Search:
DU Wiki > Ämnen - Subjects > Ljud- & Musikproduktion > Möten med skilda musikgenrer, LP1049 > Ambient

Ambient

  Table of contents
  No headers

   

  Ordet Ambient översatt från Engelska betyder omgivande. (4) Ambient musik är avslappnande, långsam och harmonisk. Den bygger mer på ljud och atmosfärer än melodi och rytm. (2) Rytm och melodi kan ibland också förekomma i ambient musik, men det är mer sällsynt än vad det är vanligt. Oftast liknar Ambient musik svävande ljud och ljudmattor, omgivande och lugna. Tanken med Ambient är att den ska fungera lika bra som bakgrundsmusik, som musik att lyssna in på. (2)

   

  Relaterade Genrer

  Mycket ambient musik är ljus och lätt men det finns även mörkare ambient musik, en sub-genre som heter Dark Ambient. Övriga relaterade genrer är t.ex. Chill-Out, New Age, Downtempo. Gemensamt med dessa tre nämnda genrer är just att musiken är lugn och harmonisk.

   

   

  Kännetecken

  Ambient musik saknar den form av låt-struktur som vi är van vid i de flesta genrer, vilket gör att lyssnaren sällan kan identifiera hur långt i musikstycket man har kommit. Det är alltså svårt att avgöra när musiken ska sluta, eller när den börjat. Den kan bestå av olika ljud från en synthesizer men ofta med en blandning av ljudupptagningar från olika omgivningar, kombinerat med synth och elektroniska ljud. Vanligt idag är fina sköra elektroniska "blip-blop" ljud. Man kan tänka sig nästan som droppar i en brunn t.ex, fast på elektroniskt vis. Svävande ljudmattor, ibland återkommande långsamma och utdragna melodier kan också förekomma. Man kan säga att ett kännetecken kan vara ett stort öppet vackert landskap, för att relatera till musiken. Något som inte tar slut, är i princip oänligt så långt ögat kan se.

  Avslappning är ett ord som många gånger återkommer när man pratar om Ambient, eftersom musiken har förmågan att få lyssnaren avslappnad med dess meditativa ljudbild. 

   

   

  Historia

  Det var den engelske ljuddesignern och musikern Brian Eno som i princip gav upphov till begreppet Ambient musik. I sina noteringar från när han skapade albumet Ambient1: Music for airports, 1978, ska han ha definierat musiken som ”designad för att skapa lugn och plats för tankar”. Enos koncept med denna musiken skulle vara att man som lyssnare antingen kunde ha den som bakgrundsmusik, eller aktivt lyssna in till den, beroende på om man valde att fokusera på den eller inte.

   

  Det fanns självklart avslappningsmusik redan innan Brian Eno tog fram begreppet Ambient music, t.ex form utav gregoriansk sång från medeltiden till viss psykadelisk rock från 60-talet. (1) 

   

  En utav Ambientens primära ursprung kommer från klassisk avantgarde och bl.a ifrån sena 1800-talets kompositör Erik Satie. Satie’s solo piano verk påminner till stor del om Brian Enos tidiga verk, med känslan av hur musiken inte tränger sig på lyssnaren, utan snarare bara finns där, i bakgrunden eller inte, som en slags omgivande musik. (1)

   

  Men som sagt, begreppet Ambient myntades av Brian Eno år 1978 och har sedan dess levt vidare. Man har kommit att kalla den här typen av långsamma avslappningsmusik många namn beroende på hur den har skiljt sig. En lite mer kommersiell genre är Chill-Out som man kan höra i receptioner på hotell eller eller i andra hektiska miljöer i samhället, för att ge en avslappnande känsla.

   

   

   

  Artister

   

  Brian Eno - Myntade begreppet Ambient år 1978 med sitt första album ”Music for Airports”

   

  Aphex Twin - Stor inom den elektroniska musikens värld. Hans första två album var Ambient, sedan gick han över mer till elektronisk dansmusik och har blivit känd inom den med sitt egna unika sound.

   

  Harold Budd - Avantgarde kompositör och poet. Spelat och producerat ett antal album med Ambient tillsammans själv och tillsammans med Brian Eno.

   

   

   

  Låtexempel

  Brian Eno — http://www.youtube.com/watch?v=d81G9W8pEno - Detta är första låten från Brian Enos mycket kända album Music for Airports. Hela denna låten är ju egentligen ett enda stort kännetecken för Ambient eftersom det var med detta albumet genrebegreppet myntades. Men typiskt för genren skulle jag säga är den långsamma pianoslinga som uppenbart är hämtad från 1800-talets avantgard. 

   

  Aphex Twin — http://www.youtube.com/watch?v=gqRoA32ZzL8&list=PLdgAW9D4gABYsnm8NSHAHS2LgnmCcVfrl - En låt från Aphex Twins andra utgivna album. Innan han började ge ut snabbare musik att dansa till. Här är kännetecken svävande ljudmattor och skeva ljudupptagningar som repeteras. 

   

  Harold Budd — http://www.youtube.com/watch?v=SgfYQFxvQTg&index=8&list=AL94UKMTqg-9DibTszvYMObtUvqjrZdZPJ - Harold Budd med Jane 8. Typiska ambienta kännetecken här är det synthljud som genomsyrar hela låten. Den ligger som en oänlig ljudmatta, ändrar skepnad och inför lugn och ro.

   

   

   

  Referenser

   

  http://www.ambientmusicguide.com/pages/history.php (1)

   

  http://musiced.about.com/od/historyofmusic/p/ambientmusic.htm (2)

   

  http://www.lastfm.se/tag/ambient (3)

   

  http://sv.bab.la/lexikon/engelsk-svensk/ambient (4)

   

  https://www.youtube.com/watch?v=e9EkfGrkuEQ

  Files (0)

   

  Comments (5)

  Viewing 5 of 5 comments: view all
  Hej, väldig intressant artikel :) jag lyssnar på meditationsmusik då och då men kände inte till vilken genre den typ av musiken hördes till :) ibland hittar man cd skivor med en samling låtar av olika artister som heter typ "meditation" "chill out" eller dylikt, sådana tycker jag att det är skönt att lyssna på men var inte alls engagerad i av veta någonting om artisterna.

  Det verkar som att man måste skriva en liten kommentar vid sidan av varje låtexempel: "Kommentera gärna för varje låt de kännetecken i låten som är typiska för genren." Det gjorde jag på min artikel iaf.

  Tack för läsningen!
  Posted 17:30, 19 Sep 2014
  Mycket intressant! Diggar Brian Eno! Han har gjort mycket bra grejer. Hade du räknat till ex. Steve Reich som ambient musik eller är den för rytmisk för att hamna i den genren? Jag tänker då på stycken som music for 18 musicians och music for a large ensemble.

  Petter
  Posted 13:37, 20 Sep 2014
  tack för kommentarerna. v14pamca- gillar du meditationsmusik så lyssna på min väns senaste album-> http://eternell.bandcamp.com/album/kalimba-ambience det är fin ambient det. Ska komplettera med lite info till låtarna, bra idé, hade missat det. Tack!

  v14petgr- jag lyssnade och skulle nog säga att du är inne på rätt spår med att det är lite för rytmiskt för att kallas ambient, det jag hörde var dessutom nästan bara akustiska instrument, och ambient är idag egentligen till stor del elektronisk.
  Posted 22:29, 21 Sep 2014
  Bra och intressant artikel! Jag kan tänka mig att mycket eller t.o.m den mesta delen av den kommerciellt utgivna ambientmusiken görs till film.

  Det enda jag ser kan bli bättre är referenser på kännetecken-stycket samt det första och sista stycket i historian.
  Posted 22:39, 21 Sep 2014
  Även stycket kännetecken är nu utvecklat. Tack!
  Posted 08:28, 23 Sep 2014
  Viewing 5 of 5 comments: view all
  You must login to post a comment.