Search:
DU Wiki > Ämnen - Subjects > Ljud- & Musikproduktion > Möten med skilda musikgenrer, LP1049 > 8.3 Goatrance (Micael Svan)

8.3 Goatrance (Micael Svan)

  Table of contents
  No headers

  Goatrance föddes i Goa, Indien. Några lyckosökande eldsjälar inom musik och hippies började vallfärda dit på 70-talet. De korsade den nya elektroniska musiken med den dåvarande akustiska, psykedeliska musiken. Soundet kan beskrivas som elektronisk dansmusik med en psykedelisk ljudbild. Genren har sin speciella kraft genom att vara exotisk och därför slog den stort i västvärlden.

   

  Relaterade genrer:

  Goatrance är en subgenre till techno och EDM. Det finns influenser från orientalisk-, tribal- och religiös musik, allt för att skapa en så spirituell lyssningsupplevelse som möjligt.goa.jpg
  En liknande genre som kan nämnas är minimalistisk techno där låtarna inte har någon tydlig början eller slut utan sätts ihop av små delar som bildar en längre låt.
  I goatrance har varje låt egen historia och har en början och ett slut. 
  Psy-trance är en fusiongenre som kan vara svår att skilja från goatrancen.

   

  Kännetecken:

  Syftet med goatrancen är att sätta lyssnaren i ett annat sinnestillstånd och eventuellt i sin högsta form trans. Tempot är just dansvänligt och håller sig mellan 125-145 bpm.
  Afrikansk tribalmusik ligger omkring 130 bpm och anses som det tempo där det är lättast att hamna i trans i kombination med upprepade rytmer.
  Låtarna är ofta långa och kan vara mellan 8-12 minuter.

  Det dominerande beatet är fyrafjärdedelstakt med en bastrumma på varje fjärdedel. En cymbal eller virvel kan markera tvåan och fyran i takten. En basgång spelar sextondelar och lägger bordunen som driver låten framåt. Själva grundbeatet är monotont och på detta läggs ett ljudlandskap med rytmer och ljud som skapar den spänning man vill åt.

  Mystiska, atmosfäriska och religiöst anknutna ljud som strupsång, didgeridoos, naturrljud, rymdljud och orientaliska melodier används för att öppna sinnet i kombination med den monotona, repetitiva rytmen. Ofta används intervallet liten sekund i melodin för att skapa den orientaliska känslan.

  Instrumenteringen består av allt från gamla analoga synthar, sequencers och samplers till moderna persondatorer med softsynthar och DAW:s av olika slag. De flesta analoga synthar som används är av märket Roland som t.ex trummaskinen Roland TB-303 och synthen Roland Juno-60. En hel del samplingar används också för att skapa det karaktäristiska ljudlandskapet.

   

  Historik:

  60-talet: Rötterna till goatrance kan spåras till Goa i Indien. En viktig person för skapandet av genren är rockmusikern Gilbert Levey, eller Goa Gil som han kallas för. Goa Gil var en hippie från Amerika som tillsammans med andra hippies drog sig till Goa när hippierörelsen började förfalla i USA. Han och andra sökande själar trivdes i fristaden Goa och det fick en nystart på hippierörelsen.

  70-talet: Goa Gil började blanda de elektroniska instrumenten och DJ-utrustningen han kommit över med de akustiska genrer som redan fanns på Goa som psykedelisk rock. Goa Gil anordande fester med både akustisk musik varvat med elektronisk musik från DJ:s. Här började det första fröet till goatrance ta form.

  80-talet: Efter att ha lämnat Goa och återvänt hade Goa Gil med sig nya stilar med band som Depeche Mode och New Order. Genrerna techno och house hittade till Goas stränder och Goa Gil var en länk med övriga världen genom sina remixrar på de nya genrerna som kom tillbaka till bl.a europa i ny skepnad. Goatrancen började få sin egna stil. Fler och fler började få upp ögonen och öronen för Goa för avkoppling och festande.
  Kombinationen med orden Goa, där det hela startade, och trance bildar genrenamnet goatrance. Trance är en kombination av de redan etablerade genrerna techno och house. 

  90-talet: Goatrancen spred sig från besökarna på Goa främst till Europa där det startades dedikerade skivbolag och det anordnades fester i goatrancens anda. Övriga världen hakade också på den nya spännande eran efter några år. 

  00-talet: Goatrancens popularitet dalade då psy-trance började utvecklas. Psy-trance hade ett mer mekaniskt, hårdare sound från techno och house med färre melodier medan goatrancen var mer organisk och mjukare. Psy-trance var mer gångbart kommersiellt och många övergav goatrancen. Goatrancen står ganska stadigt än idag med artister som Infected Mushroom men den hade sina glansdagar på slutet av 90-talet.

   

  Artister:

  hallucinogen.jpg
  Hallucinogen
  Den brittiska musikern Simon Postfords artistnamn. Han släppte debutalbumet Twisted 1995 som fick stort genomslag med 85000 sålda exemplar. En låt som definierade soundet av goatrance blev titelspåret "LSD".

   

  goagil.jpg
  Gilbert "Goa Gil" Levey
  DJ och en av grundarna av goatrance. Goa Gil gjorde goatrance remixrar av andra elektroniska låtar och startade sitt egna band The Nommos och sadlade om till psy-trance.
  "Dance is active meditation. When we dance we go beyond thought, beyond mind and beyond our own individuality - to become one in the divine ecstasy of union with the cosmic spirit. This is the essence of the trance dance experience." - Goa Gil citerat från dokumentären The Last Hippie Standing.

   

  transwave.jpg
  Transwave
  En annan duo som flitigt använde bassynthen Roland TB-303. De släppte några album och turnérade världen över.

   

  infectedmushroom.jpg
  Infected Mushroom
  Ytterliggare en duo med ursprung från Israel där goatrancen fick starkt fäste. Infected Mushroom släppte sin första skiva 1999 och spelar än idag. Deras musik är en blandning av goatrance och psy-trance.

   

  Låtexempel:

  Anne Clark – Our Darkness. Från 1984.
  Anne Clark blandade friskt bland den elektroniska musiken och i slutet av låten används många delar som kom att forma goatrancen senare.
  http://www.youtube.com/watch?v=OguHIyNNblM&t=5m22s


  The KLF – What Time Is Love? Från 1988.
  Låten har en ofta kopierad och karaktäristisk basgång. Ett ljudlandskap med utomjordiska referenser användes för att skapa en mystisk stämning.
  https://www.youtube.com/watch?v=GgdfbbgEsyI


  Space Tribe – You Can Be Shiva. Från 2000.
  Space Tribe utnyttjade den lilla sekunden för att få en orientalsik känsla. Låten anspelade även på Hinduism.

  https://www.youtube.com/watch?v=Sd7BASCoPrQ


  Insectoid - Tribedelic nomads. Från 1997.
  Här används ljud hämtat från kulturen hos australienska aboriginer som didgeridoo, insekter och fåglar.
  https://www.youtube.com/watch?v=P3kKYthEKhc

   

  Referenser

  Björling, Ola. A brief history of goa trance. (2014-09-18)
  http://ukiro.com/2014/04/03/a-brief-history-of-goa-trance/

  Gill, Karan. Goa Trance: Trance in it`s Purest Form. (2014-09-18)
  http://www.karangill.com/the-best-of-goa-trance---top-artists-albums-and-tracks.html

  Transwave - Wikipedia (2014-09-18)
  http://en.wikipedia.org/wiki/Transwave

  Twisted (Hallucinogen album) - Wikipedia (2014-09-18)
  http://en.wikipedia.org/wiki/Twisted_(Hallucinogen_album)

  Hill, Jay. Infected Mushroom - Biography (2014-09-18)
  http://infected-mushroom.com/bio/

  Robbin, Marcus. The Last Hippie Standing (2014-09-22)
  http://www.dailymotion.com/video/xq5cq6_goa-trance-documentary-last-hippie-standing-2001-marcus-robbin_lifestyle

  Bossius, T (2003) Med framtiden i backspegeln. Black metal- och transkulturen. Ungdomar, musik och religion i en senmodern värld. Göteborg : Bokförlaget Daidalos AB. (302 s). ISBN: 91-7173-179-2

  Larsson, S (1997)Techno: Musiken, dansen och scenen. Stockholm : Tiden. (121 s). ISBN: 91-88876-24-1


   

  Files (5)

  Comments (2)

  Viewing 2 of 2 comments: view all
  Kan rekommendera en skön dokumentär som heter "Last Hippie standing" där dom dokumenterar original folket som startade goa rörelsen. Hade varit coolt med bilder på artisterna och om du hade ett citat från Gil, snubben säger jätte sköna grejer. edited 00:10, 19 Sep 2014
  Posted 23:32, 18 Sep 2014
  Mycket bra och lärorik artikel om en genre jag inte riktigt kände till. Speciellt delarna med specifika tempon(bpm) är intressant.
  Posted 23:22, 21 Sep 2014
  Viewing 2 of 2 comments: view all
  You must login to post a comment.