Search:
DU Wiki > Ämnen - Subjects > Ljud- & Musikproduktion > Möten med skilda genrer > Metalcore

Metalcore

  Table of contents
  No headers

  Metalcore är en blandning av de två genrerna hardcore och extrem metal[1] och härstammar från mitten av 80-talet.[2]  Genrens sound kan beskrivas som väldigt hård men samtidigt melodiös med både skrikna/growlande sång och ofta vanlig skönsång. Metalcore fick ett enormt uppsving under 90-talet och är nu väldigt kommersiell.

   

  Relaterade Genrer

  Metalcore är som sagt en fusion av hardcore och extrem metal,

  men vissa band inom denna genre tar även inspiration från den svenska melodiska dödsmetallen och skriver då mer melodiösa låtar och dessa band får då genren melodisk metalcore,

  men tillhör samtidigt originalgenren metalcore.[3]

  Deathcore

  Deathcore är en sammanslagning utav hardcore och deathmetal.

  Mathcore

  Denna genre kan beskrivas som metalcore, fast snabbare och med mer udda och intressantare taktarter.

   

  Kännetecken

  Huvudinstrumenten är elgitarr, bas och trummor. Verserna är väldigt hårda och sångaren skriker eller growlar, men under refrängerna blir låten mer melodiös och oftast sjunger sångaren med ren röst, speciellt i modernare metalcoreband.[4] Något som skiljer denna genre från andra band som blandar hardcore och metal är användandet av ”breakdowns” och dissonans.[5] Texterna handlar mycket om personliga problem eller om politik. Användning av dubbelbaskagge är mycket vanlig också.[6]

   

  Historik

  Genren hade sin start i mitten av 80-talet där vissa band började mixa hardcore med metal-inslag. Det gjorde att en genre vid namn crossover trash skapades där man mixade trash med hardcore. Mot slutet av 80-talet och början av 90-talet började band mixa hardcore med heavy metal och fokuserade mer på metaldelen av genren.[7] Slutligen under 2000-talet började banden inom denna genre slå igenom på marknaden och genren hade fått namnet Metalcore.[8] Namnet är en blandning av de två genrerna hardcore och metal.

   

  Artister

  Earth Crisis

  Shai Hulud

  Hatebreed

  All that Remains

  As I Lay Dying

  Killswitch Engage

  Bullet for my Valentine

  Miss May I

  Atreyu

   

  Låtexempel

   All That Remains – Six Låten har mycket inslag av melodisk deathmetal, men är mycket snabbare och melodiösare än den genren och innehåller breakdowns.

  As I Lay Dying – The Darkest Nights Samma som låten ovan har denna låt mycket inspiration av melodisk deathmetal, men är mycket mera melodiös och innehåller skönsång.

  Earth Crisis – Born From Pain Denna låt har hardcore attityden och sjungandet/skrikandet, men tar extremt mycket inspiration från extrem metal med dubbelkaggar bl.a.

  Hatebreed – Destroy Everything Som låten ovan tar denna låt mycket inspiration från metal samtidigt som hardcore-elementen finns där.

  Killswitch Engage – My Curse Ett praktexempel på mainstreammetalcore. Inspiration från melodisk deathmetal, men verserna är mycket hårda och refrängerna är sjunga med en ren röst och breakdowns finns.

   

  Källor

  Files (0)

   

  Comments (8)

  Viewing 8 of 8 comments: view all
  Vet inte om denna artikel är klar eller inte, men den känns lite fattig på innehåll och fakta kring historik. Det känns som att det borde finnas mer att skriva om metalcore.
  Du har många källhänvisningar, men gör även påståenden utan att hänvisa, till exempel i inledningen där du gör påståenden utan någon källhänvisning.
  En liten detalj i dina källor är att du skrivit dem två gånger, vilket jag antar är en miss.
  Sen någon liten kommentar om varje låt vad som gör dem till metalcore och vad som kännetecknar genren vore nog också bra att lägga till :)
  Och en sak till, försök länka din artikel och låtexempel på genrelistan så man enklare kan klicka på din artikel!
  /Carro edited 15:23, 10 Feb 2014
  Posted 15:09, 10 Feb 2014
  Bra artikel med lämpliga referenser, dock något kort. Mer detaljerad historik och mer ingående om genrens kännetecken skulle ha varit intressant.
  Posted 20:04, 10 Feb 2014
  Jag håller med angående kännetecken - förklara t.ex. hur dessa "breakdowns" ter sig. Under historik kanske det inte finns så mycket mer att säga. Man kan försöka jämföra soundet på crossover thrash och dagens metalcore för att ge en bättre bild av genrens utveckling - vad är skillnaden på de båda?
  Posted 13:28, 11 Feb 2014
  Bra med referenser! Håller med ovanstående att det kanske är lite i minsta laget med ren text. Efterlyser mer KÖTT!!!!!!
  Posted 19:15, 11 Feb 2014
  En välskriven artikel, med bra referenser! Du går igenom genrens grunder bra, men artikeln känns något kort. Mer historik hade inte suttit fel, det nämns t.ex. inget om genren kommer ifrån något särskilt land eller hur den blev mainstream. edited 20:31, 11 Feb 2014
  Posted 20:19, 11 Feb 2014
  Som tidigare nämnts så är artikeln lite kort.
  Jag tycker att listan med artister borde vara länkar till respektive bands hemsida eller wikipedia-artikel så man lätt kan klicka vidare om man vill läsa mer om dem.
  Posted 21:26, 12 Feb 2014
  En text full av liv! En ren fröjd att läsa om - lärorikt! 5.7/10, wikiartiklarnas svar på fiskpinnar med pulvermos.
  Posted 21:57, 12 Feb 2014
  Lite kort, men annars jättebra 10/10
  Posted 15:28, 13 Feb 2014
  Viewing 8 of 8 comments: view all
  You must login to post a comment.