Search:
DU Wiki > Ämnen - Subjects > Ljud- & Musikproduktion > Möten med skilda musikgenrer, LP1049 > Noise (Harald Ligander)

Noise (Harald Ligander)

  Table of contents
  No headers

   

   

  Noise även kallat noisecore eller noise rock är en genre från 1980-talet baserad på att introducera icke musikaliska ljud i musik, bland annat oljud vilket gjort noise populärt inom konströrelser.

  Musikgenrens syfte är att utmana oljud med musik eller bara göra oljud vilket fört kritik genom åren. För att göra noise behövs inga specifika instrument men det som ofta används är elektronisk utrustning, slagverk och gitarr med skordatura (omstämning eller misstämning).

   

  Relaterade genrer

  Noise är influerat av punkrock, no wave och avantegard-jazz. Liknande genrer som växt fram tillsammans med noise är Industrial music. Dock vill vissa argumentera att noise har växt fram ur industrial genren men det är upp till debatt då båda genrerna kommer från no wave rörelsen. Subgenrer som växt fram ur noise är noisecore, harsh noice, power electronics med fusionsgenrer som noiserock, noisepop, onkyokei, power noise, grindcore och Glitch

   

  Kännetecken

  Noise har ingen standard då målet är att fånga och använda oljud som musik. I noise används bland annat, men inte alltid, instrument med misstämning, trummor och elektroniska ljud som knissel, disstortion, rundgång ect. "A single definition of noise is not possible; instead I will provide three basic definitions: an acoustic, a communicative and a subjective definition" Torben Sanglid - What is noise.

   

  Historik

   

  Mot 1900 talets början såg man mer och mer användning av slagverk i orkestrar, redan då under en kontrollerad bas ansågs det som väldigt högljutt och obehagligt att lyssna på. År 1920 experimenterade Luigi Russolo i Paris med så kallade "noise conserts"  där han kombinerade vanliga instrument med något som kallas Intonarumori, en sirenliknade låda som framkallar oljud. Även då Luigi Russo inte skapade noise musik så har han infuencerat noise musiken till stor del.

  Noise startade med Sonic Youth och Swans i Newyorkscenen på 1980-talet, man kan även säga att Lou Reeds skiva "Metal machine" från slutet av 70-talet är den första noiseplattan. Sonic Youth var mest kända för sin förmåga att stränga om och förvränga ljud vilket väckte stort intresse av konströrelser som Futurist art, dada art surealist och fluxus. Ingen vet vem som gav genren namnet noise, men man vet att det originerat i samband med no wave rörelsen och Sonic Youth, man spekulerar att folk som lyssnat på de tidigaste artisterna tyckte att det bara låtit som oljud (noise).

  Vid noise kulturens början på 1980-talet spred sig populariteten till Japan där artister som Merzbow skapade en hårdare och mer renodlad form av noise. Tack vare kvantiteten och populariteten av noise i Japan så blev noise music på 1990-talet klassad som en musikgenre och är idag det störst producerande land av noise musik. Det som gjorde noise så populärt i Japan var kopplingen med musiken i väst och bortkopplingen från traditionella format som instrumentering och skivbolag.

   

  Artister

  Sonic_youth_dirty_promo_photo_1992.jpg

  Sonic Youth, en av grupperna med den

  tidigaste formen av noise rock och kända

  för sin otroliga omstämmning på sina gitarrer.

  Bildades år 1981 i  New York

  Swans.jpg

  Swans, noise rock artisterna som är kända

  för sina synth ljud som är svåra att återskapa.

  Bildades år 1982 i New York

   

   

  Boyd rice.jpg

  Boyd Rice, känd för att vara en av de första artisterna

  som hanterade sina turntables som instrument.

  Även känd för att ha försökt att ge ett flått fårhuvud till

  president Ford´s Fru.

  Var aktiv år 1975 i Denver Colorado

   

   

  hanatarash.jpg

  Hanatarashi, kända för sina absurda spelningar.

  På bilden ovan kan man se en spelning där de

  slår sönder slagverk med en bobcat.
  Bandet blev bannat från klubbarna efter att nästan

  ha kastat en moltovckoctail på publiken.

  Bildades år 1984 från Japan

   

   

   My_Bloody_Valentine.jpg

  My Bloody Valentine, bandet som experimenterade med

  tremolo och pitchbending till sitt gitarr sound.

  Bandet är känt innom Noisepop efter deras album

  "Loveless (1991)".

  Bildas år 1983 i Dublin.

   

   

   

  Låtexempel

   

  Get Adobe Flash player

  sonic youth - schizophrenia

   

   

  Get Adobe Flash player

  Merzbow - Minus Zero

   

   

  Get Adobe Flash player

  Converter - Smoke

   

   

   

   

   

  Källor

  [1] Noise wiki, Noise Band - Noise band:  http://www.noisewiki.com/wiki/index.php?title=Noise_Bands

   

  [2] General Ecology of Sound: Japanese Noise Music as Low Form - bortkopplingen från traditionella format: http://www.dotdotdotmusic.com/hegarty7.html

   

  [3 ]The Aesthetics of Noise - Torben Sanglid - What is noise: http://www.ubu.com/papers/noise.html

   

  [4] Luigi Russolo (1885 - 1947) : Benjamin Thorn - Noise Conserts:  http://books.google.se/books?id=9-M_jhnOuboC&pg=PA415&lpg=PA415&dq=russolo+riot&source=bl&ots=MeVcjrZCmP&sig=ku3et2V05tdekW4YHGDjzhrV7us&hl=en&ei=jySCS-KFDo76nAemqJGXBw&sa=X&oi=book_result&ct=result&redir_esc=y#v=onepage&q=russolo%20riot&f=false

   

  [5] Noise - Kort dokumentär om noise: https://www.youtube.com/watch?v=3c1Blt95bfc

  Files (5)

  Comments (5)

  Viewing 5 of 5 comments: view all
  Intressant artikel! Älskar att höra om folk som går ur vägen för att göra nåt dom är insnöade på. Just sådana genrer får en att fundera på var gränserna för musikaliskt eller inte går, eller om de ens existerar. Bra omfattning på artikeln och den ger en tydlig inblick i genren med bra exempel.
  Posted 18:14, 21 Sep 2014
  Väldig kul att läsa, jag kände till Sonic Youth men aldrig vetat någonting om Noise som genre, jag lyssnar på ett band som heter MONO från Japan http://www.youtube.com/watch?v=co5gy_2uOEY som klassas som "Post Rock" men de har influenser av Band som Sonic Youth. Bra Artikel, ser ingenting som behöver ändras. edited 20:05, 21 Sep 2014
  Posted 20:01, 21 Sep 2014
  Kul läsning! Bra sammanfattande artikel. Noise är grymt :). Kanske kunde du mer betona kopplingen mellan rock, konst och konstmusikscenen vilket jag tycker gör noise-genren smått unik. Delar av SonicYouth spelade t.ex. 2002 på Ystads konsthall med bl.a. friform-Jazz saxofonisten Mats Gustafsson. Noise koppling till den konkreta musiken (bobcat går loss på slagverk = konkret!). Och varför inte en inbjudan till Fylkingen, scenen i Stockholm där mycket är noise eller noise-influerat. Och det delas för det mesta ut gratis öronproppar (reklam...)
  Posted 09:12, 22 Sep 2014
  Kontrollera och rätta särskrivningar, versaler/gemener och stavfel. Länkarna under källor fungerar inte, om det nu ska vara länkar? Annars mycket informativ och bra sammanfattad artikel. Bra med bilder på artister och ett citat.
  Posted 10:05, 22 Sep 2014
  Tack för rapport, jag har placerat länkarna så dom funkar, kanske inte lika snyggt men så länge det fungerar. Dom tidigare länkarna fungerade innan och när jag kollade i "länkrutan" så hade den ändrat text koden.
  Stavfel och särskrivning granskas, tack. edited 17:56, 25 Sep 2014
  Posted 17:40, 25 Sep 2014
  Viewing 5 of 5 comments: view all
  You must login to post a comment.