Search:
DU Wiki > Ämnen - Subjects > Ljud- & Musikproduktion > Möten med skilda genrer > Trance

Trance

  Table of contents
  No headers

  Trance är en musikgenre som härstammar från tidig elektronisk dansmusik och har sitt främsta geografiska ursprung i Tyskland, men även andra europeiska länder som Holland och Belgien. Ljudmässigt så karaktäriseras arrangemanget av en väldigt definierad puls baserad på en fyra fjärdedels-taktart, i ett relativt snabbt tempo runt 125 – 150 BPM, men de flesta produktioner ligger mellan 137 – 145 BPM. Melodiken och rytmen är repetitiv och vanligtvis baserad på arpeggion som i regel utgörs av en synthesizer. Musiken är inriktad på en klubbmiljö där människor dansar under långa perioder och den musikaliska formen är därför väldigt progressiv och baseras på att först skapa spänning och därefter upplösning.

   

  Relaterade genrer

  Trance är primärt sprunget ur tidig elektronisk dansmusik som bl.a. techno och house och har mycket gemensamt med dessa gällande instrumentering och arrangemang. Modernare trance influeras ständigt av olika genrer och drar mycket från modern house och modern EDM samt pop och en del klassisk musik. Olika influenser har bidragit till att skapa olika subgenrer inom trance-musiken, exempel på dessa är acid trance, goa och progressive trance, uplifting trance, hard trance, euro-trance m.m. (Webber, 2008:35)

   

  Kännetecken

  Kännetecknande för Trance är en väldigt definierad puls baserad på en fyra fjärdedels-taktart i ett relativt snabbt tempo, runt 125 – 150 BPM, men de flesta produktioer ligger mellan 137 – 145 BPM (Snoman, 2009:253). Grundpulsen utgörs i regel av en repititv bastrumma. Melodiken är också den förhållandevis repetitiv och baseras vanligtvis på återkommande arpeggion. Instrumenteringen är väldigt syntes- och sample-baserad och använder sig flitigt av effekter som reverb, delay och chorus. Trummaskiner (alt. moderna DAW) och synthesizers utgör grunden för instrumenteringen, klassiskt förekommande synthesizers är t.ex. Roland JP8000/8080 och Access Virus, även trummaskiner som Roland TR-808 samt 909 (Snoman, 2009:80). 

   

  Historik

  Vad som kom att bli trance anses ha uppstått under tidigt nittiotal i Tyskland med akter som Sven Väth, Jam & Spoon och Dance 2 Trance m.m. (Fassbender, 2008:15). Det influerades av dåtidens elektroniska musik och red på vågen av nya tekniska landvinningar inom syntes, sampling och sekventiering. Ursprunget kring genrens namnbeteckning är människor inte helt överens om men en gängse teori drar paralleler till musikens uppfattade förmåga att sätta lyssnaren i trans-liknande tillstånd under längre sessioner, och att namnet därför beskriver dess syfte. 

   

  Artister och låtexempel

  Tidiga inflytelserika artister är som redan nämnt t.ex. Sven Väth, Jam & Spoon och Dance 2 Trance. Därutöver finns kända namn som DJ Tiësto, Armin van Buuren och Paul Van Dyk. Typiska låtexempel är; Humate - Love Stimulation (Paul van Dyk mix), Age of Love - The Age of Love (både originalet samt Jam & Spoon mix). 

   

  Källförteckning

  Fassbender, Torsten (2008). The Trance Experience: An Introduction To Electronic Dance Music. Knoxville, Tennessee: Sound Org Inc.

  Snoman, Rick (2009). Dance Music Manual: Tools, Toys and Techniques (Second Edition). Oxford, UK: Focal Press.

  Webber, Stephen (2008). DJ Skills: The Essential Guide to Mixing and Scratching. Oxford, UK. Focal Press.

  Files (0)

   

  Comments (4)

  Viewing 4 of 4 comments: view all
  Väldigt innehållsrikt och bra skrivet. Du tar upp det mesta av det som jag som ej insatt i genren kan behöva veta. Ska man vara RIKTIGT petig så kanske man kan tycka att det är lite glest med referenser. /Mattias
  Posted 22:43, 3 Feb 2014
  Bra artikel med relevant innehåll och trovärdiga källor! Jag tycker du refererar tillräckligt mycket för att artikeln ska vara understödd. edited 17:06, 6 Feb 2014
  Posted 17:05, 6 Feb 2014
  En artikel som verkligen osar av expertis! Fantasifulla formuleringar och eggande meningar - jättekul! 5/10 helt okej.
  Posted 21:54, 12 Feb 2014
  Bra skrivet, som icke insatt förstår man verkligen!
  Posted 15:29, 13 Feb 2014
  Viewing 4 of 4 comments: view all
  You must login to post a comment.