Search:
DU Wiki > Ämnen - Subjects > Ljud- & Musikproduktion > Möten med skilda musikgenrer, LP1049 > Psychobilly (Jonathan Ottosson)

Psychobilly (Jonathan Ottosson)

  PSYCHOBILLY

  En genreartikel

   

   

  Jonathan Ottosson

  Möten i skilda genrar

  Högskolan Dalarna

  Musik och ljuddesignprogrammet

   

   

   

  Psychobilly föddes ur rockabillyn och punken, det allmäna soundet är ofta ganska så smutsigt och hårt, virveln går i ett och användadet av contrabasen är något man inte ser i många andra genrar. Här slår/drar basisten i strängarna så att det smattrar vilt vilket gör att musiken får ett speciellt rytmiskt element. Gitarrsoundet har ett  rätt så brett spektra, från punk-aktiga distgitarrer till spöklika rockabillygitarrer med wah-wah pedal. Man kan även höra slidegitarrspel och mycket skickligt spelade snabba solon. Sången har också den ett brett spektra, från djup sång liknande en Zombie-Elvis eller en Johnny Cash som nyss stigit upp ur graven. Till en argt skrikande punkare med blod i hela ansiktet. Kulturen är fylld av tattueringar och "quiffar" (en blandning av mohawk och Elvis-frisyr) samt jeansvästar med leopardtyg och bandmärken.

   

  Relaterade Genrar

  Psychobillyn har starka influenser från rockabillyn och neo-rockabillyn, punken, och även från gamla skräckfilmer.

  Många beskriver det som en fusion mellan rockabilly och punk med horror-texter.

  På senare år har psychobillyn även låtit sig influeras av genrer som surf, goth, indie och ska.

  Den enda genren som egentligen liknar psychobilly är neo-rockabillyn, det som skiljer sig mellan dessa genrar är texterna. Neo-rockabillyn har inte samma fokus på zombies i psycho-caddillacs och sorgsna spöken smetade med brylcreme i sin lyrik utan håller sig mer till klassiska rock/rockabilly-aktiga texter (som ofta involverar caddillacs och brylcreme, dock utan horror-temat). Neo-rockabillyn har över lag inte heller riktigt lika högt tempo i musiken.

  Kännetecken

  En vanlig instrumentering inom psychobilly är gitarr(ofta x2), contrabas, trummor och sång. Det mest utmärkande för psychobillyn är användandet av contrabasen vars basgång vandrar tämligen fort och den ger även ifrån sig ett klickande ljud till följd av spelstilen "slapping" där bassisten slår och drar hårt i strängen så att den smätter tillbaks hårt mot den nedre delen av halsen. Contrabasen står ofta i centrum på psychobilly-spelningar och duktiga bassister har en hög status inom sub-kulturen. En typisk gitarr inom psychobilly är Gretschen, och specifikt de modeller som kallas "hollowbody". Spelstilen skiftar från punk-ackord till rockabilly och att låta tonerna "svajja" genom att använda tremolo eller att böja strängarna är något som förekommer i nästan varje låt.

   

  Historik

  Termen "Psychobilly" kommer ursprungligen från en låt med Johnny Cash (One Piece At A Time). Termen adopterades av The Cramps som började promota sin musik som "psychobilly" The Cramps har dock inte det typisk psychobilly-soundet utan har ett mer horrorpunk liknande sound, de spelade många år utan någon typ av bas, endast 2 gitarrer trummor och sång, sedan la de till en vanlig elbas.

  Det första bandet med det typiska psychobilly soundet var The Meteors som startade inom neo-rockabillyn men hade ett annorlunda sound och sätt att klä sig. The Meteors hade ingen politiskt åsikt (vilket kom till att bli en vanlig förekomst inom psychobillyn), de var extrema och vilda och deras följe kallades "Crazies". Det var också The Meteors som födde psychobillyns dansstil som kallas "Wrecking".

  Uttaget från texten till låten Wreckin' Crew med The Meteors:

  "We're the Wrecking Crew,
We do what we must do.
You've blown away our lives,
Killed our lovers and our wives.
If you don't like our attitude,
Pal, you're out of luck.
We're the Mutant Wrecking Crew,
And we don't give a fuck."

  "Wrecking" som fortfarande dansas på psychobilly-spelningar världen över är något mosh-pit liknande där armbågar och nävar flyger farligt nära ansikten, men oftast hålls det mycket god stämning i röran.

  Artister

  Tidiga artister; The Meteors, Guana Batz, The Quakes och Batmobile

  Dessa artister har ett typiskt psychobilly-sound, mycket smutsigt och neo-rockabillyinfluerat.

  Något senare; Nekromantix och Mad Sin

  Mycket typiska psychobilly-sound, The Quakes mer åt neo-rockabilly hållet och Nekromantix och Mad Sin mer renodlad psychobilly med högt tempo och mycket blod och zombies i texterna.

  Sena artister: Tiger Army, Devil's Brigade (med medlemmar från Rancid) och Koffin Katz

  Tiger Army är ett av de mest framstående psychobillybanden idag, frontmannen Nick 13 är en mycket skicklig gitarrist, sångare och låtskrivare.

  Låtexempel

  The Meteors - Wrecking Crew Från Kings of Psychobilly, 2008 The Meteors – Wrecking Crew

  De självutnämnda kungarna av psychobilly ber dig att ta ett steg åt sidan

  The Quakes - 1000 Kats från The Quakes, 1988 The Quakes – 1,000 Kats

  En av Tiger Armys största influenser var The Quakes, vilket hörs ganska bra här.

  Batmobile - Sinners Rock från Amazons From Outer Space, 1989 Batmobile – Sinners Rock

  Klassisk "old school" psychobilly!

  Mad Sin - Psycho Sideshow från Survival of the Sickest, 2002 Mad Sin – Psycho Sideshow

  Här hörs ett typiskt-punkaktigt psychobilly sound med klickande ståbas och horrorlyrics

  Nekromantix - Dead Girls Don't Cry från Dead Girls Don't Cry, 2004 Nekromantix – Dead Girls Don't Cry

  Här hörs en psycho/rockabilly gitarr och även den klickande ståbasen

  Tiger Army - Ghostfire från Tiger Army: III Ghost Tigers Rise, 2004 Tiger Army – Ghostfire 

  Den klickande ståbasen och gitarrspelet är typiskt för psychobillyn.

   

  Referenser

  http://en.wikipedia.org/wiki/Psychobilly

  http://www.midnightcalling.com/wordp...f-psychobilly/

  Eftersom det var svårt att hitta trovärdig publicerad fakta om psychobilly valde jag att intervjua två personer som varit aktiva inom scenen och som kunde verifiera det som stod på wikipedia samt sätta till lite ny information och även sin syn på psychobilly.

   

  Intervju 1: Markus, Göteborg. Aktiv inom psychobilly scenen under 5 år. Spelat i bl.a bandet Million Daggers och även Solo/duon King Of Sin.

   

  Intervju 2: Tobias, Göteborg. Aktiv inom pschobilly scenen under ca 7 år. Har hållt i klubbarna, Rockin' Cats, Cash is King bl.a. Också en av Göteborgs få Psychobilly DJ's.

  Files (0)

   

  Comments (5)

  Viewing 5 of 5 comments: view all
  Bra information, och intressant med intervjuerna med lokala artister och personer som själva varit aktiva för att få olika perspektiv och info direkt ifrån källan. Texten bör väl dras ihop, men det är ju snabbt gjort...
  Posted 09:49, 20 Sep 2014
  Hej Jonathan!
  Mycket intressant och givande artikel i denna något "crazy" genre i mina öron! Jag efterlyser egentligen bara fler låtexempel för den oinvigde. ;-)
  Tack för ordet!
  /Anders
  Posted 13:24, 20 Sep 2014
  Ihopdragen och fler låtexempel tillagda! Flyttade även upp Quakes till tidiga artister då dom var med i första vågen av psychobilly!
  Posted 10:17, 22 Sep 2014
  Tack för en bra artikel! Har personligen ingen relation till genren, förutom att jag lyssnat en del på The Cramps tidigare. Älskar deras sound! Gillar hur du tar upp olika instrument som kännetecknar ett psychobilly-band och hur du beskriver looken och soundet. Du skriver att "The meteors hade ingen politisk åsikt..." och då undrar jag, är det så att det vanligen finns politiska budskap inom genren? I så fall hade det varit intressant att läsa om detta i artikeln:) Bra jobbat o ha det gött! /Johan
  Posted 10:38, 22 Sep 2014
  Nej det är oftast fritt från politiska budskap inom genren! Tack för kommentaren (jag ändrade i artikeln så det framgår bättre:))
  Posted 09:57, 23 Sep 2014
  Viewing 5 of 5 comments: view all
  You must login to post a comment.