Search:
DU Wiki > Ämnen - Subjects > Ljud- & Musikproduktion > Möten med skilda musikgenrer, LP1049 > House 2 (Pamela Carrasco)

House 2 (Pamela Carrasco)

  Table of contents
  No headers

   

  House är en genre av elektronisk dance musik (den term som används som samlingsnamn för musiken skapade i första hand för en nattklubb inställning) Som utvecklades från discomusik i slutet av 70-talet främst i Chicago. (1)

   

  Relaterade Genrer:

  Undergenrer av House är bland annat: Progressive House, Electro House, Acid House, French House, Tribal House, Sax House, Ambient House, m.m. (2)

   

  Kännetecken och Instrumentering:

  Tidig House Musik var en disco baserad musik som kännetecknas av repetitiva 4 / 4 takt och spelades främst med trummaskiner och bassyntar. House var mer elektronisk och minimalistisk än disco och den repetitiva rytm var viktigare än låten i sig. (3)

  De mest använda redskapen för House kompositörer i början av 80-talet var Roland TR-808 trummaskin och TB-303 bassynt. Båda maskinerna hade varit kommersiella misslyckanden så de kunde köpas ganska billigt och TB-303 var även ursprunget till soundet av Acid House. (4)

   

  Historik:

  House kan sägas vara "disco musik skapad på ett annat sätt". Det var igenom det sound som en liten grupp dj's skapade fram till år 1977 i Chicago på klubben "Warehouse" samt den lokala radiostationen WBMX-FM där ett nytt typ av dancemusik började utvecklas . Det är troligt att termen ”House” kommer från "Warehouse" klubben, då skivbutikerna sökte efter de låtarna som spelades där. Även om låtarna som spelades på ”Warehouse” var ursprungligen från internationella artister, startade en egen scen uppstå i början av 80-talet, då disco började förtvina och ett nytt sound med hårdare trummaskiner och loops av populära låtar började växa fram.

  House musiken i Chicago hade dock en kort succé när efter att den slog den europeiska marknaden och eftersom de europeiska producenter började etablera sitt eget sound. En viss internationell succé kom till några av de Chicago producenter: Farley "Jackmaster" Funk's ”Love can't turn around” var en topp 10 i september 1986 och Steve "Silk" Hurley ”Jack your body” topp 1 i januari 1987 i Storbrittanien. Men år 1988 hade klubbscenen i Chicago börjat påverkas av polisens förtryck mot nattklubbarna samt den lokala radiostationen WBMX som hade varit så inflyttande i scenen hade avslutat. (5)

  House scenen flyttade till San Francisco, Oakland, Los Angeles, Fresno, San Diego och Seattle. Los Angeles såg en enorm explosion av underground ravefester och DJs, in Chicago, Detroit och New York samt i Storbritannien och Frankrike.

  I Storbritannien, ytterligare experiment i genren ökade sitt popularitet. House- och raveklubbar som Lakota och Cream fick Storbritanniens uppmärksamhet och House- och dancefester som var öppna fram till småtimmarna lockade folk från hela landet.(6)

  Mot slutet av 80 talet var i London elektroniskmusik starkt förknippade med LSD användning; nästan alla som var med på ravefester använde LSD , det var så att radiostationerna anklagade Housemusiken av att uppmuntra folk att använda knark. Samt i små byar klagade grannarna över beteendet hos de som var med på ravefester eftersom det var alladeles vilt och skandalöst.

  Storbritannien gjorde House kommersiell och var ursprung till andra undergenren då det blandades House med andra stilar som rock och punk. Ravefesterna förändrade också det sociala landskapet eftersom personer av olika ursprung, filosofier och syn på världen började festa tillsammans.(7)

  Trots ett försök av regeringen att förbjuda ravefester, musiken fortsatte att växa och förändras, och senare en ny generation av klubbarna öppnades för att ge en plats till ett mer kommersiellt sound. Stora skivbolag öppnade "superklubbar"som främjade sina egna artister och ingick i sponsoravtal med stora företag.

  Mot slutet av 1990-talet och in på 2000-talet I Frankrike, producenter som Daft Punk, Stardust, Cassius, St. Germain och DJ Falcon började producera ett nytt sound (French House) vilket senare skapade de standarder som skulle forma hela House musik.

  2010-talet dök flera nya undergenrer av Housemusik som utveckladess av många DJs. I Sverige "Svensk progressiv house" med Sebastian Ingrosso, Axwell, Steve Angello, Avicii, Alesso, etc och i Nederländerna "Dirty dutch ", en electro house undergenre som kännetecknas av mycket abrasiva leads och mörka arpeggio, m.m.

  I de sista åren har det också skett en återförening av modern House och dess rötter. Många hip hop och R & B-artister också använt sig av House beats; t.ex.Kelly Rowlands "Love Takes Over" och Rihannas "We Found Love". (8)

   

  Artister:

  Afrojack: världsberömd nederländsk dj och producent. Grammy award vinnare och en av de bästbetalda i världen. Han har spelat med artister som Madonna och Beyonce. (9)

  Avicii (Tim Bergling): Svensk EDM DJ, remixer och producent (10)

  David Guetta: Fransk house DJ och musikproducent. Best DJ of the Year i London år 2005 och först på Billboard Hot Dance Club Songs and Hot Dance Airplay charts. Han har spelat med Black Eyed Peas, Akon ,Estelle and will.i.am. (11)

   

  Låtexempel:

  Afrojack and Marin Garrix:”Turn up the speakers”: typisk minimalistiskt nattklubb houselåt med repetitiv loops.

  http://www.youtube.com/watch?v=dzHdo4yxidc

  Avicii, ”Wake me up”: Låt med en mer popmusik uppbyggnad med genomarbetad text och sång.

  http://www.youtube.com/watch?v=IcrbM1l_BoI

  David Guetta, ”Lovers in the Sun” låt med olika rytmer och effekter och genomarbetad text och sång.

  http://www.youtube.com/watch?v=BPiW0tkWfeg

   

  Referenser:

  (1) (4) (5) Nick Collins, Margaret Schedel, Scott Willson, 2013, Electronic Music (Cambridge Introductions to Music), Kindle Edition

  (2) (9) (10) (11)  http://www.edmsauce.com/electronic-dance-music/house-music/ (14-09-2014)

  (3),(6) http://en.wikipedia.org/wiki/House_music (16-09-2014)

  (7) Pump Up The Volume: The History of House Music http://www.youtube.com/watch?v=Y1HpY65cXDA  (21-09-2014)

  (9) http://www.afrojack.com/biography (21-09-2014)

  (10) http://en.wikipedia.org/wiki/Avicii (14-09-2014)

  (11) http://www.aceshowbiz.com/celebrity/david_guetta/biography.html#ixzz3E5MqGaJj (21-09-2014)

  Files (0)

   

  Comments (4)

  Viewing 4 of 4 comments: view all
  Hej! Ser kanon ut, med bra och relevant fakta, enda problemet jag kan se, som även lärarna kommer klaga på är nog källförtäckningen. Tyvärr inte så bra med så mycket wikipediareferenser, vilket även lärarna skriver i uppgiftsbeskrivningen. Men annars, kanon som sagt, bra låtexempel också (:
  / Tina Karlsson
  Posted 22:44, 19 Sep 2014
  Jag tycker det var väldigt kul att läsa. Bra information, bra låtval och artister. Bra jobbat. Sen är det, det här med wikipedia. Svårt att hitta användbar information om house. Länkar som inte fungerar eller är ur åldrade. Du kan hitta en källa på Nationalencyklopedin via högskolan dalarna.
  Posted 07:42, 20 Sep 2014
  Hej
  Tack för förslagen, jag ska se till att använda fler källor, men alla länkarna funkar här, ibland kan det vara ett problem med egen webbläsare om de inte öppnar.

  Hälsningar!
  Posted 16:59, 20 Sep 2014
  Bra historieförklaring! Saknar lite mångfald i låtexemplen från tex olika tider.
  Posted 21:45, 28 Sep 2014
  Viewing 4 of 4 comments: view all
  You must login to post a comment.