Search:
DU Wiki > Ämnen - Subjects > Ljud- & Musikproduktion > Möten med skilda musikgenrer, LP1049 > Bebop (Rickard Magnusson)

Bebop (Rickard Magnusson)

  Table of contents
  1. 1.  

   

  Bebop är en stil som karaktäriseras av snabba tempo, virtuost spel samt av improvisation. Stilen växte fram ur swingmusiken i mitten av 1940-talet. Stilen var soim störst mellan 1945-1950. Bebop räknas till den första moderna jazz-stilen. (Wikipedia)

   

  Relaterade genrer:

  Bebop är influerat av swingmusiken samt av Kansas city jazz. Musiken har vidarutvecklats i genren hard bop.  (Wikipedia)

   

  Kännetecken:

  Utmärkande för genren jämfört med swingmusik som ligger närmast är att tempon är högre, betydligt mer avancerade melodier, oftast spelade unisont. Ackorden är fler och mer invecklade även altererade ackord gör sitt intåg i jazzmusiken. Pulsen har förflyttats från bastrumman via hihaten under swingperioden till cymbalen i bebopen och vidare till bassisten.  Fler synkoper i trummorna vilket gör att trummorna interagerar med solister på ett annat sätt än i swingmusiken.

  I swingmusik utgår solisten från melodin och bygger ett solo med hjälp av melodin medan i bebop är skalor över ackordföljden ett nytt sätt att tänka på.

  Skalor som används kallas oftast för bebopskalan.

   

  Typisk instrumentering

  I genren bebop utgör trummor, kontrabas, piano kompet och ofta är det flera blåsare i form av trumpet och saxofoner. Det vanligaste formatet är kvintett. (Sohlmans 1975)

   

   

  Historik:

  Tiden före bebop

  1937 är året då Dizzy för första gången kan höras på skiva och Charlie Parker gör sin debut som 17-åring i en orkester.  I slutet av 30-talet börjar trumslagaren Kenny Clarke att experimentera med trumspelet. Vidare kan man också nämna Coleman Hawkins som i en inspelning från 1939 framfor låten Body and Soul och har ett bebop idiom i form av att han frångår melodin efter fyra takter och spelar helt och hållet på ackordföljden.  

  I början av 40-talet börjar det hända saker, en viktig händelse anses Jamsessions på Milton’s Playhouse där musikerna utbytte idéer som senare ledde till Bebopens tillkomst. Här möts Charlie Parker och Dizzy Gillespie för första gången.  1942 spelar Cootie Williams orchestra in Thelonious Monks låt ”Epistrophy”. (Jämför gärna med en senare utgåva men Monk)

  Andra viktiga artister är Jimmy Blanton som utvecklade ett virtuost kontrabasspel redan 1939 och från gick den traditionella spelstilen. Count Basie förändrade kompets roll i storbandet under swingperioden vilket banade väg för den kommande bebopen.

  1944 spelar Coleman Hawkins in det som senare ska kallas för den första bebop inspelningen tillsammans med Thelonious Monk.

  För att förstå den uppståndelse som helt plötsligt hände när Bebopen slog igenom kan det var bra att jämföra swinglåten” It’s been a long long time” , Harry James från 1945, med Dizzy Gillespie /Charlie Parkers inspelning av ”Shaw Nuff” från samma år. Från att ha varit förhållandevis enkla melodier går man till något som man inte kan sjunga med i. (Yanow, 2000:5)

   

   

  Artister:

  Charlie Parker, 1920-1955. Altsaxofonist som är känd för sitt snabba spel och att varje ton låter ”rätt”. Hans fraser och tonspråk har blivit kopierat av många yngre musiker.

   

  Dizzy Gillespie, 1917-1993. En av jazzvärldens mest kompetenta trumpetare. Gillespie, till skillnad från Parker, berättade gärna om hur hans solon blev till för andra trumpetare. Parkers solon tillkom mer i stundens ingivelse medan Gillespies solo är mer harmoniskt grundade. Gillespie kunde också konsten att spela en ton som till en början låter helt fel men hålla kvar den tills den låter rätt.

   

  Bud Powell, 1924-1966. Powell utvecklade pianospelet och förändrade det för all tid framöver. Rollen som pianist var tidigare att spela en stadig rytm (som t.ex  stride och boogie-woogie) medan Powell började spela mer orytmiskt med ackorden i högerhanden och en enklare linje i vänsterhanden.

   

  Max Roach, 1924-2007. Roach fortsatte att utveckla Kenny Clarkes spelstil där trumspelet kan utgöra mer än att bara hålla tempot. Roach var en av de mest anlitade trumslagarna under Bebopperioden.

   

  Thelonious Monk.1917-1982. Monk hade svårt att hävda sig gentemot Powell pga att han inte spelade som honom. Han utvecklade istället en egen stil med komplexa harmoniska förlopp. Hans musik ansågs också som svårspelad och bildade en egen kategori som både lät gammalmodig samtidigt som den har fururistiska drag.  (Yanow, 2000:44-74)

   

   

  Låtexempel:Några korta ljudklipp (c:a 30 sek/klipp av upphovsrättsskäl) ur betydelsefulla låtar som representerar genren rekommenderas. Kommentera gärna för varje låt de kännetecken i låten som är typiska för genren.

   

   “Salt peanuts” av The quintet, från Jazz at Massey Hall, 1953

  Skivan heter lite olika i olika utgåvor, Live at Massey Hall, Jazz at Massey Hall, The Quintet – Jazz at massey hall. På skivan spelar Dizzy Gillespie, Charlie Parker, Bud Powell, Charles Mingus och Max Roach.

  http://youtu.be/rFIG-2Grclg

   

  ”Ornithology” av Charlie Parker, från One Night at Birdland, 1950

  Medverkar gör Charlie Parker, Fats Navarro, Bud Powell, Curley Russelloch Art Blakey.

  Birdland var /är en klubb i New York. Den öppnades 1949 och stängdes 1964. Klubben finns dock fortfarande på manhattan i samma namn men i nya lokaler.

  http://youtu.be/LphuCadyQi0

   

   

  Referenser:

   

  Sohlmans förlag, 1975.Sohlmans musiklexikon. Stockholm: Sohlmans förlag

  Yanow, Scott 2000. Bebop. San Fransisco: Miller Freeman Books

  http://www.allmusic.com/album/jazz-at-massey-hall-mw0000653534(2014-09-17)

  http://www.allmusic.com/album/one-night-at-birdland-mw0000870913(2014-09-17)

  http://en.wikipedia.org/wiki/Bebop(2014-09-14)

  http://en.wikipedia.org/wiki/Birdland_(jazz_club)(2014-0917)

  Files (0)

   

  Comments (4)

  Viewing 4 of 4 comments: view all
  Bra och tydligt skrivet, dock kanske lite tunt på information när det gäller historiken av musiken men annars bra!
  Posted 08:16, 20 Sep 2014
  Bra artikel! Kanske skulle Miles Davis vara med också.
  Posted 08:59, 20 Sep 2014
  Jag har hört att bebop var ett svar att vita musiker tog över jazzen (kanske swingen)och då försökte dom afro-amerikanska musikerna hitta på en ny stil som var så svår att spela att de vita musikerna inte kunde kopiera den. hade varit kul att få veta mer om det, alltså om bebopen som en motrörelse till "vitifieringen" av jazzen. annars bra skrivet!
  Posted 09:04, 22 Sep 2014
  Intressant och informativ läsning! Bra beskrivning av vad som kännetecknar genren musikaliskt. Skulle vara intressant att läsa lite mer om liknande genrer och vilken musik som har influerats av Bebop. edited 09:24, 22 Sep 2014
  Posted 09:24, 22 Sep 2014
  Viewing 4 of 4 comments: view all
  You must login to post a comment.