Search:
DU Wiki > Ämnen - Subjects > Ljud- & Musikproduktion > Möten med skilda musikgenrer, LP1049 > Konkret Musik (Lars Brinck)

Konkret Musik (Lars Brinck)

  Table of contents
  No headers

  Termen "Konkret Musik" eller "Musique concrète" myntades av den franske kompositören Pierre Schaeffer som 1950 gjorde ett verk bestående av bandinspelningar av vardagsljud som kompositören klippt samman till en ny helhet. Genren sorterar under den elektroakustiska musiken, en form av modern konstmusik med rötter i efterkrigstidens avantgardism. I motsats till klassisk musik som först noteras för att därefter tolkas i framförandet, syftar den konkreta musiken att skapa musik av ljud som redan finns, de är konkreta. Ljuden manipuleras och arrangeras i nya former men kompositionen sker direkt, konkret, utan omvägen över notering. Även själva avlyssningen blir konkret då ljuden är direkta, icke-abstrakta.

   

  Relaterade genrer

  Relaterade genrer är "elektronisk konstmusik" eller "elektronmusik" som tillsammans med den konkreta musiken utgör den elektroakustiska musikens två huvudgrenar. Nutida elektroakustisk musik består ofta av både konkreta och elektroniskt genererade ljud, och med dagens teknik är det oftast omöjligt att uppfatta skillnaden mellan ett manipulerat konkret ljud (sampling) och elektroniskt genererat ljud (syntetiskt).

   

  Kännetecken

  Likt den elektroakustiska musiken i stort saknar den konkreta musiken enhetliga stilistiska kännetecken. Gemensamt är istället metoden – hur musiken skapats.

   

  Historik

  Den konkreta musikens uppkomst möjliggörs av teknikutvecklingen inom inspelningsapparaturen då bandspelaren ser dagens ljus. Detta inspelningsmedium var det första där man enkelt kunde klippa och klistra i det inspelade materialet  och på så vis låta inspelade ljud byta kontext. Pierre Schaeffer var alltså en av de första att använda den samplingsteknik som idag utgör en fundamental byggsten inom populärmusiken. Konkret musik har också uppstått inom performancekonsten – en annan avledare från tidig avantgardism. Exempel är performancegruppen "Guds Söner" som låter stolar skrapa mot golvet eller performancegruppen WOL som utnyttjar packtejpens tonala möjligheter. Konstnärerna använder här helt analoga konkreta ljud som ryckta ur sitt vardagliga sammanhang blir musik. Även noise finns inom den konkreta musiken. När Einsturzende Neubaten borrar sig igenom en vägg in på scen eller låter kapklingors skrik fylla högtalarna är även detta en form av konkret musik. Inom film-, dans- och teater musik har konkret musik använts flitigt.

   

  Påverkan

  Konkret musik och dess metod att sampla ljud för att sedan återanvända dessa i nya kontexter har anammats inom populärmusiken. Tvättbrädan inom skiffle-musiken och träskotrampet i svensk folkmusik är i princip exempel på konkret musik. Samplingstekniken som uppstod i den konkreta musiken har inspirerat populärmusiken från 60-talet och framåt och tekniken utgör idag en omisskänlig del av DJ och electronicascenen. 

   

  Artister

  Tillsammans med Pierre Schaeffer är Karlheinz Stockhausen en av de mest kända kompositörerna inom genren. Men även kompositörer inom konstmusiken som Messiaen, Boulez, Milhaud, Varèse och John Cage har komponerat konkret musik. 

   

  Låtexempel

  Pierre Schaeffer: https://archive.org/details/PierreSc...uxCheminsDeFer

  Performancegruppen WOL framför "Tape Recording" på Liljewalchs: http://wolart.se/2014/Varsalong.html

  Einsturzende Neubaten Göteborg 1984: http://seelebrennt.files.wordpress.c...0/track031.mp3 (obekräftad bootleg)

   

  Källor

  http://sv.wikipedia.org/wiki/Konkret_musik

  http://www.ne.se/konkret-musik

  http://musiksok.se/MUSTERM/u_konkret_musik.htm

  Intervju med Kent Tankred i performancegruppen Guds Söner

  Konsert med Einsturzende Neubaten på Lyckholms bryggeri Göteborg 1984

  Files (0)

   

  Comments (5)

  Viewing 5 of 5 comments: view all
  Bra formulerat och intressant läsning. Det enda jag kan komma på är avsaknaden av rubriker.
  Posted 12:27, 20 Sep 2014
  När jag satt och valde mellan olika genrer att skriva om var detta en mycket stark kandidat. Det var en kortfattad men intressant läsning, trots allt. Jag saknade också, som tidigare nämts, en bättre struktur i din text - rubriker bland annat. I sammanhanget kunde du också nämna Pierre Henry. Henry var en av Schaeffers lärjungar och efterföljare och anses i många DJ- och remixerkretsar vara electronicamusikens förfader. Kan rekommendera dig att läsa mer om musique concrete i Timothy D. Taylors bok "Strange Sounds". Taylor beskriver bland annat gränserna inom de avantgardistiska grenarna mot 60-talet blev otydliga och kom senare genom digital samplingsteknik att sammanfalla helt. Jag tycker att artikeln saknar en diskurs om hur musique concrete påverkat dagens musik; i vilken grad och åt vilket håll. I övrigt en bra artikel!!!

  MVH // Farhang edited 18:52, 20 Sep 2014
  Posted 18:46, 20 Sep 2014
  Hade aldrig hört någonting om konkret musik förut väldig intressant; den första låtexempel fick t.o.m. min katts uppmärksamhet! haha! :)
  Kul att lära sig om detta, det jag märkte bara är att man ska skriva definitionen och historiken i två separata rubriker bara.
  Tack för läsningen!
  Posted 19:47, 21 Sep 2014
  Farhang! Tack för din kommentar och boktips. Hittade den på Amazon. Jag tycker själv den linjen du efterfrågar är den mest intressanta, dock finner jag det svårt att formulera i den här wiki-genren. Att försöka nysta ut vem och hur och vad som påverkat dagens electronicascen där alla snor allt av alla för det är så tekniken funkar skulle jag hellre göra i en essä eller liknande format där man kan vara mindre tvärsäker.

  (Vet inte om du läser artiklarna på www.soundofmusic.nu men de är i alla fall underbart nördiga vad gäller name-dropping om påverkan och listor mm. Kan varmt rekommenderas även om man inte är listnörd :).)

  Tack iaf för hjälpen!
  /Lars
  Posted 11:32, 22 Sep 2014
  mkt coola grejor! man blir direkt sugen på att utforska detta.
  många fina exempel och bra skrivet.
  Posted 14:50, 22 Sep 2014
  Viewing 5 of 5 comments: view all
  You must login to post a comment.