Search:
DU Wiki > Ämnen - Subjects > Ljud- & Musikproduktion > Möten med skilda musikgenrer, LP1049 > Big Band (Cesar Pawlik)

Big Band (Cesar Pawlik)

  Table of contents
  No headers

   

  Big band är en subgenre som växte fram i USA under 1920-talet, och är associerad med främst jazz, men hade även en signifikant roll i att få swing att bli populärt. Termen ”Big band” syftar till antalet musiker i gruppen, vanligtvis mellan 12-25 stycken. 

   

  Relaterade genrer

  Big band grupper började tidigt spela bland annat swing, som var populärt fram till början av andra världskriget. Efter det tog bebop över rollen som den populära stilen som banden spelade. 

   

  Kännetecken

  Big band kännetecknas främst, som namnet föreslår, av ett stort band med ett flertal musiker.  En standard instrumentation består av 17 instrument. Av dessa är fem saxofoner, fyra trumpeter, fyra tromboner och en rytmsektion som består av fyra delar. Dessa kan vara trummor, akustisk bas, elektrisk bas, piano och gitarr. Musiken som spelades var till en början Jazz, men detta byttes snabbt ut mot blandat annat Swing och även Bebop. 

   

  Historik

  Även fast big band musiken började spelas så tidigt som 1920, så var det inte förrän runt 1935 som det fick sitt stora genombrott. Radion var ännu inte närvarande i de flesta hemmen, och spridningen var tvungen att ske på spelningar runt om i landet. 

  Jazz som genre började spridas under tidigt 1900-tal, men det dröjde till 1920 innan band transformerades till ett Big band format, med inspiration från bland annat blues, ragtime och europeisk musik. En stor faktor som ledde till populariteten hos big band grupper var spelningar på hotell, där man agerade som ett sorts dansband. När radion senare blev populär under 1930-talet under vad som kallas radions ”Gyllene ålder” spreds Big band ännu snabbare, då det spelades på olika radioshower. 

  Big band fick sitt genombrott under 1930-talet, när man började spela swing-musik, som var lätt att dansa till, och som bland annat gjorde dansstilen ”Lindy Hop” populär

   

  Under mitten av 1940-talet så fick big band ett nedsving. I och med att USA blev involverade i andra världskriget så lämnade många landet, bland annat musiker. Löner för arbetet blev sämre, vilket kulminerade i en musikerstrejk under 1942-1944, då musiker var missnöjda med hur skivbolagen behandlade de. 

  Efter denna strejk skiftade fokus kraftigt från big band grupperna med en ackompanjerande sångare, till att endast fokusera på sångaren själv. Detta påverkade självklart de stora big band grupperna, vars signatur är att ha många musiker i gruppen. 

  Trots big bands nedfall som genre så fortsatte många stora musiker att spela inom genren, bland annat Count Basie och Duke Ellington under 60-talet

  Big band och swing har dock fått nytt liv i och med att samplingstekniker har blivit mer populära. Artister lånar delar av äldre inspelningar från swing och lägger in dessa i moderna elektroniska danslåtar. Electro-swing är en subgenre som samplar diverse big band stycken, artister som Parov Stelar och Chinese Man tillhör dessa. 

   

  Artister

  Benny Goodman är känd för att ha spelat en stor roll i big bands popularitet, och swings uppkomst.  Glenn Miller var big band musiker, känd för sina arrangemang och kompositioner, men förmodligen främst för att ha varit ledaren i ett arméband vars syfte var att underhålla trupperna under andra världskriget

  Count Basie var en stor jazzartist, som spelade big band både före och långt efter andra världskriget. 

   

  Låtexempel

  Sing, Sing, Sing av Benny Goodman 1935.

  En jazz-swing låt utfört med big band, man hör tydligt den stora ensemblen. 

  https://www.youtube.com/watch?v=r2S1I_ien6A

  Diverse låtar framförda av Count Basie and his Orchestra.

  Count Basie håller kvar vid big band trots dess nedgång efter andra världskriget, men har nu inslag av bland annat subgenren bebop. 

  https://www.youtube.com/watch?v=hHMYhajNtNg

   

  Referenser

  1 http://en.wikipedia.org/wiki/Big_band

  2 http://www.swingmusic.net/getready.html

  3 http://en.wikipedia.org/wiki/Radio

  5 http://en.wikipedia.org/wiki/1942%E2%80%9344_musicians%27_strike

  6 https://www.youtube.com/watch?v=hHMYhajNtNg

  8 http://glennmillerorchestra.com/history/

  Files (0)

   

  Comments (4)

  Viewing 4 of 4 comments: view all
  Hej,

  Intressant artikel!

  Du nämner mordern samplingsteknik i slutet av artikeln. På viket sätt har det gjort att Big Band fått ett uppsving? Ett big band är som du nämner tidigare, att det är många personer som spelar tillsammans. Är det en person som gör allt då och spelar upp musiken som en "mordern" DJ gör? Eller skrivs bara musiken med hjälp av samplingstekniker och sedan spelas av "riktiga" musiker.

  Kristian Fyhr
  Posted 20:24, 21 Sep 2014
  Väl skrivet! Jag tycker att artikeln var tydlig och det var intressant att läsa om den historiska biten. Skulle kanske vilja veta lite mer om vad som kännetecknar själva musiken eller "soundet". edited 09:44, 22 Sep 2014
  Posted 09:44, 22 Sep 2014
  Tack för kommentarerna, ska förtydliga vad jag menar med Big bands uppsving genom sampling, samt förtydliga vad Big bands kännetecken är.
  Posted 15:50, 22 Sep 2014
  Härlig artikel! Jag kommer nu definitivt att ta en närmare titt på Count Basie (ett namn som jag hört men aldrig lyssnat på närmare) och electro swing! Jag undrar om New Orleans Jazz kan klassas som en relaterad genre? Dom brukar ju traditionellt ha en hel del musiker, med en betydande brass-sektion osv, och det känns som att det är en så vital jazzgenre som nästan är värd att nämna bara för den sakens skull. Bra skrivet och intressant material, bra låtexempel ("Sing, sing, sing" är omöjlig att höra utan att knäppa fingrarna)
  Posted 20:49, 22 Sep 2014
  Viewing 4 of 4 comments: view all
  You must login to post a comment.