Search:
DU Wiki > Ämnen - Subjects > Ljud- & Musikproduktion > Möten med skilda genrer > Hardstyle

Hardstyle

  Hardstyle är  en genre inom elektronisk dansmusik (EDM)  som har sina rötter i bl.a. hard trance, gabber, hardcore och ravemusik. Musiken går normalt mellan 140bpm-160bpm och är sammansatt av synthar och andra programmerade instrument, samt inspelad sång och sångsamples. Hardstyle uppkom runt år 2000, först ut i Nederländerna och spreds senare till Italien och Tyskland. Det var då de första hardstylelive-eventen uppkom och har sedan vuxit, och nya har  startats upp under årens gång.[1] Begreppet hardstyle regristrerades av Q-dance 2002.[2]

  Relaterade genrer

  Hardcore är en snabbare och hårdare "tvilling" till hardstyle. De liknar varandra mycket vad gäller grundpelarna i låten, d.v.s. bas- och trumbeatet, men hardcore går ungefär 20bpm snabbare än hardstyle och använder sig inte av melodier på samma sätt. Hard trance är i stort sett fadern till hardstyle och i element som synthmelodier, bas och själva ambiensen i låtarna påminner dessa genrer mycket om varandra.

  Musikaliska kännetecken

  Hardstyle är en elektronisk genre som intrumenteras med datorprogrammerade instrument i form av synthar och percussion, men innehåller även ofta inspelad sång. Musiken går normalt mellan 140bpm – 160bpm (detta skiljer denna genre från modern hardcore som oftast går 20-30dbm snabbare än så). Melodierna spelas i så kallade ”triplets” vilket ger musiken en pulserande rytm och ger den en mer kaosliknande rytm än liknande genrer. Hardstyle igenkänns också på sina förvrängda ljud och distorsion, samt sina ”skrik” med syntharna och claps i percussion.[3]  

  Historik

  Tidigare hardstyle karaktäriseras av tunga beats och mörka, ”dystra” melodier och shrieks med syntharna. Här förekommer ibland sång, men oftare röst-samples eller skrik med aggressiva texter. Mer förekommande i äldre hardstyle är även den så kallade ”reversed bass” (”omvänd bas”) vilket är en baston som läggs på i upptakten efter kick-slagen.[4] Runt 2004 började ett nytt sound utvecklas inom hardstyle. Den nyare, moderna hardstylen har istället ljusare, gladare melodier och längre pauser, där trance-influenserna hörs tydligt. Här förekommer både samples och skönsång med varierande teman. Vissa vill hävda att detta är en förgrening av hardstyle, och kallar nyare hardstyle för Nu-style.[5]  I nu-style pitchar man kicken vilket gör den mer harmonisk med melodin. Hardstyle har också förgrenat sig i fler subgenrer så som dubstyle – där beatet är dubstep-influerat – och rawstyle, där man har anammat mer influenser från hardcore.[6]

  Artister

  De största akterna inom hardstyle är hollänska, men även nordiska namn har blivit populära i Europa. Exempel på stora och representativa artister inom hardstyle:

  Låtexempel

  FTS (Fuck The System)” av Showtek, från FTS, 2007.

  Ett exempel från äldre hardstyle där man använt sig av reverse bass. Kicken är inte pitchad, och i större delen av låten spelas syntharna mer oorganiserat än harmoniskt.

  I breaket förekommer dock mer harmoniska inslag i syntharna vilket gör att låten lutar  åt en viss blandning av äldre hardstyle och nu-style.

   

  Jaydee” av Noisecontrollers och Toneshifterz, från Jaydee, 2010.

  Ett exempel på en låt som lutar mer åt nu-style där melodierna är ljusare, gladare och kicken är pitchad till melodin.

  Här förekommer rena vocals. Genom att ha mycket distorsion på dessa, och genom partier med enbart kick, bas och skrikande synthar, behåller låten en del av äldre hardstyles karaktär.

   

  Colors” av Headhunterz ft. Tatu, från Colors, 2013.

  En riktig nu-style låt som har alla element för denna tillelning. Melodierna är här glada, liksom sången och texten, och man har varit väldigt sparsam med distorsion, noise och shrieks.

  Här är ett bra exempel på hur nu-style influeras mycket mer av trance än äldre hardstyle.

   

  Files (0)

   

  Comments (5)

  Viewing 5 of 5 comments: view all
  Bra skrivet! Dock så är ju referenser till wikipedia något man kan undvika i framtiden, men det är ju inte alltid så lätt att hitta fakta om en genre. Annars bra och tydliga referenser både text och musik. Jag är dock nyfiken på vad du menar med "shrieks", alla andra begrepp förklarar du, men för någon som kanske inte är insatt i typen av musik så kanske det skulle vara intressant att veta vad det betyder. Ser bara mindre slarvfel tillexempel att det står dbm där jag misstänker att det ska ska stå bpm men annars kanonbra! /Mattias edited 14:44, 5 Feb 2014
  Posted 14:33, 2 Feb 2014
  Shrieks kanske betyder... damdamdam.. skrik? Skrikliknande ljud? Min gissning i alla fall. Artikeln är säkert bra.
  Posted 21:25, 3 Feb 2014
  Mattias: Jag lade till "med syntarna" och översatte till svenska, hoppas det förklarar lite mer. Jag kan inte beskriva ljudet bättre än med just "skrik"/"shrieks"! edited 13:31, 11 Feb 2014
  Posted 13:19, 11 Feb 2014
  En bra artikel med bra beskrivning av musiken. Tycker "skrik" fungerar utmärkt då det är enkelt att förstå vad du syftar på bara man lyssnar på exemplen. Saknar lite information om de genrer du nämner under Relaterade Genrer då de nu endast radas upp.
  Posted 18:05, 12 Feb 2014
  Bra skriven artikel, gillar beskrivningen av låtarna. hade gärna velat ha en liten kort info om de relaterade genren men över lag en bra skriven artikel bra jobbat tummen upp :)
  Posted 23:12, 13 Feb 2014
  Viewing 5 of 5 comments: view all
  You must login to post a comment.