Search:
DU Wiki > Ämnen - Subjects > Ljud- & Musikproduktion > Möten med skilda musikgenrer, LP1049 > Punk (Olof Olsson)

Punk (Olof Olsson)

  Table of contents
  No headers

   

  Punk, även kallad punkrock, är en subgenre till rock som uppstod i USA och Storbritannien under andra halvan av 70-talet. Med rötter i den amerikanska garagerocken och engelska pubrocken uppstod den som en motreaktion mot den då rådande trenden av progressiv rock och tog tillbaka rocken till sina rötter fast ännu hårdare och snabbare. De flesta punklåtar bygger på den klassiska vers/refräng/vers/refräng-mallen och har avskalad instrumentering och politiska texter. Punken som subkultur är starkt förknippad med sin DIY-attityd (Borthwick & Moy, 2004). 

   

  Relaterade genrer

  Punken har sina rötter i amerikansk 60-tals garagerock och vad vi idag kallar proto-punk och band som t.ex. MC5, The Sonics och The Stooges, (Bogdanov, 2002) men redan så tidigt som i 50-talets råa och rebelliska rock ‘n’ roll kan man se och höra likheter med punken. Brittisk 60-tals rock som t.ex. The Kinks och The Who som lade tonvikten på enkelhet och entusiasm framför komplexitet och teknisk spelskicklighet var också en föregångare till punken (Borthwick & Moy, 2004). Genrens storhetstid var mellan 1975 och 1978 men ur den utvecklades andra genres som t.ex. de lite mer städade och poppigare new wave, no-wave och art-punk (Bogdanov, 2002), men även hårdare varianter som hardcore, oi! och anarcho-punk. Punkens DIY-inställning om att alla kan göra och spela musik trots begränsade tillgångar och kunskaper har också influerat många andra genres såsom Hip-Hop, House, Indie mfl. Även avarter som skate-punk, trall-punk och riot grrrl tål att nämnas.   

   

   

  Kännetecken

  När punken kom tog den tillbaka rocken till sina rötter med få ackord och en enkel melodi fast hårdare och snabbare den nånsin låtit (allmusic.com). En typisk punklåt är uppbyggd enligt vers/refräng/vers/refräng-modellen och är ofta mycket kort. Instrumenteringen är avskalad och består vanligtvis av elgitarr, elbas och trummor. Genreutövarnas tanke om att alla kan spela gör att den tilltalar många musiker som har begränsade kunskaper inom sitt instrument och det bidrar också till enkelt uppbyggda låtar med repetitiva basgångar och trumspel. Sången skriks oftast fram utan eller med lite melodi. Texterna är ofta socialrealistiska och politiska och slår nerifrån och upp. (Borthwick & Moy, 2004). 

   

  Historik

  Även om termen “punkrock” användes redan i början av 70-talet av rockskribenter som Lester Bangs och Dave Marsh för att beskriva band som verkade i den amerikanska garagerock-scenen (punk är ett engelsk nedsättande ord för ligist ungefär) så var det inte förrän i mitten av 70-talet som punken blev en egen genre. Inspirerade av garagerockband som MC5 och The Stooges bildades 1974 The Ramones i New York och de brukar kallas ett av de första punkbanden. Inspirerade av samma garagerock, tidig New York-punk, och brittisk pubrock så började även punken få fäste i England. Ett av de första och största punkbanden där var Sex Pistols (Bogdanov, 2002). Sex Pistols debuterade live den 6:e november 1975 och på grund av deras aggressiva och respektlösa scenuppträdanden så gjorde de sig snabbt ett namn som ett av de mest kontroversiella punkbanden, även om de aldrig själva kallade sig för punkare (Colegrave & Sullivan, 2004)(Sneum, 2005). Sex Pistols musik och attityd inspirerar många och snart exploderar punken i England och band som The Clash, The Slits, Generation X och The Buzzcocks bildas (Cooper, 2014). Till skillnad från i USA där punken utvecklades lugnt och stilla i ett fåtal städer bortom medias strålkastare så får punken i England snabbt fäste och många anhängare. En stor anledning till detta är hur det dåvarande engelska samhället såg ut och styrdes. De unga var fattiga och arbetslösa och punken gav dem en röst och en ärlig och ocensurerad beskrivning av deras missnöje (Borthwick & Moy, 2004). Precis som alla genres så utvecklades även punken och man brukar säga att dess huvudsakliga tidsålder var 1975 - 1978. I slutet av 70-talet dalade intresset från media och många av de band som inte hade lagt av utvecklade och sofistikerade sin spelstil och började spela vad som brukar kallas New Wave (Bogdanov, 2002). De övergav punkens ilska och råa, avskalade sound till förmån för ett mer strukturerat musikaliskt sound (Borthwick & Moy, 2004). Inspirerade av den engelska punkscenen börjar samtidigt i USA nya band som Black Flag, Dead Kennedys och Bad Brains ploppa upp. De spelar en hårdare och snabbare version av punk och vad som brukar kallas hardcore föds (Cooper, 2014). Under större delen av 80-talet är det hardcore som får representera punken i både USA och England men under 90-talet dyker nya band upp som spelar en poppigare, radio-vänligare variant av punk som brukar benämnas som pop-punk eller skate-punk. Till skillnad från tidigare amerikanska punkscener så blossar skate-punken upp till något stort och band som Green Day och Rancid skördar stora framgångar (allmusic.com, 2014).

   

  Artister

  The Ramones - New York-band som hade en avgörande betydelse för den nya punkvågen.

  Sex Pistols - ett av de första och största brittiska punkbanden..

  The Damned - Det första engelska punkbandet som fick ett skivkontrakt. Gav 1976 ut singeln New Rose.

  The Dead Kennedys - Amerikanskt hardcore-band bildat 1978.

  Attentat - ett av de första och största svenska punkbanden.  

   

  Låtexempel

  The Ramones - Blitzkrieg Bop.

  Klassisk treackords-punk.

  https://www.youtube.com/watch?v=ElX7x_qNUYQ

   

  Sex Pistols - Anarchy In The UK.

  Legendariska Sex Pistols första singel.

  https://www.youtube.com/watch?v=pOe9PJrbo0s

   

  Dead Kennedys - California Über Alles.

  Deras debutsingel som väckte stor uppmärksamhet då den innehöll kritik mot Kaliforniens dåvarande guvernör Jerry Brown.

  https://www.youtube.com/watch?v=eIqESwzCGg4

   

  Refused - Rather Be Dead.

  Exempel på svensk 90-talshardcore.

  https://www.youtube.com/watch?v=KC58HzENhoQ

   

  Referenser

  Allmusic.com http://www.allmusic.com/style/punk-ma0000002806 (läst 2014)

  Bogdanov, Vladimir (2002), All Music Guide To Rock.

  Borthwick, Stuart & Moy, Ron (2004), Popular Music Genres, An Introduction.

  Colegrave & Sullivan (2004), Punk: A Life Apart.

  Cooper, Ryan. http://punkmusic.about.com/, (läst 2014).

  Sneum, Jan (2005), Bonniers Rocklexikon.

  Files (0)

   

  Comments (7)

  Viewing 7 of 7 comments: view all
  Jag skulle framkasta ett kuriosa: Sex Pistols aldrig kallade sig "punk".
  "The Sex Pistols always claimed that they weren't punk - they were the Sex Pistols"
  ("Punk.A life apart" by Colegrave and Sullivan, Cassell Illustrated 2004, sida 12) edited 11:04, 23 Sep 2014
  Posted 18:11, 18 Sep 2014
  Sjysst artikel. Heltäckande. INtressant det där med hur punken har blivit mer popig och lite mesig, där hardcoren fick komma och ta tillbaks det hårda i det. Inga kompletteringingar nödvändiga här inte enligt mig. bra gjort!
  Posted 07:14, 19 Sep 2014
  Hej Olof!
  Bra och övergripande artikel. Jag skulle som The Sonics fan också ge dem ett inkluderande inom den tidigare proto-punken men annars har jag inget att tillägga! Denna typ av tidig garage/punkmusik är allt för sällan uppmärksammad. ;-)
  Tack för ordet!
  /Anders
  Posted 13:00, 20 Sep 2014
  Der här är mycket välskrivet och bra formulerat. Jag gillar ditt målande sätt att beskriva. Det enda som jag önskar är att typsnittet kunde vara lite större. Bra jobbat :)
  Posted 18:09, 21 Sep 2014
  Tycker du har skrivit en bra och heltäckande artikel! Personligen är jag kanske mest förtjust i den amerikanska hardcorepunken under tidigt 80-tal och tycker därför att det hade varit lite intressant om du grävde ner dig ytterligare i skillnaderna mellan "vanlig" punk och hardcore. Sen finns det ju ganska många subgenrer som du kan ta upp med, t ex Crust som ju är lite av en svenskodlad succéprodukt :) Gött jobbat!
  Posted 10:27, 22 Sep 2014
  Bra artikel.

  Ett klassiskt svenskt punkband som helt klart inspirerats av både The Clash och Ramones är ju Ebba Grön. Kunde kanske vara värt att nämna dem?
  Posted 12:28, 23 Sep 2014
  Lysande!
  Det enda jag saknar är nog ska och reggae som relaterade genrer.
  Posted 15:02, 20 Oct 2014
  Viewing 7 of 7 comments: view all
  You must login to post a comment.