Search:
DU Wiki > Ämnen - Subjects > Ljud- & Musikproduktion > Möten med skilda musikgenrer, LP1049 > Klezmer (Dinko Bajramovic)

Klezmer (Dinko Bajramovic)

  Table of contents
  No headers

   

  Klezmermusiken har genom århundraden utveckats i Europa och tagit influenser från de ställen där de judiska musikerna verkat. Största influensen på musiken har Östeuropa haft med bl.a. ryska festsånger, Ungerska och romska melodier och Turkisk oudmusik. Oftast spelades musiken vid t.ex. bröllop och religiösa högtider och för att kompa stundens händelser. Man kan säga att Klezmermusiken är en resande musik eftersom influenserna kommer från så många olika håll och tider i historien.

   

  Relaterade genrer

  I Östeuropa utvecklade Klezmermusiken sin identitet baserat på kulturella och geografiska intryck. Musik från synagogorna, orientalisk musik från judar i det Ottomanska riket, Ryska festsånger, Ungerska och romska melodier och Turkisk oudmusik bidrog till att forma Klezmermusiken (Rogovoy 2000, 45). Judarnas utvandring från Östeuropa till Amerika runt sekelskiftet 1900 gjorde att repertoaren vidgades än mer för att blidka publiken med foxtrot och storbands swing, allt för att få en inkomst. Efter det avtog populariteten av Klezmermusik tills uppsvinget kom på 1970-talet något som kallas för Neo-Klezmer.

   

  Kännetecken

  Klezmermusiken kännetecknas bl.a. av expressiva melodier som ofta påminner om människorösten Låtarnas olika delar är ofta i olika tonarter som varierar från dur till moll (Wikipedia, 2014).

  Fiol brukade vara huvudinstrumentet och ofta användes två fioler där den ena står för melodin och den andra för ett rytmiskt komp.
  Cimbalom (hackbräde) är ett stränginstrument från medeltiden, ofta använt i central- och östeuropeisk musik. Instrumentet består av en trälåda med strängar spända över öppningen och på dessa slår man med små hammare.
  Klarinetten började användas inom klezmer runt 1850-talet och har övertagit fiolens roll som melodibärare då den bl.a. har ett större dynamiskt omfång och förmågan att härma den mänskliga röstens jämrande ljud.
  Trumpeter och tromboner började användas i klezmer då soldater i Ryska armén återvände hem från fronten och fanns tillgängliga.
  Dragspelet gjorde intåg i klezmermusiken under sluter på 1800-talet, först som soloinstrument för att senare användas till komp.
  Övriga instrument som är vanligt förekommande är piano, cello och kontrabas (Rogovoy 2000, 31).

   

  Historik

  Den judiska musiken har sitt ursprung redan från 1300-talets Väst- och Centraleuropa. Judarna förtrycktes och med tiden fördrevs de österut bort från länder som Frankrike, Tyskland, Portugal och Spanien varifrån man ser inslag av folkmusikmelodier och kyrkomusik (Rogovoy 2000, 22ff). Ny hemvist för dem blev bl.a. Polen, Rumänien och Ukraina.

  Den musik vi idag kallar för Klezmer härrör från 1800-talets Östeuropa, spunnen ur judisk kultur och spelades mestadels på festligheter som bröllop (Rogovoy 2000, 15f). När musiken återupptäcktes under 1970-talet fastnade namnet Klezmer som är en konstruktion av kley som betyder kärl och zemer som betyder sång, vilket tillsammans blir Klezmer som betyder instrument eller musiker. Namnet antyder också på ett visst avstånd från uppenbara etniska kopplingar då musiken kallas Klezmer istället för judisk musik på samma sätt som irländsk folkmusik kallas för Celtic.(Rogovoy 2000, 8f).  

   

  Artister

  The Klezmorim (1975–1993) från Berkerley, Kalifornien ses som ett av de första banden i Klezmerns återkomst. De kryddade sin repertoar med Balkaninspirerat blås och 1920-talsjazz.
  The Klezmatics (1986–) från New York har sedan starten 1986 släppt hela elva album. De är också kända för sina texter om politik och sociala orättvisor.
  Fanfare Ciocarlia är ett band på tolv medlemmar från norra Rumänien som till en början spelade på bröllop och dop. Musiken består av massor av blås och slagverk med tydliga referenser till Rumänien och Balkan.

   

  Låtexempel

  ”Mayn Rue Plats” av The Klezmorim, från First Recordings 1976–78

  Get Adobe Flash player

   

  ”Come When I Call You” av The Klezmatics, från Wonder Wheel 2006

  Get Adobe Flash player

   

  ”Asfalt Tango” av Fanfare Ciocarlia, från Baro Biao 1999

  Get Adobe Flash player

   

  Referenser

  Rogovoy, Seth. 2000. The essential Klezmer. Chapel Hill, North Carolina, Algonquin Books of Chapel Hill

  Wikipedia

  http://en.wikipedia.org/wiki/The_Klezmorim
  http://en.wikipedia.org/wiki/The_Klezmatics
  http://en.wikipedia.org/wiki/Fanfare_Cioc%C4%83rlia

  Files (0)

   

  Comments (0)

  You must login to post a comment.