Search:
DU Wiki > Ämnen - Subjects > Ljud- & Musikproduktion > Möten med skilda genrer > Synthpop

Synthpop

  Table of contents
  No headers

   

  Syntpop (Synthpop) är en musikgenre som blev stor under 80-talet, där synten är det dominerade huvudinstrumentet. Genren har sitt ursprung från 60- och 70-talets proggrock, discomusik och ”Krautrock”(elektrorock från 60-tals Tyskland). Den kom fram som en riktig genre i Japan och Storbritannien i post-punkeran som en del av new-waverörelsen i slutet av 70-talet och början av 80-talet. Syntpopen är känd för sin primära användning av syntar, trummaskiner och samplingar, som ibland ersätter alla andra instrument.

   

  Relaterade Genrer

  Vid mitten av 80-talet hade syntpopen hjälpt att ta fram synten och etablera den som ett huvudinstrument i mainstream popmusik (All Music, 2011). Genom utvecklingen av mer tillgängliga polyfoniska syntar, MIDI och användning av ”dansbeats” skapades en mer kommersiell ljudbild för syntpop. Tillsammans med den nya musikvågen i Storbritannien, som adopterade syntpopen som sin egen och med den nya succékanalen MTV, ledde detta till stora kommersiella framgångar för brittiska syntpopartister.

   

  På grund av syntpopens storhet och succé har den influerat stora artister inom inom pop- och rockmusiken (Reynolds, 2005, s. 327). Tydliga exempel på detta finns i musiken från Bruce Springsteen, ZZ Top och Van Halen under 80-talet. Utöver det har den också direkt influerat och gett liv till subgenrer som housemusik och Detroit-techno. Housemusiken växte fram ur postdisco-dansklubbkulturen där DJs försökte skapa en mindre poporienterad syntpop. Tillsammans med influenser ifrån Latin soul, dub reggae, rap, och jazz växte Housemusiken fram (All Music, 2011). Andra musiker försökte kombinera syntpop med funk och genom det skapades en ny elektronisk dansmusikstil känd som Detroit Techno (Bush, 2001, s. 27). Man kan även se syntpopens influenser i 90-talets dansmusik, i till exempel Trance.

   

  Utanför den elektroniska musiken har hiphopartister som Mobb Deep samplat syntpoplåtar i sin egen musik. Likaså har moderna R&B- och mainstreampopartister såsom Rihanna, Jay Sean, Kesha och Lily Allen influerats av syntpopen.

   

   

   

  Exempel på vissa Sub-genrer

  •       House

  •       Electronica

  •       Techno

  •       Dance-pop

   

  Kännetecken

  Syntpopen är känd för sin användning av syntar, trummaskiner, och samplingar (Scaruffi, 2003, ss. 204, 234-235). I boken “Popular Music Genres: An introduction” beskriver författarna hur genren, till en början, använde sig av rockmusikens strukturer och rytmer i kombination med syntetiska och robot-liknande texturer, ofta limiterade av den tillgängliga teknologin, dvs. de monofoniska syntarna som fanns (Borthwick & Moy, 2004, ss. 121-123). Resultatet blev därmed oftast minimalistiska beats och loopar med upprepade riff som saknade harmoniska progressioner. Tidig syntpop har beskrivits som spöklik och hotfull med känslor av att vara kall och ihållig (Reynolds, 2009).

  Under 80-talet förvandlades musiken till den varmare, mer melodiska, och ”catchigare” tre-minuters popformen (All Music, 2011). De tunna syntmelodierna och enkla trumprogrammeringarna gjordes om till stora, och komprimerade produktioner med mer konventionella trumljud. De inkorporerade också dansbeats och en mer traditionell rockform. Texterna blev också mer optimistiska och började handla om traditionella popämnen, som till exempel kärlek (Reynolds, 2009).

  Historik

  De första pionjärerna för syntpopen var en japansk grupp som hette Yellow Magic Orchestra och några brittiska band som hette Ultravox och The Human League (Bush, 2001, s. 27). Banden använde sig av monofoniska syntar för att skapa musik med enkla ljudbilder. Efter att Tubeway Army och Gary Numan slog igenom stort på den Brittiska singellistan i början av 80-talet, började fler band, som grundade sitt ”sound i synten”, se stora framgångar (Reynolds, 2005, s. 327). I Storbritannien var de stora namnen Depeche Mode, Japan och Soft Cell medan vägen öppnades i Japan för band som Plastics, P-Model, och Hikashu. Genom MTV började även vissa syntpopakter slå stort i USA, som till exempel Duran Duran (Rimmer, 2003, ss. 50-56).

  Syntpopen var som störst under 80-talet. I början av 90-talet började folk tappa intresse för syntpopen och musiken försvann ur fokus. Mot tidiga 00-talet var genren återuppväckt, och genom moderna artister som M83, Owl City och La Roux har musiken hittat en ny kommersiell marknad och popularitet (Cateforis, 2011, ss. 218-219).

  Artister

  Yellow Magic Orchestra

  Ultravox

  Kraftwerk

  Gary Numan

  Depeche Mode

  Duran Duran

  M83

  Owl City

   

  Låtexempel

  Gary Numan- Cars (1979)

  http://www.youtube.com/watch?v=99fRdfVIOr4

   

  The Human League- Don’t You Want Me Baby (1981)

  http://www.youtube.com/watch?v=x7yc0v1frN4

   

  A-ha- Take On Me (1985)

  http://www.youtube.com/watch?v=djV11Xbc914

   

  M83-Midnight City (2011)

  http://www.youtube.com/watch?v=dX3k_QDnzHE

   

   

  Referenser

  All Music. (2011, Mars 10). House. Retrieved Februari 9, 2014, from All Music:

  http://www.allmusic.com/subgenre/house-ma0000002651

   

  All Music. (2011, Mars 10). Synthpop. Retrieved Februari 9, 2014, from All Music: http://www.allmusic.com/style/synth-pop-ma0000002887

   

  Bush, J. (2001). All Music Guide to Elctronica: the Definitive Guide to Electronic Music. Milwaukee: Backbeat Books.

   

  Borthwick, S., & Moy, R. (2004). Popular Music Genres: an Introduction. Edinburgh: Edinburgh University Press.

   

  Cateforis, T. (2011). Are We Not New Wave?: Modern Pop at the Turn of the 1980s. Ann Arbor: University of Michigan Press.

   

  Reynolds, S. (2009, Oktober 10). One Nation Under a Moog. Retrieved Februari 9, 2014, from The Guardian: http://www.theguardian.com/music/200...p-80s-reynolds

   

  Reynolds, S. (2005). Rip It Up and Start Again Postpunk 1978–1984. London: Faber and Faber.

   

  Rimmer, D. (2003). New Romantics: The Look. London: Omnibus Press.

   

  Scaruffi, P. (2003). A History of Rock Music: 1951-2000. iUniverse.

  Files (0)

   

  Comments (4)

  Viewing 4 of 4 comments: view all
  Överlag en bra skriven och väl understödd artikel. Du skulle dock behöva korrekturläsa den, det finns en del grammatiska fel och små slarvfel, till exempel;
  "[...] med känslorna av att vara kall och ihållig."
  Du skulle också kunna skriva om den här meningen:
  "Texten vart också mer optimistisk och handlade kring mer traditionella popämnen, som till exempel kärlek."
  Till exempel såhär:
  "Texterna blev också mer optimistiska och började kretsa mer kring traditionella popämnen, som till exempel kärlek."
  Du har också skrivit 'vart' på några fler ställen där det ska vara 'borde'.
  Men gå igenom texten en gång och fixa alla smågrejer så blir den jättebra!
  Posted 23:43, 10 Feb 2014
  Väldigt mycket källor vilket är lysande. Osäker dock på hur ditt referens-system fungerar, ibland står titeln med i parentesen? Ibland står det utgivningsort och ibland inte, ibland ett exakt datum för utgivning och ibland inte. Det viktigaste med ett referens-system är att du är konsekvent så att det blir lätt att läsa. Det bör även finnas sidnummer i referensen. Annars lite småpill som Oscar påpekar, stavfel och knasiga meningsbyggnader. Utöver det så är det tummen upp!
  Posted 19:08, 11 Feb 2014
  En mycket bra artikel som är intressant och välskriven, med mycket litteraturstöd. Du ger också många exempel på olika artister och låtexempel. Roligt och lärorikt att läsa!
  Posted 19:11, 11 Feb 2014
  Du går igenom genrens kännetecken och historik mycket väl, vilket gör din wikiartikel mycket informativ och intressant att läsa. Du har även mycket relevanta källor.
  Det finns en del grammatiska fel, men du fixar det nog ganska snabbt. Annars har du skrivit en mycket bra artikel!
  Posted 20:44, 11 Feb 2014
  Viewing 4 of 4 comments: view all
  You must login to post a comment.