Search:
DU Wiki > Ämnen - Subjects > Ljud- & Musikproduktion > Möten med skilda musikgenrer, LP1049 > Disco (Mattias Berglund)

Disco (Mattias Berglund)

  Table of contents
  No headers

   

  Disco grundades i USA och härstammar framförallt från Soul och Funk. Genren skulle under andra halvan av 70-talet bli en av de största genrerna inom musik och nästan lika fort som den kom förklaras "död" i slutet av 1979. Disco har dock influerat artister som kom efter dess storhetstid och man kan se spår av den i musik än idag.

   

  Historia

  Disco var en genre som växte fram i USA under 70-talet och gjorde stor succé över hela världen. Genren var en reaktion på den dominerande Rockmusiken och blev populär genom att många ville ha mer dansvänlig musik som kunde spelas på klubbar. Det tidiga discosoundet kom från New York och Philadelphias soulmusik som i sin tur hade influerats av Motown. Viktiga var också Funkartister från slutet av 60-talet som James Brown och Sly And The Family Stone som hade ett ”groove” eller ”beat” i sin musik som senare la grunden för hur disco skulle låta. Dj:s och producenter var också viktiga för Discomusiken när man började remixa låtar för att ge dem mer klimax och helt enkelt göra dem mer passande för dansgolvet.

  Runt 1974 hade Disco letat sig fram i den Amerikanska musikkulturen och låtar som Rock Your Baby med George Mcrae och TSOP (The Sound of Philadelphia) av MSFB blev stora hits det året. Efter det så hade t.ex. KC and the Sunshineband stor succé mellan 1975-77 med låtar som Get Down Tonight och (Shake Shake Shake) Shake Your Booty. Donna Summers hjälpte också till med att marknadsföra Disco genom den 17 minuter långa låten Love to Love You Baby och I Feel Love som var den första stora hitlåten där musiken enbart kom från synthizisers.

  I början så hade Disco mestadels varit populärt hos den Afro-amerikanska och Latinska publiken, men i samband att filmen Saturday Night Fever släpptes 1977 så exploderade discogenrens popularitet och blev en av de största genrerna i hela världen. Soundtracket till filmen sålde över 25 miljoner exemplar och bestod av Bee Gees låtar som t.ex. Stayin’ Alive och You Should Be Dancing. Filmen och musiken i den är vad många idag förknippar med Disco.

  Trots sitt stora genomslag så skulle disco snabbt dö ut. 1979 så hade många tröttnat på genren, särkillt rockfans och musiker. Det hölls t.o.m. ett event i Chicago som kallades Disco Demolition Night som var en demostration mot discomusik där man brände Discoskivor. De sex bäst säljande singlarna i juli 1979 i USA var discolåtar, i september samma år så fanns det dock ingen låt i genren på Top-10 listan, en siffra som säger en hel del. Genren levde dock vidare i olika subgenrer och mycket av dansmusiken som kom efter har influerats av Disco.

   

  Relaterad Genrer

  Disco hade stor påverkan på musiken som kom under dess storhetstid och även på den som kom efter den. Många av de större rockakterna som t.ex. Kiss, och David Bowie blandade in discoelement i sin musik och fick stora hits pga. det. Den hjälpte också till att göra den synthizerade musiken stor och har haft stor påverkan på elektronisk musik som har kommit sedan 80-talet. Exempel på genrer som har influerats av Disco är t.ex. House, Techno, tidig Hip-Hop och Hi-NRG. Även idag kan vi se spår av Discomusik i hitlåtar som t.ex. Get Lucky med Daft Punk. 

  Euro-Disco genren var en subgenre som växte fram ur Disco i slutet av 70-talet men som lyckades hålla sig populär på 80-talet.  Skillnaden gentemot Disco var att att den var mer pop-orienterad och hade mindre soulinfluenser än den "vanliga" discomusiken. Exempel på Euro-Disco artister är t.ex. ABBA och Boney M.

   

  Kännetecken

  Det typiska discosoundet karaktäriseras av en synkoperad basslinga över ett stadigt ”four on the floor” beat, vilket betyder att man lägger baskaggen på varje taktslag i en fyrtakt. Över det så använder man ofta olika sträng- och horninstrument i bakgrunden tillsammans med synthizisers och svävande sång med mycket reverb. Gitarr används ofta men är sällan framträdande, basen har istället ofta en tydlig roll i mixen. Den pulserande rythmsektionen är det som lägger grunden för Disco och gör att den alltid är dansvänligt, man kan väl säga att det var det som var syftet med musiken. 

   

  Artister

  Bee Gees - Är vad många förknippar med Disco och blev en av världens bäst säljande akter under Discomusikens storhetstid.

  Donna Summer - Kallades för "Queens of Disco" och var en av det största namnen i genren.

  KC And The Sunshine Band - En av de största hitmakarna inom disco. Släppte låtar som (Shake, Shake, Shake) Shake your booty och That's The Way I Like It.

  Barry White - Var en av dom tidiga med Discosoundet och fick den första Disco-listettan med Love's Theme.

  The Jacksons/Jackson 5 - Hakade på Discotrenden i mitten av 70-talet och fick hits med t.ex. Dancing Machine och Blame It On The Boogie.

  Michael Jackson - Fast man ofta inte förknippar honom med Disco så hade han en del discohits på sin Off The Wall skiva som t.ex. Don't Stop Til' You Get Enough och Rock With You.

  Chic - Fick en av de största discohitarna med låten Le Freak, singeln såldes i 7 miljoner exemplar.

   

  Låtexempel

  Get Adobe Flash player

  Get Adobe Flash player

  Get Adobe Flash player

  Get Adobe Flash player

   

  Referenser

  http://en.wikipedia.org/wiki/I_Feel_Love#Production

  http://en.wikipedia.org/wiki/Disco

  http://www.theguardian.com/music/2012/feb/26/disco-changed-world-for-ever

  http://www.allmusic.com/album/saturd...k-mw0000650741

  Files (0)

   

  Comments (2)

  Viewing 2 of 2 comments: view all
  Jag skrev om funk och tyckte att det var i synnerhet intressant att läsa om discons historik, som till viss del delade gemensam mark med funken. Jag tycker att din artikel är tydlig, välskriven och informationsrik. Jag gillar även hur jag som läsare kan följa en röd tråd i texten, du hoppar inte fram och tillbaka utan får läsningen att flyta på bra. Bra! Några anmärkningar har jag på formalian som vi ska följa. Saknar artikelintroduktion; kommentarer till artistlistan; samt en avsnittstitel till dina referenser. Komplettera dessa punker, mycket bra annars!

  MVH / Farhang edited 15:51, 20 Sep 2014
  Posted 15:49, 20 Sep 2014
  Hej,

  Intressant hur man märker att musikstilar går hand i hand. Tycker att just genren Disco är väldigt speciell för den har haft så stor betydelse. Euro-Discon är som du säger Pop influerad coh ger vad vi skulle kalla för ett mordernt sound. Än idag kan man höra det typiska kompet som spelar i baktakt.

  Tycker om din artikel. Bra och Intressant!

  Kristian
  Posted 20:53, 21 Sep 2014
  Viewing 2 of 2 comments: view all
  You must login to post a comment.