Search:
DU Wiki > Ämnen - Subjects > Ljud- & Musikproduktion > Möten med skilda musikgenrer, LP1049 > Opera (Alexander M)

Opera (Alexander M)

  Table of contents
  1. 1. Opera
   1. 1.1. Kännetecken
   2. 1.2. Relaterade genrer
   3. 1.3. Historik
   4. 1.4. Kompositörer
   5. 1.5. Låtexempel
   6. 1.6. Källor

  Opera

  Opera är en musiktradition som kombinerar både teaterns scenspel och, väldigt ofta, den västerländska konstmusiken. Även andra kulturer har sina operatraditioner, t ex den kinesiska operan.(1)

   

  Kännetecken

  Kännetecknande för operan är att nästintill all dialog sjungs trots att den fysiska framställningen annars är väldigt stöpt i teatertradition. Operan är också unik i det att de olika karaktärernas röster bestäms av vilken roll de spelar i handlingen. Påfallande ofta sjungs protagonisten (som inte sällan spelas av en man) av en tenor, dramats kvinnliga huvudkaraktär sjungs av en sopran, den lömske boven av en djup bas och så vidare.

  I Operatraditionen är ofta själva musikaliteten och melodierna bärande till sådan grad att publik ofta inte behöver kunna originalspråket som libretton (texten) skrivits. (3) Musiken är påfallande ofta skriven i klassisk västerländsk konstmusik stil. (2)

   

  Relaterade genrer

  Musikaler

  Musikalen är den genre som ligger närmast till hands. Trots att det finns stora likheter mellan genrerna opera och musikaler är dock en väsentlig skillnad att operor inte är helt beroende av att publiken ska förstå lyrikens betydelse på samma sätt som musikaler. En operauppsättning går att uppskatta för dess musikalitet och, till viss mån, dess handlig. En av fördelarna operor har vad det gäller handling är att dessa ofta är väldigt enkla eller arketypiska, medan musikaler ofta lever på lyriken och smarta fraser som skulle gå förlorade om publiken inte förstår ursprungsspråket.(3)

   

  Klassisk Musik

  De flesta kompositörerna som skapade musik inom operan hade ofta gedigen skolning inom den klassiska musiken och det var inte ovanligt att de även varit framgångsrika inom den klassiska musikgenren också.

   

  Oratorium

  Oratoriet har många element gemensamma med operan, men framställs oftast som koncerter till skillnad från operan som till det yttre är stora skådespel. Källmaterialet som används i oratoriet är oftast baserat på religiösa texter (oftast Bibeln) till skillnad från operan vars källmaterial kan komma från mytologiska texter, kärlekshistorier, politiska händelser, osv. (9)

   

   

   

  Historik

  Den första operan som brukar klassas som opera är Dafne och skrevs 1597 av Jacopo Peri. Inga manuskript har överlevt men i andra brev och texter beskriver Peri själv att han lyckats ”skapa en ny form som tycks landa på en plats mellan tal och melodi på ett så harmoniskt sätt att en ny konstform kommit till” (fri övers.) Under 1600-talet tar operan fart, och i Venedig öppnas 1637 det första operahuset. Claudio Monteverdi är en venetiansk kompositör som tidigt populariserar operan som genre. På 1700-talet blir operan etablerad i tyskland och bland annat Georg Frideric Handel komponerar operor. Senare på 1700-talet får tysk opera en av sina starkast lysande stjärnor via Wolfgang Amadeus Mozart som bland annat komponerade Don Giovanni och Trollflöjten. (4)

  Senare tyska kompositören Richard Wagner åtnjuter även han stor popularitet och revolutionerade genren med verk såsom Den Flygande Holländaren och Nibelungens Ring. (5)

   

   

  Kompositörer

  Verdi

  Giuseppe Verdi föddes 10:e Oktober 1813 i Italien. Han komponerade flera kända operor, där den mest kända nog förblir Rigoletto och dess aria ”la Donna è mobile” (som även blev något av ett paradnummer för tenorsångaren Luciano Pavarotti) (6)

   

  Mozart

  Wolfgang Amadeus Mozart skrev flera operor men dom mest kända förblir nog Trollflöjten och Don Giovanni. Mozart, som dog endast 35 år gammal, skrev många verk inom den klassiska musiken som än idag åtnjuter stor popularitet. Däribland “Eine Kleine Nachtmusik” “Turkisk March” “Requiem”. (7)

   

  Monteverdi

  Claudio Monteverdi föddes 15:e maj 1567 i Venedig. Han räknas som en av de kompositörer som utvecklade operan som genre. Han skrev bland annat Orfeus. (8)

   

   

   

  Låtexempel

   

  Wolfgang Amadeus Mozart – Queen of the Night Aria:

  https://www.youtube.com/watch?v=qMSgzuTA38A

  Get Adobe Flash player

   

  Giuseppe Verdi – Rigoletto, La Donne e Mobile:

  https://www.youtube.com/watch?v=xCFEk6Y8TmM

  Get Adobe Flash player

   

  Ruggero Leoncavallo – Pagliaccio, Vesti La Giubba:

  https://www.youtube.com/watch?v=cdfn6n1OY9Y

  Get Adobe Flash player

   

   

  Files (0)

   

  Comments (1)

  Viewing 1 of 1 comments: view all
  Jag skulle nog vilja ha oratorium som angränsande genre eftersom den delar flera kännetecken med Opera, t.ex både kompositionsteknik och orkestering, samt en berättelse som för verket framåt. Den var dessutom samtida. Som utveckling av genren kanske Operett skulle nämnas också.
  Posted 12:58, 20 Sep 2014
  Viewing 1 of 1 comments: view all
  You must login to post a comment.