Search:
DU Wiki > Ämnen - Subjects > Ljud- & Musikproduktion > Möten med skilda musikgenrer, LP1049 > Page Title 3

Page Title 3

  Table of contents
  No headers

  Bossa Nova - den nya trenden 

   

  Bossa Nova, som kommer från 50-talets Brasilien, betyder bokstavligt den ”nya trenden” (”bossa” = trend, ”nova” = ny) och är en fusion av Nordamerikansk jazz och den latinamerikanska musikstilen samba. En artikel i SvD beskriver hur Bossa Nova skapades av ”ett gäng musiker och poeter i Rio de Janeiro i slutet av 50-talet” och att stilen blev populär hos den vita medelklassen - särskilt hos unga studenter som romantiserade bilden av sitt älskade Rio de Janeiro. Karaktäristiskt för Bossa Novan är dess lågmäldhet. 

   

  Relaterade genrer 

   

  Bossa Nova är, som tidigare nämnts, en fusion av Nordamerikansk jazz och den Brasilianska musikstilen samba. Samba är i sin tur en produkt av västafrikansk musik som kom till Brasilien genom slavhandeln.  

   

  Kännetecken

   

  Varldsmusik.se skriver om Bossa Nova att stilen ”i grunden rör sig om jazziga ackord i en elegant kombination med sambarytmer” och att texterna ofta handlar om en problemfri tillvaro kantad av ”kvinnor, drycker, och strandliv.” Ofta framförs Bossa Nova genom nylonsträngad akustisk gitarr som spelas på ett klassiskt vis utan plektrum. Även piano är ett nyckelinstrument inom genren. Trummorna spelas ofta genom konstanta åttondelsnoter på hi-haten samtidigt som virveln spelas i en claverytm. Bastrumman spelas ofta på 1a och 3e taktslaget. 

   

  Historik

   

  Bossa Nova kommer som sagt från 50-talets Brasilien. Musikstilen var intellektuell och anammades av medelklassen. De två största artisterna var Joao Gilberto och Antonio Carlos Jobim; Jobims skiva Cancao do Amor Demais som släpptes 1958brukar räknas som den första Bossa Nova-skivan. 

   

  Bossa Novan framfördes i små jazzklubbar och enligt en legend så besökte en Amerikansk skivbolagsman en av dessa klubbar, blev tagen av musiken och förde den till USA. Efter en konsert i Carnegie Hall år 1962 i New York så drabbades landet av Bossa Nova-feber. Den kanske mest kända Bossa Nova-låten, The Girl from Ipanema, spelades in av Joao Gilberto och Amerikanen Stan Getz år 1964 och det sägs att det är världshistoriens mest spelade låt efter Beatles Yesterday. 

   

  Under andra hälften av 60-talet kom dock Bossa Novan att överskuggas av andra musikstilar i Brasilien, speciellt av den uppkommande popen och rocken. Däremot har inte Bossa Novan dött ut totalt. Än idag kommer nya Bossa Nova-artister och det t.ex. finns en trend i att göra om andra musikstilar till Bossa Nova; ett exempel på denna trend är hur det Franska bandet Nouvelle Vague har spelat in kända post punk-låtar i Bossa Nova-tappning. 

   

  Artister

   

  Joao Gilberto:

   

  En av grundarna till stilen. Känd för sitt säregna gitarrspel och sin lätta röst. Släppte den hyllade skivan Chega de Saudade år 1958. 

   

  Antonio Carlos Jobim:

   

  Också en av grundarna till stilen. Jobim känd för sitt minimalistiska pianospel.  

   

  Nouvelle Vague:

   

  Nutida Franskt band som blivit kända för att ha spelat in post punk-låtar i Bossa Nova-stil. 

   

  Låtexempel

   

  Joao Gilberto - Desafinado 

  http://www.youtube.com/watch?v=g6w3a2v_50U

   

  Antonio Carlos Jobim

  http://www.youtube.com/watch?v=a6KDpB6skA4

   

  Nouvelle Vague

  http://www.youtube.com/watch?v=8oWO7Om17v0

   

  Referenser

   

  http://www.greatbrazilianmusic.com/bossanova.html

   

  http://www.svd.se/kultur/besatt-av-b...ova_254449.svd

   

  http://varldsmusik.se/brasiliansk-musik/

   

  http://en.wikipedia.org/wiki/Bossa_nova

   

  Files (0)

   

  Comments (0)

  You must login to post a comment.