som inte hade några mer oskrivna regler än att de skulle vara originella och spegla ens person.

  Det råder en del tvivel bland headsen om exakt vem som uppfann Ragga Jungle och det finns nog inget definitivt svar på den frågan. Faktum är att de som ägnade sig åt genren under sin storhetstid hävdar att benämningen Ragga Jungle inte fanns på den tiden, det kallades helt enkelt bara Jungle och subgenrebeskrivningen uppstod senare. En av de första officiellt utgivna ragga jungle-skivorna var med fd. Reggaeartisterna Ragga Twins på skivbolaget Shut up and Dance. En kontrovers som uppstod gällande detta var när artisten General Levy slog igenom i Storbrittanien strax efter det blev kommersiellt och påstod att det var han som startade hela grejen, något som upprörde många hängivna jungle-eldsjälar. Många piratradios bojkottade honom på grund av hans egotripp.

  På senare dagar i takt med internet-åldern har Ragga Jungle och Jungle fått en ny internationell scen där genren upptäckts på nytt och en ny generation lyssnare och utövare tar plats.

  [1]Belle-Fortune, 2004:17

   

  Artister

  Ragga twins, Två Ragga Jungle pionjärer med Reggae-bakgrund.

  MC 5ive'O, Pionjär inom Ragga Jungle/Jungle och en av de mobiliserande krafterna i dispyten mellan "original" jungle-communityt och General Levy som utspelade sig i desperationen när genren började splittras, då han inte ansågs vara "äkta".

  Goldie, Musikproducent, DJ, skådespelare och graffitiartist. Han var en ikon med guldtänder som tillförde mycket till Jungle och Drum and Bass scenen, troligtvis den med högst stjärnstatus. 

  General Levy, En one-hit wonder känd för den kanske största kommersiella framgången inom Ragga Jungle. 

  Dillinja, En av de mest produktiva Jungle & Drum and Bass producenterna med över 500 releaser sedan 1991

  MC Skibadee, Ragga mc som varit aktiv sedan 1993 och fortfarande gör nya låtar, dock nu under Drum and Bass mantel.

  Shy FX & UK Apachi, Shy FX var Jungle-producent och DJ och med UK Apache som MC släppte dom genombrottet "Original Nuttah" 1994.

   

  Låtexempel

  Incredible, av M-Beat feat. General Levy, från Incredible 12", 1994.

  Original Nuttah, av Shy FX & UK Apachi, från Original Nuttah 12", 1994.

  Spliffhead, av Ragga Twins, från Illegal Gunshot / Spliffhead 12" 1990.

  The Clash, av DJ Ren & MC Gunsmoke, från Jungle Fever vol. 4 (VA), 1995.

  Hail up the lion, av Wildlife Collective, från No no no (You don't love me) / Hail up the lion 12", 2009.

   

  Referenser

  All Crews: Journeys through Jungle/Drum and Bass culture, Brian Belle-Fortune, 2004

  http://en.wikipedia.org/wiki/Oldschool_jungle

  http://en.wikipedia.org/wiki/Ragga

  http://en.wikipedia.org/wiki/Ragga_jungle

  All black TV: Jungle Fever, BBC 2, 1994

  Video explains the world's most important 6-sec drum loop

  20 years of Jungle Mania, Creative Wrkz

  Jungle & Drum and Bass, 24H Canal + France

  Channel 4 Jungle documentary, 30:e april 2014

  Files (0)

   

  Comments (3)

  Viewing 3 of 3 comments: view all
  Vad kul att se en genre som jag aldrig hört talas om, och ännu fräsigare att den har influenser från reggae och bygger på toasting!
  Bra låtexempel som verkligen får en att förstå vad genren handlar om också :)

  Riktigt bra arbete som har en mycket bra struktur. Har "tyvärr" ingen bra konstruktiv kritik att ge, jag har fått all information jag behöver på ett bra och tydligt sätt!
  Posted 15:30, 21 Sep 2014
  Vädigt bra skrivet och intressant fakta. Har själv lyssnat en hel del på Ragga Jungle men aldrig vetat någonting om originalscenen. Det ända jag kan säga som jag tyckte var konstigt var en mening där du lagt till "blev" men det såg ut som ett slarvfel. som jag kommer ihåg det använde dom ofta vocoders på rösterna. för att förvränga dom (ge rösterna ett lite knarrigt sound), hade vart kul att veta lite mer om vad det var för maskin.

  Bra jobbat!
  Posted 08:41, 22 Sep 2014
  Intressant artikel, mycket välskriven! Vet inte vad som kan förbättras. Det är iallafall ett coolt sound i musiken, genrekulturen verkar dock vara riktigt skum.
  Posted 10:00, 22 Sep 2014
  Viewing 3 of 3 comments: view all
  You must login to post a comment.