Search:
DU Wiki > Ämnen - Subjects > Ljud- & Musikproduktion > Möten med skilda musikgenrer, LP1049 > Bluegrass (Alexander Sanchez)

Bluegrass (Alexander Sanchez)

    Table of contents
    No headers

    Bluegrass är en subgenre till Country och föddes genom Bill Monroe från Kentucky och hans band Bluegrass Boys. Musiken framförs med akustiska instrument som gitarr, mandolin och banjo. Musiken grundades i Appalacherna på 20-talet. Från enkla levnadsförhållanden har genren genomgått en intressant resa och lyckats överleva fram till modern tid. Namnet på genren kommer från Kentucky som ofta kallas ”Bluegrass State” efter grässorten Bluegrass som är vanlig i betesmarkerna där. 

     

    Relaterade genrer

    Musikstilen har rötter i den amerikanska söderns, brittiska samt irländska folkmusiken. Den har även influenser från gospel och blues. Liknande subgenre är Honky Tonk som till skillnad från Bluegrass innehåller mer elektroniska instrument för att höras bättre till den dansande publiken. Honky Tonk var nämligen något man dansade i par till. Nashville soundet  är ytterligare en subgenre till Countryn som uppfanns som ett alternativ till Rock n Roll på 50-talet. Här jämnades soundet ut och hade tex inte lika betonade gitarrer. Man hade stråksektioner och sångaren stod närmare mikrofo

    nen än tidigare. Studiomusiker och bakgrundssångare slipade soundet ytterligare och man fick fram något som kan klassas som en fusionsgenre - Country Pop.

     

    Kännetecken

    Scruggs-style beskriver ett snabbt spelsätt på banjo. Detta har varit ett signum för Bluegrass sedan 1946 och är ett resultat av Bill Monroes sökande efter ett unikt sound. Mandolin och akustisk gitarr används flitigt och en rytmisk kontrabas återfinns ofta i musiken. De tidiga låtarna handlade ofta om folks leverne och framfördes på ett ärligt och rättframt sätt. Idag kan låtarna handla om nästan vad som helst men kärlekstema är vanligt.

     

    Historik

    På 20-talet kallades musiken för Hillbilly och kommer från enkla ursprung med rötter i sydstaternas folkmusik. Musiken formades i Appalacherna och fick influenser från Engelska traditioner men även via slavskeppen från Afrika. De tidigaste alstren framfördes i små sällskap med gitarr och sång. Texterna handlade oftast om livet på gården, arbetet på järnvägen och familjen men även tragedier som rån, mord och naturkatastrofer. Musiken var utmärkande, ingenting lät som Jimmie Rodgers joddlande. 1927 togs Hillbillyn in i finrummet då Ralph Peer, A&R på skivbolaget Okeh Records upptäckte ”the mountain music from the south”.  Kommande årtionde introducerade Peer flera talanger och miljontals skivor såldes. 

    I samband med depressionen på 30-talet såldes inte många skivor. Musiken spreds främst via radio som sände liveshows. På 40-talet klassades begreppet Hillbilly som nervärderande och "Country Western" blev istället ett samlingsnamn för olika underkategorier. Louvin Brothers utvecklade genren vidare när de med sin gospelbakgrund införde stämsång i sina låtar. Man började även använda fler instrument i låtarna, exempelvis mandolin och trummor. Louvin Brothers var i deras tur influerade av Bill Monroe, upphovsmannen till Bluegrass.

    Bill Monroe började sin karriär ihop med sina två bröder i deras band Monroe Brothers. Bröderna splittrades dock och Bill bildade The Bluegrass Boys. Bill handplockade varje musiker för bandet och de utvecklades konstant men det var först när Earl Scruggs anslöt till bandet med sin Banjo som soundet formades till något unikt - Bluegrass hade fötts. Banjon hade aldrig blivit exponerad på det här sättet tidigare utan var mer ett instrument som användes tex i komedi sammanhang. Scruggs bemästrade instrumentet och hade redan som 10-åring kommit på en ny spelstil som utfördes med tre fingrar. Banjon blev ett leadinstrument och än idag finns det folk som anser att Bluegrass inte är Bluegrass om den inte innehåller Banjo med Scruggs-stilen. Omsättningen på musiker i bandet var hög då få orkade med Monroes extrema disciplin. Många startade egna Bluegrass band och på denna tid var det en lukrativ bransch.

    När Rock n Rollen kom intågandes på 50-talet påverkades Bluegrassmusiken och tappade en del av Hillbilly-själen då den blev mer elektronisk. När sedan 60-talet kom uppfattades Bluegrass inte längre som kommersiell. Som en reaktion på Amerikas ytlighet och konsumism återupptäckte dock en ny ung generation gamla sånger och genren levde vidare. Gamla artister kunde återigen framföra sin musik för en ny publik. Ricky Skaggs och Emmylou Harris moderniserade Bluegrass på 70-talet och tog musiken till en bredare publik då de spelade tillsammans. Skaggs sjöng på ett bluesigt sätt men hade fortfarande Country shufflen i sin musik. The Louvin Brothers´s musik fick nytt liv då Emmylou Harris 1975 kom ut med deras 'If I Could Only Win Your Love' i ny tappning. Hon spelade in flertal av Louvin Brothers’s verk. Emmylou Harris’s genombrott banade också väg för fler artister, bla Alison Krauss som idag är den bäst säljande Bluegrassartisten genom tiderna. Grundelementen finns fortfarande kvar; den femsträngiga banjon, mandolinen och trummorna men med hennes balladsång låter det långt ifrån exempelvis Bill Monroe. Krauss kom med sitt soloalbum 1985 och har lyckats attrahera fans som inte varit i kontakt med Bluegrass tidigare.

    Precis som andra genrer har soundet även påverkats i takt med att tekniken utvecklats. Till skillnad från idag när vi har flerkanalsinspelning, spelades de första låtarna in på en tagning och alla musiker i bandet stod samlade vid samma mikrofon.

     

    Artister

    billmonroe_300.jpg 

    Bill Monroe

    Född i delstaten Kentucky. Bill är känd som fadern av Bluegrassmusiken.

     

    AK&UnionStation1.jpg

    Alison Krauss och Union Station

    Alison är Bluegrass sångerska, låtskrivare och fiolspelare. Tillsammans med gruppen Union Station har hon producerat 10 studioalbum och vunnit ett flertal priser inklusive 17 Grammys och flera CMT och IBMA utmärkelser.

    CMA = Country Music Awards

    IBMA = International Bluegrass Music Association

     

    DelMcCouryBand2012-01-21.JPG

    Del McCoury Band

    Del McCoury har varit en ständigt återkommande favorit i Bluegrass kretsen. Del blev känd på sextiotalet när Bill Monroe uppmanade honom att gå med i Bluegrass Boys som gitarrist. I början av 80-talet gick  Dels söner Ronnie och Robbie ihop med sin pappa för att bilda den nu prisbelönta Del McCoury band.

     

    JD Crowe (37).JPG

    JD Crowe and the Southern Grass

    Legendariske banjoisten JD Crowe har glada fans sedan mitten av 50-talet. Bandet är hängiven till att bevara det traditionella soundet och har producerat en serie album som omfattar låtar från den 1: a generationen av bluegrass storheter.    

     

    RhondaSpbgma13.jpg

    Rhonda Vincent

    Rhonda har varit en prisbelönt bluegrass artist sedan 70-talet. International Bluegrass Music Association har tilldelat Rhonda ”Female Vocalists of the Year” sex år i rad (2000-2005), en ära ingen annan artist någonsin uppnått. Lika bekväm på mandolin, gitarr och fiol.

     

    Låtexempel

    Bluegrassboys framför en av deras låtar live.

    Ett exempel på att stämsång användes flitigt.

    https://www.youtube.com/watch?v=kDFakVsUX5c

     

    Alison Kraus och Union Station - Man of Constant Sorrow .

    Här kan man bla se hur banjospelaren använder den trefingerteknik som Scruggs uppfann.

    https://www.youtube.com/watch?v=ALcdFAAojt4

     

    Emmylou Harris - The Boxer 

    Låten är en cover på Simon and Garfunkels låt och finns med på Emmylous album från 1980 ”Roses in the snow”. Albumet belönades med en grammy. 

    Kompande mandolin och rytmisk kontrabas som spelar helnoter är typiska kännetecken.

    https://www.youtube.com/watch?v=lwEEieuZMiQ

     

    Referenser

    http://www.schmoop.com/country-music.history

    http://www.country4you.com/country-hitorie

    http://www.coast.it/history.html

    https://www.youtube.com/watch?v=B2V8HqgraaQ Dokumentärfilm - The History of Country Music

    Files (5)

    Comments (6)

    Viewing 6 of 6 comments: view all
    Jag skulle tillägga att namnet "bluegrass" faktiskt betyder "blå gräs".
    "Bluegrass Region" kallas ett område i Kentuky, känd för ängsmark av just blå gräs importerad från Afrika.
    http://www.thefreedictionary.com/Bluegrass%20Region
    Posted 17:59, 18 Sep 2014
    Bra skrivet och välformulerat. Även om historik avsnittet är lite o läsvänligt så är innehållet bra. Lite mer styckeindelning eller radbrytning skulle göra det enklare att läsa.
    Posted 07:16, 20 Sep 2014
    Bra! Jag gillar det här. Ja, "Historik"-avsnittet kunde kanske delas upp lite, så man får en lite bättre överblick när man läser. Jag letade efter en beskrivning av denna Scruggs-stil på banjon, å' lite av den dök upp nere vid Alison Krauss-musikexemplet. Den tycker jag själv är rätt viktig för hela svänget.. :)
    Posted 09:58, 21 Sep 2014
    Kamratar.. Jag har enligt önskemål vidtagit ovanstående åtgärder! ;)
    Posted 20:48, 21 Sep 2014
    Fint skrivet och lätt att ta till sig! Har alltid trott att namnet bluegrass hade någon relation till ordet blues, men så var det alltså inte. Kul att få veta! Är inte dobron också ett instrument vanligt förekommande i bluegrass, samt spelsättet slide på gitarr? Hade varit kul att få läsa lite mera om det..
    /Åsa
    Posted 09:40, 22 Sep 2014
    Gillar också att du har lagt till bilder på artisterna! :-)
    /Åsa
    Posted 09:41, 22 Sep 2014
    Viewing 6 of 6 comments: view all
    You must login to post a comment.