Search:
DU Wiki > Ämnen - Subjects > Ljud- & Musikproduktion > Möten med skilda genrer > Reggae

Reggae

  Table of contents
  No headers

  Reggae

   

  Relaterade Genrer[2]

  RnB

  Jazz

  Ska

  Rocksteady

  Calypso

  Mento

   

  Musikaliska kännetecken

  Instrumentering[2]:

  Bas

  Trummor

  Gitarr

  Sång

  Keyboard

  Blåsinstrument

   

  Reggae är simpel musik och använder sig mycket av enkla progressioner och simpla melodier som återkommer. Något som är väldigt kännetecknande för reggae är att gitarrer eller keyboards spelar ackordprogressionerna i baktakt i korta attacker[2]. Gitarrerna kan också spela lite slingor ibland men används framförallt som ett slags slagverksinstrument. Keyboards används ihop med gitarrerna för att få lite mer djup och kropp i baktakts-markeringarna. Genom att de spelar i baktakt så markerar gitarrerna eller pianot slag 2 och 4, detta gäller om man räknar i halvtakt. Vid fulltempo hamnar markeringarna mellan alla fyra slagen i takten) och skapar på så sätt ett väldigt lugnt och härligt gung. I och med att genren alltid spelas i 4/4-takt och nästan uteslutet spelas långsamt så förknippar

  många den med avslappning.

   

  Första slaget brukar markeras av en stängd hi-hat vilket är typiskt för reggaen[2] då merparten av all annan musik betonar första slaget med en bastrumma eller dylikt.

  Basen har, till skillnad från populärmusiken, en väldig stor roll och brukar ofta spela synkoperade (mellan slagen) slingor som upprepas som riff under sången. Den brukar ofta vara väldigt rik på bas-frekvenser och sakna mycket diskant då man ofta brukar skära bort diskanten och lägga till bas-frekvenser genom en EQ[2].

  Texterna inom Reggae kan handla om vad som helst men teman som återkommer är kritik mot politiska system och legalisering av Marijuana. Sångstilen skiljer sig inte från ”annan musik” förutom att den ofta framförs på Jamaikansk engelska eller med Jamaikansk dialekt.

   

  Historik

  Reggaen blev ett myntat begrepp under 1960-talet och kommer ifrån Jamaica. Den har sitt ursprung ur Rhythm “n” Blues men har blivit en egen genre med många typiska kännetecken, se nedan. Reggae var först förknippat med våldsamma ghetto-gäng men efter Jimmy Cliffs låt ”Wounderful World Beautiful People” (1969) [1] blev den mer associerad med fred, gemenskap, kärlek och hippies vilket är en bild som fortfarande lever kvar. Den första reggae hiten som gjordes av en popartist var ”Red Red Wine” (1967)[1] som gjordes av Neil Diamond. Johnny Nash var artisten som fick in reggaen på hitlistorna. Det var dock Bob Marley som gjorde reggaen stor och han anses ofta vara reggaens fader. Han började som medlem i bandet ”the Wailers” där de stödde bilden av de våldsamma ghetto-gängen men blev sedan mer känd som soloartist. Som soloartist använde han sig av lite med pop-soul inspirerade melodier och blev en stjärna med låtar som bland annat ”I Shot The Sheriff” (1973)[1] och ”No Woman No Cry” (1974)[1]. Han blev känd som en guru i rastafari rörelsen och är det än idag.

   

  Artister

  Bob Marley

  Jimmy Cliff

  Johnny Nash

  UB40

   

  Låtexempel

  Three Little Birds – Bob Marley

  Trummorna spelar det typiska "reggae-kompet", klassisk reggaeintrumentering, gitarren markerar i baktakt, orgeln lägger melodier som är typiska för en blåssektion.

  Red Red Wine - UB40

  Har hela det typiska reggae gunget. Basen spelar synkoperade figurer, gitarren markerar i baktakt,  trumorna spelar det typiska "reggae-kompet".

  Referenser och externa länkar

  [1]    http://www.scaruffi.com/history/reggae.html     Hämtat den 28/1-14

  [2]    http://en.wikipedia.org/wiki/Reggae                   Hämtat den 28/1-14

  Files (0)

   

  Comments (3)

  Viewing 3 of 3 comments: view all
  Snyggt skrivet! Jag skulle dock vilja se en lista med lite info om de större artisterna i genren. Jag vet att denna kommentar är tidig och att du kanske inte är klar med artikeln än. Någon mer källförteckning kanske du skulle kunna hitta på något sätt. Det verkar som att det är lite fattigt med dem just nu.../Mattias
  Posted 14:25, 2 Feb 2014
  Bra skriven! Kanske lite väl mycket listor, men det är ju i och för sig överskådligt!
  Posted 22:51, 10 Feb 2014
  Gillar att du gått in i rätt stor detalj på den musikaliska delen! Hade du haft en lika omfattande del om historien och kulturen hade artikeln varit perfekt. Men överlag väldigt bra skriven artikel!
  Posted 10:27, 13 Feb 2014
  Viewing 3 of 3 comments: view all
  You must login to post a comment.