Search:
DU Wiki > Ämnen - Subjects > Ljud- & Musikproduktion > Möten med skilda genrer > Industrimetal

Industrimetal

  Table of contents
  No headers

  Industrimetal är en sub-genre till metal som har sina rötter i 80-talets elektroniska Industrial scen och metal. Trotts att genren dök upp på 80-talet så skulle det nästan ta ett helt decennium innan Industrimetal skulle slå igenom för en mainstream publik.

   

  Relaterade genrer

  Industrimetal har sitt ursprung från industrial, hard rock, hardcore punk och thrash metal.
  Det har en del stilistiska likheter med alternativ metal och industrirock. [1]

  Industrimetal har även själv gjort upphov till en andra sub-genrer, Neue deutche härte (NDH), som har sitt ursprung i Tyskland och Nu metal. [2]

   

  Musikaliska kännetecken

  Likt majoriteten av de andra metal sub-genrerna så försöker industrimetal förmedla ett visst mörker och aggression. Oavsett om ilskan är riktad inåt eller mot samhället så är industrimetal oftast dystopisk och ångestfylld. Både i musikens sound och även dess texter.
  Sången är oftast distad och kraftigt komprimerad för att ge ett lite skitigt och onaturligt sound. Elgitarrerna är kraftigt distade och brukar vara mittpunkten i musiken. Basen brukar också vara distad, men blir ofta gömd bakom många av de andra instrumenten. Trummorna spelar oftast ganska repetitiva rytmer, nästan enbart bestående av baskagge och virveltrumma. Cymbalerna används ganska ofta beroende på vilket band det är om spelar. De brukar mest vara där för att fylla ut musiken. Keyboard och synthesizer brukar oftast spela högre toner och effekter för att fylla upp musiken och ger en lite mer ”industriell” känsla. [3]

   

  Historik

  I USA under slutet av 80-talet så experimenterade industrial band som Godflesh och Ministry på att försöka skapa ett tyngre sound. Båda banden tog inspiration från då tidens metalband. Till deras nya sound så använde de distade elgitarrer som var vanliga i metal genren.

  I början av 90-talet blev Industrimetal band allt mer kommersiella. Några år senare så sålde band som Ministry, Nine inch nails och White zombie platina. Deras kommersiella succé fortsatte under 90-talets andra hälft och lede till uppkomsten av band som Marilyn Manson, Rammstein och Static-X.

   Industrimetalen har påverkat två andra sub-genrer till metal. Nu metal som dök upp under 90-talets andra hälft och var väldigt populärt under 2000-talets början. Under 90-talet, samtidigt som Industrimetalen blev kommersiell, växte den tyska sub-genren ” Neue deutche härte” fram. Band som Oomph!, Rammstein och Megaherz kom till att forma den nya sub-genren. Rammstein är idag ett av världens största band. [4]

   

  Artister

  (ESP) Blood, Coilbox

  (GER) Eisbrecher, Megaherz, Oomph!, Rammstein

  (NOR) Gothminister, The Kovenant, Zeromancer

  (SWE) Deathstars, Pain

  (USA) Godflesh, Marilyn Manson, Ministry, Nine Inch Nail, Static-X, Rob Zombie

   

  Låt exempel

  Ministry – N.W.O från Psalm 69: The Way to Succeed and the Way to Suck Eggs

  1992 https://www.youtube.com/watch?v=NIzyoKsWTA4

  En av industrimetalens första hits, låten var nominerad till en grammis, men förlora mot Nine Inch nails låt Wish. Låten demonstrerar Industrimetalens sound. Du har den kraftigt distade och komprimerade sången. Väldigt repetitiva trummor, kraftigt distade elgitarrer, bas och synth. Låten använder även den del samples som är mer vanlig hos Industrimetalens tidiga låtar.

   

  Static-X – Black and White från Machine 2001 https://www.youtube.com/watch?v=7OgH3B49_E4

  Static-X använder sig av distad och komprimerad sång. De distade elgitarrerna är ännu mer tydliga här, jämfört det förra exemplet.  Repetitiva trummor.  Låter något renare än N.W.O. Man hör tydligt användningen av synthesizern.

   

   

  Referenser

  [1] http://www.allmusic.com/style/alternative-metal-ma0000012328

  [2] http://en.wikipedia.org/wiki/Neue_Deutsche_H%C3%A4rte

  [3] http://www.allmusic.com/style/industrial-metal-ma0000012276

  [4] http://metaldescent.com/industrial-metal/

   

  förf; Daniel Persson

  Files (0)

   

  Comments (3)

  Viewing 3 of 3 comments: view all
  Mycket bra artikel, möjligtvis något referensfattig. Bra skrivet speciellt om genrens kännetecken. En liten anmärkning är också att vara konsekvent med termer: skriver du baskagge bör du också säga virveltrumma och inte snare. Allt som allt mycket bra!
  Posted 20:08, 10 Feb 2014
  Kort och koncist artikel. Något stavfel bara.
  Posted 03:01, 12 Feb 2014
  Jag tycker det är bra att du nämner artister från olika delar av världen, och inte bara industrimetall ifrån USA exempelvis. Delen med "musikaliska kännetecken" är bra, man får en bra bild av genrens kännetecken.
  Posted 21:19, 12 Feb 2014
  Viewing 3 of 3 comments: view all
  You must login to post a comment.