Search:
DU Wiki > Ämnen - Subjects > Ljud- & Musikproduktion > Möten med skilda musikgenrer, LP1049 > Mersey Beat (Ulf Lindeberg)

Mersey Beat (Ulf Lindeberg)

  Table of contents
  No headers

  Mersey Beat

  Mersey Beat eller Beat-musik är den musikstil som växte fram i den engelska hamnstaden Liverpool med omnejd i början av 1960-talet. Med The Beatles i spetsen erövrade dom 1963 England, Europa, och därefter USA och resten av världen som en del av den Brittiska Popvägen som erövrade världen på 60-talet. Namnet kommer ifrån floden Mersey som rinner i utkanten av Liverpool. 

   

  Relaterade genrer

  Mersey Beat är en blandning av Am rock'n'roll, country, r'n'b, doo wop och den skiffle som redan slagit igenom i England, men som även den kommer från USA. I england blev den en lågbudget-variant av Rock'nRoll, där Lonnie Donegan var den ledande artisten, och stor inspirationskälla till bl. a. John Lennon. Promotiorn Sam Leachs uppfattning är bestämd. Ingen Lonnie Donegan, ingen Mersey Beat, skriver han i sin bok "The Rocking City". Med så många influenser skulle man kunna säga att Mersey Beat är en slags fusions-genre, influerad av både olika genrer och sub-genrer.

   

  Kännetecken

  Instrument-sättningen bestod oftast av el-gitarrer, bas och trummor och mycket stämsång.

  De spelade en mer pop-orienterad musik, till skillnad från den andra Engelska vågen som bestod av många r'n'b och blues-influerade band som The Rolling Stones, The Kinks, The Animals m. fl..

   

  Historik

  Liverpool blev centrum för Mersey Beat och den slog igenom 1963 med The Beatles i spetsen. Den växte sig stark mellan tidiga 1960 och 1962. Men promotors eller pop-gale-arrangörer började boka danslokaler och andra lokaler och fyllde dom med lokala band redan 1958. Promotorn Sam Leach är kanske den mest kända som var den i Liverpool som samlade lokala band och anordnade lokala popgalor och bokade bl. a. The Beatles. The Beatles åkte 1960 till Tyskland och kom tillbaka som ett nytt bättre, tajtare och erfarnare band. I Hamburg fanns bara tre ställen att spela på, i Liverpool 300 ställen och det var där tillsammans med 100-tals andra band och den konkurrens som uppstod som utgjorde grunden för att banden och musikgenren utvecklades. Liverpool är ju en hamnstad så myten säger att den amerikanska musiken tidigt togs in i staden via sjömän. Musik som Liverpool-banden tidigt influerades av. Det förekom förstås. Men även Brian Epsteins skivbutik NEMS (North End Road Music Store), som var en metropol i staden bidrog till att utveckla bandens repertoar. Den stora skillnaden mellan många band och The Beatles är att Beatles tidigt började skriva sina egna låtar själva.

  1963 slog Mersey Beat igenom i England och övriga Europa. I USA dröjde det till Feb. 1964, i och med The Beatles 1:a plats på Billboard med "I Want To Hold Your Hand" och deras återkommande medverkan i den hyperpopulära Ed Sullivan Show som sändes över hela landet. Man kan också kalla den för Brittaniens egen Rock n Roll, och den första vågen av den Brittiska popvågen, som erövrade världen och USA på 60-talet.
   

  "Mersey Beat" var också en samtida lokal pop-tidning, utgiven av Bill Harry, där bl. a. Beatlarna skrev inlägg ibland. Ett viktigt forum för banden, att berätta vad de gjorde, för de lokala fansen. t. ex. om hur många av banden åkte till Hamburg och spelade. Och om The Cavern, jazzklubben i Liverpool som numer är legendarisk där banden spelade, The Beatles gjorde 292 spelningar där. The Cavern revs 1973 men har återuppstått igen, på samma gata, med tegel från den gamla byggnaden. Betänk att på de 100-tals ställen där banden spelade, fanns bara kaffe och läsk att inmundiga. Så intresset för den nya musiken var enorm.

  Tillägg:
  De senaste dagarna har jag varit i kontakt med Bill Harry via Facebook, och han har själv gjort en kort sammanfattning (idag: 2014-09-21) av vad som påverkade utvecklingen av Mersey Beat:

  • The sailors bringing back records is basically a myth. The numbers that the groups played were available in the local record stores. (Som svar på frågan angående ett vanligt påstående där sjömännens betydelse av import av skivor från USA ofta framhållits, eftersom Liverpool, på det sättet, som den hamnstad den är, fick ett försprång när det gäller att ta del av den nya musiken från staterna, innan den nådde London. .)
    
  • There were so many factors - Liverpool itself and it's position when London and Manchester controlled the British media; the promoters who created the vast amount of venues for the groups to play in; Brian Epstein whose management of the Beatles (albeit with a lot of luck); the Mersey Beat newspaper which brought it all together; the huge amount of extremely talented groups such as the Big Three, the Searchers, Kingsize Taylor & the Dominoes, the Strangers, Rory Storm & the Hurricanes, Derry Wilkie & the Seniors etc. (Som svar på frågan om vilka faktorer som enligt honom mest påverkade utvecklingen av mersey Beat).

   

   

  Artister

  Kända grupper från Liverpool:

  The Beatles

  Gerry And The Pacemakers

  Billy J. Kramer And The Dakotas

  The Searchers

  The Swinging Blue Jeans

  The Merseybeats (förstås)

  The Fourmost m. fl.

   

  Samtida grupper från Manchester, som var en del av Merseybeat:

  Freddie And The Dreamers

  Wayne Fontana And The Mindbenders

  Herman's Hermits

   

  Lista på 100-tals grupper: http://www.triumphpc.com/mersey-beat...01959-1964.pdf

   

  Låtexempel

  "She Loves You", The Beatles - http://www.youtube.com/watch?v=T0YifXhm-Zc

  "How do you like it", Gerry And The Pacemakers - http://www.youtube.com/watch?v=dw4gd6O3pbE

  "Sweets For My Sweet", The Searchers - http://www.youtube.com/watch?v=1tnqnXJl9qE

  Bonus: 

  "How do you like it", The Beatles - http://www.youtube.com/watch?v=44RNo5DUwY0

  När The Beatles hade fått sitt efterlängtade skivkontrakt med Parlophone, sommaren 1962, var producenten George Martin, osäker på om deras egna låtar var tillräckligt bra, så han ville att de skulle spela in denna låt som första singel... MEN, det ville inte The Beatles. De vill spela in sina egna låtar. Det dröjde ända till The Anthology-utgåvorna i mitten av 90-talet tills den här inspelningen och annat outgivet kom ut på marknaden, officielt... Låten gavs då till Gerry And The Pacemakers.
  (alla musikexempel hämtade från YouTube)

  Referenser

  Leach, S. The Rocking City (1999)

  Lewisohn, M. The Complete Beatles Recording Sessions  (1988)

  http://oldies.about.com/od/britishin...merseybeat.htm

  Mersey Beat: http://www.triumphpc.com/mersey-beat/birth/

  Brian Epstein: http://www.beatlesbible.com/people/brian-epstein/

  Fler bok-tips, av personer som verkligen var med när det begav sig:

  Barrow, T. On the scene at the Cavern (1964, 1984) Tony Barrow jobbade bl. a. som PR-ansvarig åt The Beatles.

  Best, Roag with Pete and Rory Best The Beatles - The true beginnings (2002) Pete Best (tillsammans med bl. a. brodern Roag), The Beatles trummis 1960-62, berättar om sin mors betydelsefulla klubb Casbah, där The Beatles bl. a. återförenades.

  Garry, L John, Paul & Me Before the Beatles - The True story of the very early days (1997). Len Garry var medlem i Johns (och sedan Pauls) grupp The Quarrymen, mellan sommaren 1957 och sommaren 1958.

  Gentle, J., och Ian Forsyth Johnny Gentle & The Beatles First Ever Tour Scotland 1960 (1998). Johnny Gentle var en artist som The Beatles kompade på en turné i Scotland 1960. Det blev The Beatles första turné.

  Harry, B. Mersey Beat: The Beginnings Of The Beatles (1977). Legenden Bill Harry som gav ut den extremt viktiga lokala musik-tidningen "Mersey Beat". Den här boken berättar historien om den och innehåller utdrag ur original-tidningen.

  Files (0)

   

  Comments (4)

  Viewing 4 of 4 comments: view all
  Bra skrivet. Det enda jag saknar referenser i den löpande texten.
  Posted 12:42, 20 Sep 2014
  Hej! Tack för det, nu tittade jag här nere, efter att jag hade varit inne och lagt in en liten genre-analys! Jag gjorde tidigare en genre-analys på Facebook om den här uppgiften, så jag tänkte att den borde nog vara med här också, även om Mersey Beat är en blandning av väldigt många olika stilar. Tack! Jag tog bara upp de referenser som jag själv har använt, längst ner. Resten har jag skrivit utifrån många års "studerande", möten med människor i Sverige, London, Liverpool, ett 50-tal radio-program om och runt The Beatles mm. Plus ett eget litet bibliotek och en musik-samling i ämnet... Det finns hur många musikexempel och hemsidor på nätet som helst och böcker, så jag tänkte det får kanske räcka så här. Ska sidan läggas ut på riktigt så kan man nog fylla på referens och länk-delen i oändlighet, för de som vill fördjupa sig. Och kanske lägga in lite bilder osv. för att göra den lite "gladare"... :) edited 13:54, 20 Sep 2014
  Posted 13:01, 20 Sep 2014
  Bra skrivet, Du har koll på genren. Intressant artikel där jag tycker du verkar ha fått med det mesta av vikt. Fast låten heter ”How Do You Do It?” och The Dakotas (kompgänget) kom från Manchester - som du naturligtvis vet :) 
  Posted 22:04, 21 Sep 2014
  Tack! Njaeee! Jag har fått in ett skrivfel, där jag kopierade titeln till en LP med Gerry And The Pacemakers på YouTube som heter How Do You Like It. Där ligger nog misstaget. Annars är det faktiskt dom som gjorde "How Do You Do It", inte Billy J. Kramer And The Dakotas, Billy J. var född i Liverpool. Tack för att du upptäckte incidenten! :) Jag går inte in och ändrar, eftersom det är för sent... /Ulf edited 08:51, 23 Sep 2014
  Posted 08:50, 23 Sep 2014
  Viewing 4 of 4 comments: view all
  You must login to post a comment.