Search:
DU Wiki > Ämnen - Subjects > Ljud- & Musikproduktion > Möten med skilda musikgenrer, LP1049 > Country-Pop

Country-Pop

  Table of contents
  1. 1. Country-Pop
  Country-Pop

   

  Country-pop genren är en fusions genre som blandar Country och Pop, den mest dominerade genre är country och uppbyggnaden, sångstrukturen, är pop.

  Man skulle kunna säga att det är Country med inslag av Pop.  Country pop föddes ungefär när rockabilly genren fick sig ett uppsving. Eftersom country genre var mest till för de som redan lyssnade på country så ville man bredda genren så att det kunde bli lite mer mainstream och nå ut till fler lyssnare, country-pop var född.[1]

  Country-pop, som namnet antyder, är fött från meta genren country som föddes i södern i USA runt staterna Tennesse, Mississippi och Alabama. 

   

  Kännetecken:

  Country-pop är uppbyggd på samma slags sätt som en pop låt med vers, ref, men med inslag av country till exempel slide gitarrer, mörk ”glidande” sång, stämsång osv.

   

  Relaterade Genrer:

  Liknande genrer är country-rock, vilket är en fusion mellan rock och country, inte helt olikt från country-pop, samt country-blues vilket också är en fusions genre.

   

  Historia:

  60-Talet: Country-popens ursprung brukar även kallas Nashville-sound, eftersom genrens födelse stad är Nashville, då producenterna Chet Atkins och Owen Bradley ville nå ut till en ny yngre publik[2]. Rockabilly genren hade tagit viss country publik och man ville återta den genom att skriva mer mainstream musik, det var genom detta country-pop föddes och vann över sin publik från rockabilly igen. De första artisterna som spelades in på 60-talet bestod mest av kvinnliga sångare till exempel Patsy Cline. [3]

  70 - 80-Talet: Det var först på 70 – 80-talet som manliga sångare kom in i country-pop genren med till exempel Glen Campbell samt Kenny Rodgers, detta fick genre att växa ännu mer och blev mer och mer omtalad, ändå var inte genren helt accepterad för den breda publiken. Det var på 70 – 80-talet som country-popen utvecklade sitt sound och den kvinnliga artisten Olivia Newton-John vann en grammy för bästa kvinlliga country sångare samt vann CMA-pris för bästa kvinnliga sångare. Detta blev väldigt kontroversiellt, folk började undra var man skulle dra gränsen för pop och country. För pop publiken var hennes låtar mer country men av country publiken var hennes låtar mer pop, hon låg någonstans mitt emellan, det här gav något negativ effekt för country-pop.

  90-talet: På 90-talet fick sig country-pop ett rejält uppsving då radio stationer började spela allt mer och mer av genren, vilket ledde till att genre blev mer och mer utbredd och nådde ut till en större publik. Även fast country-popen hade fått sig en törn på 70 – 80-talet så var det radion som fick country popen att blomma upp så pass mycket att genren fick en bredare publik och lyckades även vinna över lyssnare som inte var vana vid genren i sig.  

  2000-2010 – talet: På de senaste åren har genren växt så mycket att pop publiken har accepterat genren mer av sin egen genre, med artister som till exempel Taylor Swift ,som har fått hjälp att producera låtar med hjälp av pop producenten Max Martin. [4] Det förekommer också väldigt ofta att country-pop kan blandas med rock genren och skapa något mer åt country-rock även fast det klassas som country-pop.

  2012 var Country den mest lyssnade genre i USA som country-pop är en sub-genre av.[5]

   

  Artister i Country-Pop inkluderar:

  Keith Urban

  Nya Zeeländsk country-pop artist som flyttade från Nya Zeeland till USA för att satsa på musik. Anses vara en av de största i modern Country-pop

  Brad Paisley

  Född I USA i Glen Dale är också en av de största country-pop artisterna i modern country-pop

  Jonnhy Cash

  En av de största country figurerna genom tiderna och har hållt på med många genrer inte minst country-pop. Född i Arkansas i södern.

  Dolly Parton

  Kvinnlig country-pop sångerska med stora framgångar inom genren. Har gjort många kända låtar som till exempel ”Jolene”

   

  Låtexempel:

  Zac Brown Band - Chicken Fried:

  Börjar först 1:11

  Get Adobe Flash player

   

  Rascal Flatts - Life is a Highway

  Börjar först 0:28

  Get Adobe Flash player

   

  Brad Paisley - Remind Me ft. Carrie Underwood:

  Get Adobe Flash player

   

  Blake Shelton - God gave me you:

  Börjar först 0:31

  Get Adobe Flash player


  Files (0)

   

  Comments (3)

  Viewing 3 of 3 comments: view all
  Jag gillar det här. Vet inte hur noga man ska kommentera stavnings-detaljer osv, men stavningen på "Chet Atkins" under "Historia 60-talet" och "Glen Campbell" under "70-/80-talet" må fixas till... :)
  Posted 10:18, 21 Sep 2014
  Bra skrivet. Det är tydligt och lätt att följa med i de olika avsnitten. Extra bra beskrivning av de olika årtiondena under rubriken historia. :)
  Posted 18:06, 21 Sep 2014
  Välskrivet och lättläst. Som du skriver är det en mycket stor(sub-) genre med många skickliga artister och dina exempel är relevanta. Du kunde också nämnt Shania Twain, Tim Mc Graw och Dwight Yoakam, fast de låter förstås ungefär likadant som Brad Paisley. Jag förstår faktiskt inte riktigt vad som är skillnaden mellan country, country pop och country rock. Referensen Allmusic som du nämner, listar en Elvissamling med bl a Jailhouse Rock och Hound Dog bland ”Country-Pop Album Highlights” Det kanske har med musikbolagens marknadsföringsstrategier att göra. Men det är nog som du säger, att det inte går att dra någon tydlig gräns.
  Posted 07:38, 22 Sep 2014
  Viewing 3 of 3 comments: view all
  You must login to post a comment.