Search:
DU Wiki > Ämnen - Subjects > Ljud- & Musikproduktion > Möten med skilda musikgenrer, LP1049 > Drum and Bass

Drum and Bass

  Table of contents
  No headers

  Drum and Bass, som ofta förkortas DnB/D’n’B, har ett elektriskt sound med en tung och låg synthproducerad, ofta svajande, basgång och snabba trummor med mycket breakbeats som grund. Tempot för drum and bass är vanligtvis runt 160-180 bpm. Ofta blandas en lugn melodi från t.ex. ett piano in tillsammans med en soulaktig sång.

   

  Drum and bass uppkom som en ny genre under mitten på 1990-talet från den brittiska breakbeat, rave och hardcore-scenen (framför allt i London och Bristol) när man började blanda in element från bland annat jazz, reggae, house, hip-hop och funk i den snabba elektroniska dansmusiken.

   

   

  Relaterade Genrer

  Drum and bass räknas till de genrer som går under den breda benämningen ”EDM” (electronic dance music) och är därmed relaterat med väldigt många musikgenrer, bland annat house, dubstep, techno. Den närmast besläktade musikgenren till drum and bass är dess föregångare jungle, som i sin tur är rotad ända bak till den jamaicanska 60-70-tals-reggaen. 

   

  Andra genrer som är relaterade till drum and bass är hip hop, breakbeat, jazz, soul, som alla är influenser till drum and bass, och dubstep som ett exempel på genre som är influerad av drum and bass.

   

  Kännetecken

  Det som kännetecknar drum and bass är framförallt snabba breakbeats (tempot är oftast mellan 160-180 bpm) med långsamma, tunga basgångar, som ibland är modulerade till ett ”svajigt” sound, följt av ambienta synthmelodier. Det kan även finnas en känsla av jazz i trummorna och en soulig sång.

   

  Instrumenten är ofta synthar med olika funktioner och samplingar från annan musik, ofta trummor från jazz eller hip hop, men det finns drum and bass som spelas live med akustiska/elektriska instrument. Dock genom ett mixningselement med olika effekter.

   

  Det tidiga drum and bass-soundet har över lag ett ljusare beat och trummorna/trummaskinerna låter ”äldre” och basen är väldigt mjuk men ”svajig”. Den nyare drum and bassen har ett fylligare sound och påminner ofta om den moderna housen, men har kvar grundstommen från drum and bass.

   

  Historia

  Drum and Bass har rötter från många kulturer och musikgenrer. Så för att förstå Drum and Bass’ens historia krävs lite förkunskap om andra tidigare genrer, främst reggae, hip hop, breakbeat och ravemusik som t.ex. techno och hardcore.

   

  Influenser och rötter [1]

   

  På 1960-talets Jamaica utvecklades en genre som kom att kallas ska, med upptakt och blåsinstrument, ur ska kom reggae, som lite hårddraget, är en långsammare variant av ska med rytm och bas som viktiga grundstommar. När reggaen gjordes mer elektronisk och samplades av DJs på dansklubbar uppkom genren ragga/dancehall som kom att bli en viktig bidragspunkt åt drum and bass, ett bra exempel på tidig ragga är "Under Mi Sleng Teng" av Wayne Smith från 1985.[2]

   

  Parallellt med uppkomsten av reggae (ca mitten på 1970-talet) i New York, USA, växte en ny genre fram på ”block parties” (fester som hölls på olika kvarter i förorterna) som uppmuntrade folket till dans istället för våld. Genren kom att kallas hip hop och bestod av en DJ som mixade ihop skivor från disco, funk och soul, detta lett av en MC (Master of Ceremonies) som då rappade och lät människor tävla mot varandra med MC-poesi där de ofta gjorde narr av varandra istället för att använda våld.

   

  Som följd av hip hopens födelse och växande popularitet runt början av 1980-talet, främst i amerikanska storstäders förorter dock, började DJs mixtra till beatsen och använda sig mycket av breakbeats, en av pionjärerna bakom skivspelarna var DJ Kool Herc[3], som bland annat mixade med trumsolot i ”Amen, Brother” av The Winstons, som efter det har samplats otaligt många gånger i populärmusikens historia. Till dessa upphottade hip hop-beats uppkom breakdance, en sorts danstävling som, precis som rappen, uppmuntrades istället för våld.

   

  I en annan del av landet (USA) under 1980-talet, närmare bestämt Chicago, experimenterade house-DJs med bassynthen ”Roland TB 303” och trummaskinerna ”TR 808” och ”TR 909” från samma märke för att komma fram till ett ”giftigt” sound av housemusik. Denna nya genre kom att kallas för acid house, dels på grund av det ”giftiga” ljudet och förmodligen till stor del av att det togs en del av den hallucinogena drogen syra (”acid” på engelska) på klubbarna där acid house spelades. Denna genre utvecklades vidare när den nådde Storbritannien genom att breakbeats från hip hopen lades till, soundet blev hårdare, och stora fester i övergivna lagerlokaler eller ute i skogen arrangerades i hemlighet och spreds endast muntligt. Detta fenomen kom att kallas för rave och det spelades mycket breakbeat, hardcore och house. 1992 gjorde gruppen Prodigy ett stort kommersiellt genombrott med albumet ”Experience” som uppdagade rave-scenen, vilket gjorde att det blev lite mindre intressant för fans att gå på rave, då en stor del av fenomenet var att det hölls hemligt och var ”underground”.

   

  Det kom en tid då DJs började sampla ragga, rave, breakbeats och hip hop vilket gav en ytterligare ny genre som kom att kallas jungle. Den innehöll snabba breakbeats och långsamma, tunga basgångar, ofta från en synth. Tempot var snabbt (runt 150-170 bpm) och takten utgjorde en större del än melodin, som bestod av samplingar från ragga och reggae. Man skulle för enkelhetens skull förkorta jungle som: samplad ragga, snabba trumbreaks och en tung basgång.

   

  Drum and Bass uppkomst och framåt

  1994 började en sub-genre från jungle växa fram, då man tyckte att de gamla ragga-samplingarna borde bytas ut mot något fräschare. Man började experimentera med ambienta samples och fick fram ett ”rymdaktigt” sound. Den nya genren kom att kallas ”intelligent jungle” och var mycket likt jungle, med breaks och tung bas, men med mer synth, likt musiken från rave-scenen, istället för ragga-samples. 

   

  1995 utvecklade artister som Roni Size och Adam F den nya genren genom att blanda in element från jazz, vilket är mycket mer komplicerat att sampla än ragga, och gjorde drum and bass till en mer legitim konstform. Detta resulterade även i mer avslappnade melodier. Ett stort genombrott för genren var producenten/artisten Goldie’s album ”Timeless”, som innehöll hitsingeln ”Inner City Life”, som bidrog till att drum and bass spreds vida utanför Storbritannien.

  "He hooked up with Rob Playford and they made the album 'Timeless'.

  It was a huge hit, and for the first time drum and bass was heard all

  over the world thanks to the success of the huge single Inner City Life."[6]

   

  Roni Size, som redan var ett stort namn inom genren introducerade 1997 drum and bass som livemusik, med duktiga jazzmusiker bildade han bandet Reprazent, som spelade den jazzigare varianten av drum and bass, även kallat bland annat ”drum and jazz” och ”jazz jungle”.

   

  I slutet på 1990-talet började dock populariteten hos drum and bass sjunka då andra genres som var mer ”party” som t.ex. UK Garage slog igenom och tog över. Detta betydde inte att producenterna slutade göra drum and bass, men musiken blev inte lika uppdagad. Efter sekelskiftet började en ny sub-genre växa fram som var mer influerat av musik som ansågs vara mainstream disco och house. Detta gjorde genren populär och var 2005 den mest populära sub-genren till drum and bass.[4]

   

  Idag är drum and bass inte en stor genre, men inslag som hintar till drum and bass syns i olika sammanhang, och drum and bass har influerat många andra musikstilar som hip hop, dubstep och den moderna housen.

   

  Artister

  E-Z Rollers - Brittisk drum and bass, förmodligen mest kända för låten ”Walk This Land” som var med i soundtracket till Guy Ritchie’s film ”Lock Stock and Two Smoking Barrels” [5], de gjorde även introlåten till datorspelet ”GTA 2”.

   

  Goldie - Pionjär för genren med albumet ”Timeless” (1995) som slog även utanför Storbritannien[6].

   

  Roni Size - Stor producent inom drum and bass och grundare av bandet Reprazent som introducerade drum and bass live med ”riktiga” instrument.

   

  Chase And Status - Representerar den nya och moderna drum and bassen.

   

  Pendulum - Australiensisk grupp, är tillsammans med Chase And Status en av de största drum and bass-aktörerna idag, flirtar ibland lite med punkrocken genom distade gitarrer.

   

  Shapeshifter - Nya Zealänsk grupp som spelar drum and bass live, men mer åt liquid funk-genren.

   

  Låtexempel

  Apex - Sting Theory

  Modern drum and bass som lutar lite åt liquid funk. (2012)

   

  Chase and Status - Count On Me

  Modern drum and bass (2013)

   

  Pendulum - Witchcraft

  Rockig drum and bass (2010)

   

  Sigma - Nobody To Love

  Modern drum and bass (2014)

   

  Goldie - Inner City Life

  Tidig drum and bass (från 1995)

   

  Shapeshifter - New Day To Come

  Stämningsfull liquid funk från Nya Zeeland (2005)

   

  Referenser

  [1] http://www.dnbscene.com/article/227-a-history-of-drum-and-bass-1990-2000 (läst 2014-09-17)

  [2] http://www.theguardian.com/music/2014/feb/20/wayne-smith-sleng-teng-revolutionised-dancehall-reggae (läst 2014-09-22)

  [3] http://en.wikipedia.org/wiki/Breakbeat#History

  [4] http://en.wikipedia.org/wiki/Drum_and_bass (läst 2014-09-18)

  [5] http://www.imdb.com/title/tt0120735/soundtrack?ref_=tt_trv_snd (läst 2014-09-16)

  [6] http://www.dnbscene.com/article/227-a-history-of-drum-and-bass-1990-2000/3 (läst 2014-09-18)

  Files (0)

   

  Comments (1)

  Viewing 1 of 1 comments: view all
  Jag tycker artikeln är mycket bra skriven, dock så hade jag problem med att se den röda tråden mellan textstyckena i avsnittet "influenser och rötter".
  Du skriver en del om hur "DJ's" som en massa gjorde si eller så för att influera genren, men finns det inga större konkreta namn inom genren som drivande i genrens uppkomst? Hur har de artister du nämner influerat genren?
  Posted 10:32, 22 Sep 2014
  Viewing 1 of 1 comments: view all
  You must login to post a comment.