Search:
DU Wiki > Ämnen - Subjects > Ljud- & Musikproduktion > Möten med skilda genrer > Soukous

Soukous

  Table of contents
  No headers

  Soukous (från franskans "secousse" - "att skaka") är en Afrikansk dansmusikgenre med rötter i Kubansk Rumba. Genren uppstod i Belgiska och Franska Kongo under 1940-talet, och har därefter blivit populär i stora delar av Afrika, framför allt i Kongo, Kenya, Uganda, Tanzania, Zambia och Zimbabwe (1). Soundet kännetecknas främst av experimentiella rumba-baserade rytmer med en sammanhängande blandning av snabba arpeggion och rytmer spelade på gitarr (2). 

   

  Relaterade genrer

  Kubansk Rumba/Son, Ndombolo, Calypso, Soca, Kuduro, Benga, Mbalax, Makossa m. fl.

   

  Kännetecken

  Texterna framförs oftast på Franska, men ibland även på Lingala eller Swahili (3)Låtarna har nästan alltid en så kallad "sebene" - en kort gitarrfras som repeteras om och om igen av kompgitarristen. Leadgitarristen/gitarristerna improviserar sedan runt denna fras, som därmed utgör ett slags grundpelare i musikstycket (4). I en sebene används normalt en teknik liknande "Guajeo" som förekommer i bland annat Kubansk Rumba och består av arpeggierade ackord i synkoperade mönster (5). 


  Sebene-sektionen från en soukous-låt. Ovanifrån: leadgitarr, andra leadgitarr, kompgitarr (5).

   

  Historik

  Under 1940-talet blev Kubansk rumba och "son" (en liknande Kubansk musikstil) populära i Kongo som en följd av att den statliga radiokanalen Radio Congo Belge ofta spelade material av Afro-Kubanska grupper som Septeto Habanero och Trio Matamoros (6). Dessa musikgrupper hade ett för Kongoleserna familjärt sound (7), och lokala band började göra covers på Kubanska låtar. Till en början sjöngs texterna på Spanska fonetiskt, men det dröjde inte länge innan de Kongolesiska banden började göra egna kompositioner i samma stil med texter på Franska eller Lingala. (8)

  Fram till 1960-talet var det vanligast att rumban framfördes av storband (t.ex Grand Kalle et l'African Jazz och OK Jazz) , men under 1960-talet började många av de framgångsrika storbandsmusikerna starta egna, mindre band. Under samma tid började banden att experimentera med musikstilen genom att infoga element från Kongolesisk folkmusik, Soul, Calypso och Sydamerikanska rytmer, och utvecklade genren till det som nu kallas "Soukous". De största artisterna under denna tid var African Fiesta, Koffi Olomide, Tshala Muana och Wenge Musica (8). Under slutet av 60-talet och under 70-talet började även en del band att spela rock n roll-influerad Soukous, t. ex Zaiko Langa Langa och Empire Bakuba. Under 70-talet började musiken även bli populär i andra delar av Afrika. (9)

  Under 1980- och 90-talet började Soukous att bli populärt i London och Paris, och många musiker lämnade Kinshasa för att istället vara verksamma där. Stilen utvecklades ytterligare, och fick ett förnyat sound som en direkt följd av införseln av syntar och andra elektroniska instrument. Studiorna i Paris var ofta uppbokade av Soukous-stjärnor som Papa Wemba och Kanda Bongo Man, varav den sistnämnda utvecklade en ny, snabb och dansvänlig version av Soukous som kallades kwassa kwassa efter ett mönster av dansrörelser med samma namn. Kwassa kwassa blev populärt, och många artister som t.ex Diblo Dibala, Jeannot Bel Musumbu, Mbilia Bel, Yondo Sister, Loketo och Soukous Stars adapterade den nya stilen.

   

  Soukous idag

  Den mest populära formen av Soukous idag kallas Soukous Ndombolo, vilken i princip dominerar dansgolven i central-, öst- och västafrika. Ndombolo behåller många element från 90-talets Soukous, men går oftast fortare, använder i större omfattning elektroniska instrument och är mer repetativ. Det går även att höra influenser från nyare Sydamerikanska, Karibiska och Afrikanska genrer som Baile Funk, Soca och Kuduro.

   

  Artister

  Grand Kalle et l'African Jazz

  OK Jazz

  African Fiesta

  Koffi Olomide

  Tshala Muana

  Wenge Musica

  Zaiko Langa Langa

  Empire Bakuba

  Papa Wemba

  Kanda Bongo Man 

  Diblo Dibala

  Jeannot Bel Musumbu

  Mbilia Bel

  Yondo Sister

  Loketo

  Soukous Stars

   

  Låtexempel

  Kanda Bongo Man - Sai

  Empire Bakuba - Bakuba Show

  Pepe Kalle - Pon Moun Paka Bouger

  Loketo - Embargo

   

  Referenser

  (1) Berry, Mick; Gianni, Jason (2003). The Drummer's Bible: How to Play Every Drum Style from Afro-Cuban to Zydeco. See Sharp Press. p. 73. ISBN 9781884365324.

  (2) Webster's New World College Dictionary Copyright © 2010 by Wiley Publishing, Inc., Cleveland, Ohio. Used by arrangement with John Wiley & Sons, Inc.

  (3) Stone, Ruth. Ed. (1998: 360). The Garland Encyclopedia of World Music. v. 1 Africa. New York: Garland. ISBN 0824060350

  (4) http://worldmusic.nationalgeographic...re/soukous_790

  (5) Stone, Ruth. Ed. (1998: 365). Excerpt from a Choc Stars seben. Original transcription by Banning Eyre. The Garland Encyclopedia of World Music. v. 1 Africa.

  (6) The Encyclopedia of Africa v. 1. 2010 p. 407.

  (7) Nigerian musician Segun Bucknor: "Latin American music and our music is virtually the same"—quoted by Collins, John (1992: 62). West African Pop Roots. Philadelphia: Temple University Press.

  (8) Roberts, Afro-Cuban Comes Home (1986).

  (9)  "Congo music", Afropop Worldwide

  Files (1)

  FileSizeDateAttached by 
   lossy-page1-900px-Soukous_guitars.tif.jpg
  Sebene-sektionen från en soukous-låt
  72.02 kB22:55, 31 Jan 2014h12chrfuActions

  Comments (4)

  Viewing 4 of 4 comments: view all
  Hej! Medveten om att det är en tidig kommentar men men... Kul att du tagit med en bild av ett gitarrpartitur! Vet att artikeln inte är färdig men den e snyggt skriven hittills och du för dig med "snygga" ord!
  Häftig musikstil också, visste inte ens om denna så kul att du valt den! Fortsätt såhär så kommer det bli en jättebra wikiartikel!
  Posted 09:37, 3 Feb 2014
  Den informationen som finns är lärorik och intressant! Dock verkar inte rapporten vara riktigt klar då det saknas information under vissa rubriker. Bra skrivit hittills!
  Posted 01:52, 11 Feb 2014
  Denna artikel ska bli väldigt intressant att läsa när den är klar :) bra än sålänge!
  Posted 18:26, 11 Feb 2014
  Roligt att du skriver om en ovanlig genre. Jag tycker du har skrivit en bra historik-del, man får en kort med ändå tydlig bild av musikstilens bakgrund och historia.
  En sak som jag tycker skulle kunna förbättra artikeln är om du förklarar lite mer vad de relaterade genrerna har gemensamt, och sen förklara lite kort vad som skiljer sig med Soukous. Då får man en ännu tydligare bild av vad som kännetecknar just Soukous.
  Posted 10:07, 12 Feb 2014
  Viewing 4 of 4 comments: view all
  You must login to post a comment.