Search:
DU Wiki > Ämnen - Subjects > Ljud- & Musikproduktion > Möten med skilda genrer > Thrash Metal

Thrash Metal

  Table of contents
  No headers

   

  Thrash Metal utvecklades som en motreaktion till Glam Metal som var en del av mainstreamscenen i tidigt 80-tal. Med influenser från NWOBM-rörelsen och Hardcore-Punken fick genren ett rått sound och ett snabbt tempo som gjorde den populär inom undergroundscenen i USA. Thrash Metal skulle komma att utvecklas och förgrena sig till flera sub-genrer inom Extreme Metal.

  Relaterade genrer

  Thrash Metal har tagit influenser från NWOBM-rörelsen som började spela snabbare och hårdare.1 Till denna rörelse kan man finna band såsom Iron Maiden, Saxon och Venom. Dessa influenser kombinerades med de snabba tempon från Hardcore Punken. Thrashen har tydliga likheter med genren Speed Metal men tenderar att vara mindre åt det melodiösa hållet.2 Thrash Metal utvecklades med tiden i olika riktningar och variationer och skapade flera olika sub-genrer. Några av dessa sub-genrer är:

  • Crossover Thrash

  I slutet på 80-talet började Hardcore-band blanda in Thrash i sin musik. Crossover Thrash lägger ett större fokus på att få ett sväng i låtarna.

  • Groove Metal

  Som crossover fast steget längre åt det svängigare hållet. Istället för att bygga vidare på ett riff så upprepar man istället riffet om och om igen. Gitarrsolona brukar ganska ofta låta "bluesiga".

  Ett bra exempel är bandet Pantera som definierade vad som var Groove Metal med albumet Cowboys from Hell.

  • Teutonic Thrash

  Den Teutoniska Thrashen, som härstammar från länder som Tyskland, Österrike och Schweiz, har tagit inspiration av NWOBM-banden och de amerikanska Thrash-banden. Främst de från västkusten i amerika. Denna sub-genre växte fram under tidigt 80-tal. Här finns band som Sodom och Kreator. Denna genre har ett snabbare tempo och en raspigare sångstil. Användningen av "palm muting"-tekniken är väldigt frekvent.

  Kännetecken

  Det som brukar vara kännetecknet för Thrash Metal är dess snabba tempo och aggressivitet. Mycket av detta ligger i trumkompet som ofta använder sig av dubbeltramp för baskaggen samt virvelslag på fjärdedelarna i varje takt. Gitarrerna brukar spela snabba riff i ett oftast lägre register. Palm muting är en teknik som används väldigt frekvent för spela staccato och för att få ett nästan mer percussivt sound på gitarren. Snabba gitarrsolon är något som ofta implementeras i låtarna. Dessa spelas för det mesta i ett högre register. Basen brukar oftast spelas med plektrum för att kunna hålla ett högt tempo.3 Thrashriffen brukar gå i kromatiska skalor och använder ofta tritonusintervallet. Sångstilen är väldigt aggressiv men texterna brukar fortfarande var urskiljbara till skillnad mot Death- och Black Metal där sångaren brukar använda sig av en mer guttural sångteknik.4

   

  Historik

  Thrash Metal började växa fram i tidigt 80-tal som en motrörelse mot den kommersialiserade formen metal hade tagit med band som Mötley Crüe och Def Leppard. Man ville inte förknippas med den metalscen som fanns för tillfället och gick därför mot ett råare uttryck. Den aggressiva stilen och originaliteten i musiken gjorde att genren inte dog ut som Glam Metal utan vidareutvecklades till nya sub-genrer.5 Populariteten för Thrash Metal ökade under mitten av 80-talet när Metallica släppte Ride The Lightning och Anthrax släppte Fistful of Metal. Vid denna tid släppte Slayer sin EP Haunting the Chapel och skulle inspirera till ett tyngre och mörkare sound för genren. 1986 släppte Slayer Reign in Blood och satte standarden för vad som var brutalt och skulle bli en av de största influenserna för Death Metal genren.3 I samband med att Metallica släppte Black Album och anammade ett mer radiovänligt sound så blev Thrash Metal en del av mainstreamscenen och intresset för genren svalnade. Istället så började Death Metal och andra Extreme Metal-genrer få större plats på undergroundscenen.5

   

  Artister

  Metallica

  Megadeath

  Slayer

  Anthrax

  Sodom

  Kreator

   

  Låtexempel

  Anthrax – Caught in a mosh (Among the Livning, 1987)

  Här kan man höra den kromatiska tongången som är vanlig för Thrash Metal. Ännu ett signum för Thrash Metal kan höras: "Bakggrundskören" från bandmedlemmarna.

  Slayer – Raining Blood (Reign in Blood, 1986)

  Här finner man i stort sett alla element för Thrash Metal. Snabba aggressiva gitarrer. Agressivt och snabbt trumkomp och den aggressiva och den lite raspiga rösten.

  Pantera - Cowboys from Hell (Cowboys from Hell, 1990)

  Repeterande riff som är karaktäriserande för Groove Metal.

  Sodom - Code Red (Code Red, 1999)

  Den raspiga sångstilen, snabba palm-mutade gitarren och det snabba tempot hos Teutonic Thrash.

   

  Referenser

  1 "Heavy Metal", All Music. http://web.archive.org/web/201011301...avy-metal-d655 [2014-02-07]

  2 "Speed Metal", Heavy Metal Encyclopedia. http://heavymetalencyclopedia.com/ge...15-speed-metal [2014-02-07]

  4 Bowar, Chad. ”What is Thrash Metal?”. http://heavymetal.about.com/od/heavy...101_thrash.htm [2014-02-07]

  5 "Thrash Metal". http://metaldescent.com/thrash-metal/ [2014-02-07]

  Files (0)

   

  Comments (2)

  Viewing 2 of 2 comments: view all
  Jag tycker att din beskrivning av thrashens musikaliska kännetecken är mycket bra, och även historiken kring genren. Du har även använt referenser på ett bra sätt.
  Jag skulle gärna se mer utav de europeiska banden såsom Kreator och Sodom i både "Historik" och "Låtexempel" - då dessa band skiljer sig en aning musikaliskt från deras amerikanska föregångare och har haft ett stort avtryck på hur thrash metal utvecklats genom åren. Även Pantera hade varit värt att nämna av dessa skäl, då de på sätt och vis "återuppfann" thrash under 90-talet (även om deras sound på senare år dubbats till "groove metal"). Hade gärna sett "Crossover" som en relaterad genre också.
  Det finns även en del stavfel (inga "trash" dock, pluspoäng gubbe!) och konstiga formuleringar på vissa ställen, men överlag är detta en riktigt fin liten Wiki-sida du har plitat ihop! edited 20:12, 10 Feb 2014
  Posted 20:08, 10 Feb 2014
  Mycket bra och detaljerad artikel! Jag tycker dock att din inledning bör sammanfatta hela genren, nu sammanfattar den framförallt historiken. Jag tycker även att du ska erbjuda en förklaring till vissa begrepp - någon som inte är insatt vet inte vad tex "NWOBM-rörelsen" betyder. Beskrivningar kring vad som definerar de relaterade genrerna hade också varit bra. MYCKET bra och omfattande beskrivning under rubriken "kännetecken"! Historiken är också väldigt bra med en intressant vinkling åt hur sociala fenomen fick intresset för genren att stiga och svalna. Jag tycker dock, som ovanstående, att du bör ha nämnt relevanta band inom den europeiska scenen. Jag tycker också att du med din utförliga beskrivning av genrens kännetecken till hjälp bör beskriva vad i dina låtexempel kan identifieras som thrash.
  Posted 15:08, 11 Feb 2014
  Viewing 2 of 2 comments: view all
  You must login to post a comment.