Search:
DU Wiki > Ämnen - Subjects > Ljud- & Musikproduktion > Möten med skilda genrer > Gangsta Rap

Gangsta Rap

  Table of contents
  No headers

  Gangsta rap är en subgenre inom hiphopen där rapparna berättar om livet på gatan. Gangsta rap är känt för på grund av dom aggresiva texterna där återkommande teman är narkotika, vapen och pengar.1 Gangsta rap blev stort i slutet på 1980-talet tack vare artister som Ice-T och N.W.A (Niggaz Wit Attitudes).2

  De kommersiella genombrottet kom först i början på 1990-talet när rapparen Notorious B.I.G (Biggie Smalls), med sin producent Puff Daddy, släppte sitt debutalbum, där dom blandade vanliga pop insturmentaler med Notorious B.I.Gs extrema texter.3

   

  Relaterade genrer

  Det går att dra många liknelser mellan alla olika subgenrer av rap, några som är väldigt tydliga när det kommer till gangsta rap, t.ex Battle Rap, där två stycken rappare utmanar varandra, oftast på plats utan tid att skriva texter, det mesta ska vara “freestyle” d.v.s direkt från huvudet. Beroende på vem som rappar så varierar stilen men ofta är det väldigt aggresvia texter där man berättar vad man ska göra med motståndaren, motståndarens gäng/vänner/familj, samtidigt som man skryter om hur mycket bättre man är än den man möter. I gangsta rap kan man ganska lätt se kopplingar då flera av dessa rappare bråkar med varandra, t.ex, en artist säger något dumt om en annan artist, som svarar genom att släppa en/ett par låtar där artisten hämnas genom att smutskasta den andra.

  En subgenre som växt fram från gangsta rappen är G-funk. Inom G-funk är det vanligt med flertal melodiska synthar, djup bas och ett långsamt hypnotiskt gung. Ofta tillkommer det kvinnliga körer i bakgrunden, texten är lite detsamma som i gangsta rap men det kan även vara positiva budskap, så som kärlek till vänner och familj m.m4

   

  Kännetecken

  Något som är väldigt tydligt inom gangsta rapen är texterna, som ofta handlar om droger, sex, vapen och våld. Eftersom det är en utveckling av genren hardcore rap så kommer även mycket av soundet därifrån, stora trumbeats med synth slingor, användnignen av vinylspelare (för att scratcha) och användningen av samples.

   

  Historik

  Det var i Bronx, New York, 1974 som hiphopen började på riktigt, det var DJ Kool Herc som insåg möjligheten med att använda sig av två vinylspelare för att förlänga ett trumsolo5, när han gjorde detta så såg han hur människorna på dansgolvet blev som galna när dom dansade. I början så handlade hiphop-musiken väldigt mycket om att det skulle vara ett bra party med mycket energi. Efter DJ Kool Hercs upptäckt så spred detta sig mellan alla DJs och man började experimentera med att loopa korta trumsegment. I början så tävlade gängen i Bronx tävla om vilka som var bäst inom dom fyra elementen, graffiti, DJ, breakdancing och rap.6 När N.W.A släppte sitt debutalbum 1989 så tog dom hela Amerika med storm, deras låtar var väldigt mörka då dom valde att berätta om sitt liv på gatan i Compton, Kalifornien. Låtarna handlade om droger, vapen, pengar. Det som var så speciellt med N.W.A var att dom var mer eller mindre först med att verkligen nå hela vägen ut med sin gangsta rap, det fanns artister som rappat om samma saker innan, men N.W.A fick hela Amerikas uppmärksamhet, många klassar det som den riktiga starten av genren gangsta rap. Notorious B.I.G jobbade på en skiva tillsammans med sin producent Puff Daddy, Puff ville att Biggie skulle rappa på lite mer pop-liknande instrumentaler för att på så vis ha chans att få radiospelningar och kunna klättra listor, men bara för att bakgrundsmusiken var lite annorlunda så förändrades inte text innehållet.

   

  Artister

  Artister som är/var aktiva inom genren är:

  Ice-T

  N.W.A

  50 Cent

  Snoop Dogg

  2pac

  Notorious B.I.G (Biggie Smalls)

  Geto Boys

  Bone Thungs-N-Harmony7

   

  Låtexempel

   

  http://www.youtube.com/watch?v=_JZom_gVfuw– Biggie Smalls – Juicy, ett exempel på hur Biggie Smalls och Puff Daddy jobbade med pop insturmentaler för att nå ut kommersiellt via radio.

   

  http://www.youtube.com/watch?v=TMZi25Pq3T8– N.W.A – Straight Outta Compton, klassisk gangsta rap låt.

   

  http://www.youtube.com/watch?v=MYqAD7dSJN8– 50 Cent – What up gangsta

   

  Files (0)

   

  Comments (4)

  Viewing 4 of 4 comments: view all
  Jättebra och lärorik text med stor vikt lagd på finess. Finurlig artikel med upphetsande infallsvinklar - 6/10, bättre lycka nästa gång!
  Posted 21:45, 12 Feb 2014
  Håller med Anders
  Posted 21:47, 12 Feb 2014
  Tack @h12mikki #CommentForBieber
  Posted 21:58, 12 Feb 2014
  Mycket bra skriven wiki den var intressant och man ville läsa vidare. Intressant hela vägen igenom, bra länkat och referenser bra jobbat tummen upp :)
  Posted 23:05, 13 Feb 2014
  Viewing 4 of 4 comments: view all
  You must login to post a comment.