Search:
DU Wiki > Ämnen - Subjects > Ljud- & Musikproduktion > Möten med skilda musikgenrer, LP1049 > 8.5 Ambient 2 Fredrik Aldin

8.5 Ambient 2 Fredrik Aldin

  Table of contents
  No headers

  Ambient genre

  Ambient musik är en genre vars syfte är att skapa lugn och ge plats för tankar och känslor, man kan både lyssna aktivt eller ha den som bakgrundsmusik. Låtarna är oftast väldigt lugna och långsamma. Musiken får plats och tid att växa. Det finns ingen stress här. Man använder sig mycket av synthesizer inom genren då den innehåller många olika ljud och funktioner, vilket gör det möjligt att skapa egna unika ljud. 

   

  Brian Eno, en pionjär inom Ambient music säger att ”Ambient musik måste kunna rymma många olika nivåer av lyssningsuppmärksamhet utan tvinga in någon särskild, det ska vara lika lätt att ignorera som att vara intressant”.

   

  Relaterade genrer Space music, New age music, Relaxation Music, Electronic Dance Music. 

   

  Historik

  Uttrycket Ambient music myntades år 1978 av hitproducenten och artisten Brian Eno. Efter en svår bilolycka blev Eno tvungen att spendera flera månader sängliggandes. Oförmögen att höja ljudet på sin stereo för att överrösta ljudet från regnstormen utanför fick Eno att inse att ljud kan ha samma egenskaper som ljus och färger. Att kunna smältas in i den givna omgivningen utan att skapa obalans

   

  Eno definierar ambient music som musik som är menad för att lugna, och ge plats för tankar. Hans koncept av ambient musik kan både vara till för att lyssnas på aktivt, eller för att ha som bakgrundsmusik, det är upp till lyssnaren själv att välja.

   

  Enos genomslag med Ambient Music kom 1978 då han släppte albumet ”Music for Airports”, ett album på 48 minuter men med bara fyra spår. Brian Eno tyckte att musiken på flygplatsen i Cologne spelade fruktansvärd musik och att var helt fel att folk inte tänkte på vilken sorts musik man spelade på flygplatser. Där fick han idéen att börja skriva musik för publika sammanhang, musik som skulle vara länge men inte skulle störa med den mänskliga kommunikationen, den skulle inte bli störd av flygplatsen utropande i högtalarna.  

   

  Artister 

  Brian Eno, stilbildare, grundare av genren Ambient Music. Music for airports ett av hans genomslag inom genren.

   

  Sigur Rós, Ett stort och aktivt Isländskt band som idag spelar ambient rock. 

   

  Max Richter, Filmlåtskrivare som skriver cinematic, electronic ambient musik. Hans huvudinstrument är piano men använder sig ofta utav synthesizers och samplingar tagna ur miljön. 

   

  Låtexempel 

  Brian Eno, Music for airports, 1/1 - 2004 Digital Remaster, 17:22

   

  Sigur Rós, (), Sigur 1 (Untitled), 6:38

   

  Max Richter, The blue Notebooks, Shadow Journal, 8:23

   

   

  Referenser

  http://www.allmusic.com/artist/brian-eno-mn0000617196/biography

  http://www.ambientmusicguide.com/pages/history.php

  http://www.youtube.com/watch?v=oMNBnakSd2Q

   http://www.youtube.com/watch?v=ykJg-vE3k-E

  http://www.ambientmusicguide.com/pages/S/sigurRos.php

  Files (0)

   

  Comments (2)

  Viewing 2 of 2 comments: view all
  Schysst artikel! Ambient är verkligen en underskattad genre känns det som, inte många som uppskattar den tillräckligt. Intressant att läsa om hur genren uppstod, skulle dock vilja veta lite hur det gick med genren och kanske hur den har förändrats sen 1978, då Eno släppte "Music for Airports"?
  Posted 01:12, 22 Sep 2014
  Bra men kanske aningen kort artikel, håller med föregående talare om att det vore spännande med utvecklingen sedan '78. Vore sjysst med direkta länkar till referenserna också, eller bara tydligare referenser, så man vet vad källan till en speciell fakta är (t.ex. när det är citerat, vart är det taget ifrån?). Låtexemplen kunde också ha haft länkar till t.ex. youtubeklipp med låten. Annars kanon!
  Posted 10:57, 22 Sep 2014
  Viewing 2 of 2 comments: view all
  You must login to post a comment.