Search:
DU Wiki > Ämnen - Subjects > Ljud- & Musikproduktion > Möten med skilda musikgenrer, LP1049 > Jazz Soul

Jazz Soul

  Table of contents
  1. 1. JAZZ SOUL

   

  JAZZ SOUL

   

  Jazz Soul är en sub-genre som har sina rötter i jazzen. Ibland kallas den även för hardbop. Den har starka influenser av bl.a Soul, funk, blues och gospel och framförs i små grupper.


  Översikt

  Den engelske musikjournalisten Roy Carr beskriver soul jazz som en utväxt av hardbop, med termer som "funk" och "själ" förekommande i ett jazz sammanhang ( Wikipedia ). Genren utvecklades under 1950-talet och albumet The Cannonball Adderly Quintet i San Fransisco fick stor betydelse för genren. Gruppen har sagt att deras skivbolag “Riverside” upptäckte ordet soul i deras textrader och ansåg att detta var ett bra sätt att marknadsföra gruppen på. Soul jazzen fick sin storhetstid under 60-talet.


  Kännetecken

  Genren kännetecknas av mycket evergreens och ballader med melodisk blues och flytande rytm. Ett trumset står ofta i centrum och med enkelt pianospel bidrar man ofta med gospel/bluesinspirerade melodier. Typiska instrument är hammondorgel, piano, saxofon, gitarr, kontrabas, elbas, trummor ( Wikipedia ).


  Historik

  Efter befrielsen på mitten av 1800-talet och avskaffandet av slaveriet sökte sig många till New Orleans området där nöjeslivet började att blomstra. Här uppstod runt sekelskiftet den nya dansmusikstilen Jazz. Orkestermusikerna spelade tillsammans efter det som kallas bluesmelodin. d.v.s alla musikerna hade en gemensam ackordsföljd som man hade som grund. Med stöd av denna kunde därefter enskilda musiker improvisera på sina respektive instrument. Vanligt förekommande inom genren är synkoper som är en förskjutning av betoningen inom en takt . På detta sättet får man en markerad rytm ( Israelsson & Sundling, 1995 ). På 1950 talet utvecklades Jazz Soul eller hardbop som blev en reaktion på bebopen som hade skapats på 1940-talet. Bebopen hade varit rytmiskt intensiv och musikaliskt komplex. Nu ville man däremot skapa en mer lättlyssnad och jordnära musik. Genren Jazz Soul dominerades av framförallt två grupper under ledning av trumslagaren Art Blakey samt pianisten Horace Silver. Dessa två samarbetade till en början i Blakeys grupp The Jazz messengers men Silver skapade relativt snabbt ett eget band. Bägge dessa grupper bestod av en kvintetettsammansättning något som var vanligt för genren. Man ansåg att det var viktigt att prioritera kollektivet och individualismen fick därför stå tillbaka ( Rasmusson, 1980 ). Det fanns också protestyttringar där bl.a. musiker som Art Blakey kunde protestera mot de svartas behandling i det amerikanska samhället med kraftfulla kommentarer till publiken under konserterna ( Bruér & Westin, 1995 ). Mot mitten av 60-talet började jazzpubliken intressera sig för äldre jazzstilar såsom swing och dixieland samt storbandsjazz och jazzsoul fick mindre betydelse (Bruér & Westin, 1995 ).

   

   

  Horace Silver

  Musikexempel Horace Silver

  Album Señor Blues 
  https://www.youtube.com/watch?v=t8jFGFwOm7k

  Album Serenade to a Soul Sister

  https://www.youtube.com/watch?v=2pgYPonXo1s

   

  Art Blakey

  Musikexempel Art Blakey & The Jazz Messengers 

  Album Moanin

  https://www.youtube.com/watch?v=ynZDm50EgBY

   

  Cannonball Adderley

  Musikexempel

  Album The Cannonball Adderly Quintet i San Fransisco

  https://www.youtube.com/watch?v=v3Lc7OgIngE

   

  Övriga album

  Afro-Harping by Dorothy Ashb

  Beyond the Blue Horizon by George Benson

  Laughing Soul by George Braith

  Good Vibes by Gary Burton

  Back at the Chicken Shack by Jimmy Smith

  Alligator Bogaloo by Lou Donaldson

  Charles III by Charles Earland

  Groove Elation by John Scofield

   

  Referenser

  Rasmusson L ( 1980 ) Jazz. Stockholm: Almqvist & Wiksell Förlag AB.

  Bruèr J & Westin L (1995) Jazz musik människor miljöer. Öservåla:Tofters Tryckeri AB.

  Israelsson C & Sundling K ( 1995 ) Populärmusikens historia. Gislaved: Svensk Skolmusik/ Tryckmästarna

  Wikipedia (2014-09-10) http://en.wikipedia.org/wiki/Soul_jazz

  Files (0)

   

  Comments (2)

  Viewing 2 of 2 comments: view all
  Hej! En spännande genre och intressant läsning! Då jag hör de ljudande exemplen förs mina tankar till den svenska jazzen från 60-70 talet och det känns som att denna genre ligger till grund för mycket av den musiken.

  Jag saknade dock tydliga referenser i styckena, med andra ord vilka delar du tagit från vilka källor.
  Posted 22:54, 21 Sep 2014
  Artikeln tar upp det viktigaste utan att sväva ut. Jag blev insatt direkt! Finns det några band idag som spelar Jazz Soul? Bra storlek på bilderna. Jag skulle vilja ha tydligare rubriker med fet text och kortare avstånd mellan avsnitten.
  Posted 10:22, 22 Sep 2014
  Viewing 2 of 2 comments: view all
  You must login to post a comment.