Search:
DU Wiki > Ämnen - Subjects > Ljud- & Musikproduktion > Möten med skilda genrer > Ska

Ska

  Table of contents
  No headers

  Ska är en musikgenre som är nära besläktad med Reggae och karaktäriseras främst av gitarrens slag i baktakt, också känt som ”Skank”. Genren växte fram på 50-talet i Jamaica när landets invånare efter andra världskriget fick tillgång till radioapparater i större utsträckning och därmed även den amerikanska R&B musiken. Jamaicanska artister började utveckla sina egna versioner av R&B-genren och ur detta föddes Ska-genren [5].

  Ur genren har också en dans framkommit. Denna kallas precis som gitarrens sätt att spela för ”Skank”. ”Skanking” utvecklades under 50 och 60-talet på så kallade ”Dance halls” i Jamaica [3].

  Relaterade genrer[6]
  Reggae
  Ska-punk
  Dub
  Dancehall
  Rocksteady
  Skacore

  Kännetecken

  Genren kännetecknas som tidigare nämnts framförallt av gitarrens spel i baktakt. Gitarren kan även bytas ut mot piano, orgel eller blåsinstrument. En annan mycket karaktäriserande del i genren är att basen spelar så kallad ”Walking Bass”.

  Genren har också överlag en väldigt upplyftande känsla. Mycket på grund av just ”Skank-gitarren” samt dem snabba basgångarna.

  Vanliga instrument som förekommer i genren är Gitarr, Bas, Trumpet, Trombon, Saxofon, Piano, Trummor och Orgel[6].

  Historik
  Genren brukar delas in i tre huvudsakliga epoker. Den första vågen, även kallad ”Klassisk Ska”, var den som startades i Jamaica på 50-talet och hade sin största utbreddning under mitten av 60-talet. Efter att ha fått tagit del av den amerikanska R&B musiken började man på Jamaica skapa sina egna versioner av genren[5].

  Den andra var den så kallade ”återupplivningen” av ska-genren som kom på 70-talet i England. Under denna epok skapades en fusiongenre kallad ”2 Tone”. Namnet kom från skivbolaget 2 Tone som många av banden var signade till[5]. Här blandades den första ska-vågens rytmer och melodier med punkens aggressivitet[4]. 2 Tone var en hårdare och mer edgy återupplivelse av ska-genren, och många gånger spelade band in gamla ska-låtar i nya tappningar.

  Den tredje epoken, eller tredje vågen som det också kallas, i ska-historien växte fram på 80-talet i USA och spred sig sedan över hela världen på ett sätt som genren inte gjort tidigare. Musikaliskt var detta var en fortsatt utveckling av 2 Tone fusiongenren som skapades på 70-talet. Den tredje vågen kallas idag ofta för Ska-punk. Här hade punkens influenser tagit ännu större plats i genren och sub-genrer som ”Skacore” skapades. Detta en blandning av hardcore punk och ska.

  Pionjärer hos den tredje vågen var band som Fishbone, The Toasters samt Operation Ivy och The Mighty Mighty Bosstones som lite senare kom att skapa grunden för Ska-core.

  Under 90-talet tog band som No Doubt och Sublime Ska ut till mainstream-publiken med albumen ”Tragic Kingdom” och ”Sublime”[2]. Sedan dess har genren dock inte haft så mycket kommersiell framgång.

  Det finns många teorier om hur namnet ”Ska” kommit till. Den övergripande idén är ändå att det kommer från hur gitarren låter när den spelar ”skank”. Derrick Morgan, en känd musiker i den klassiska Ska-scenen, har sagt: ”Guitar and piano making a ska sound, like 'ska, ska,' that's why we call it SKA. The sound of the guitar and the piano, that's why we give it the name ska.”[1]

  En lista med några av de mest framstående band och artisterna inom genren[6]

  Första vågen

  Jimmy Cliff
  Bob Marley and The Wailers
  Desmond Dekker
  Derrick Morgan

  Andra vågen
  The Specials
  Madness
  The Selecter
  The Beat

  Tredje Vågen
  The Mighty Mighty Bosstones
  Operation Ivy
  Sublime
  No Doubt
  Fishbone
  Reel Big Fish

  Låtexempel:

  ”One Love” av Bob Marley and The Wailers, från The Wailing Wailers, 1965 – Som det lät i genrens början. Blåsinstrument spelar här det klassiska baktakt beatet.

  “A Message To You Rudy” av The Specials, från The Specials, 1979 – Ett av 2 Tone-epokens kändaste band. Här spelar både gitarr och blås tillsammans baktakt beatet.

  “Yellin’ In My Ear” av Operation Ivy, från Hectic, 1988 – En inblick I den hårdare delen av ska-genren som växte under 80 och 90-talet. Här är walking bass-slingan väldigt framträdande.

  Referenser och externa länkar

  [1] Augustyn, Heather (2010). Ska: An Oral History

  [2] http://www.allmusic.com/style/third-wave-ska-revival-ma0000012129  hämtad 06-02-14

  [3] http://worldmusic.about.com/od/genres/p/Ska.htm  hämtad 06-02-14

  [4] Moskowitz, David V. (2006). Caribbean Popular Music

  [5] http://skascene.com/history.php  hämtad 06-02-14

  [6] http://en.wikipedia.org/wiki/Ska  hämtad 06-02-14

  Files (0)

   

  Comments (2)

  Viewing 2 of 2 comments: view all
  Intressant och bra skriven artikel! Du skulle dock kunna korrekturläsa den och fixa lite småfel.
  "Ska är en musikgenre som är nära släkting till Reggae[...]"
  Den meningen låter lite konstigt och du skulle kunna skriva om den till exempel såhär:
  "Ska är en musikgenre som är nära besläktad med Reggae[...]"
  Några slarvfel, till exempel: "komersiell", "återupplivelsen"
  Sedan skulle jag gärna vilja veta lite mer om de relaterade genrerna och vilka likheter de har.

  Utöver det så tycker jag att det är bra. Informationen var relevant och det var intressant att läsa. Du har bra referenser, även om du kanske skulle kunna skriva ut lite fler detaljer i referenslistan.
  Posted 23:56, 10 Feb 2014
  Håller med ovanstående talare. Bra skrivet med några slarvfel (t.ex återupplivning istället för "återupplivelse"). Bra med referenser och du verkar ha täckt in det mesta kring genren vad jag kan se iaf. Korrekturläs ett par gånger och du är good to go!
  Posted 01:39, 11 Feb 2014
  Viewing 2 of 2 comments: view all
  You must login to post a comment.