Search:
DU Wiki > Ämnen - Subjects > Ljud- & Musikproduktion > Möten med skilda genrer > Electro House

Electro House

  Table of contents
  No headers

  Electro House uppstod som en fusion-genre mellan House och Electro men idag används begreppet mest som en benämning för en råare typ av house-musik, med mer aggressiva lead-syntar och basgångar.

   

  Historik

  Genren uppkom i slutet av 90-talet och växte fram som en vidareutveckling på house-musiken, som härstammar från 80-talsdicso. Under 2000-talet växte genren i popularitet, för att under slutet av årtiondet vara en vanlig förekomst på nattklubbar runt om i världen.[1][2]

   

  Kännetecken

  Som de många andra elektroniska genrer görs även Electro House-musik nästan uteslutande med datorns hjälp. Synthesizern har en central roll, och därtill används utrustning som trummaskiner, samplers och sequencers mycket.

  Musiken består av en stadig 4/4-puls, med 128 bpm som något av ett standardiserat tempo men snabbare tempo förekommer också. Att varje taktslag markeras av en framträdande kick är också snarare regel än undantag. Ett vanligt stilistiskt knep är dock att exkludera eller lägga ett highpass-filter på den under vissa partier av en låt. Bortsett från snares och claps är övrigt slagverk relativt sällsynt.
  Korta melodi-slingor spelas ofta på olika syntar som tillsammans skapar en länge melodisk helhet. Dessa ligger vanligtvis på högre register och sticker därmed ut väl i både mix och arrangemang. I och med detta är melodi-syntarna i regel också högfrekventa. Vocals är mer sällsynt jämfört med samtida House-musik och då det påträffas är det sällan med en speciellt betydande roll i arrangemanget.

  Många produktioner kretsar kring att under ett flertal takter bygga upp energi som sedan leder fram till ett så kallat drop; det parti där låten når sitt klimax och någon form av tema eller återkommande melodi används. Detta görs genom att föra in lyssnaren i en något avskalad och lugnare del, där det också är vanligt att kicken tas bort. Därefter läggs olika komponenter tillbaka succesivt, för att sedan stegra uppbyggnaden i intensitet. Avslutningsvis lämnas ofta en kort paus för att ge maximal skillnad till första taktslaget i den nya formdelen.[3]

   

  Artister

  Knife Party

  Wolfgang Gartner

  Porter Robinson

  Dada Life

  Feed Me

   

  Ljudexempel

  Knife Party - Rage Valley (Rage Valley EP: 2011)

  https://www.dropbox.com/s/uwgccj08ta...RageValley.mp3

  Porter Robinson - Unison (Spitfire: 2011)

  https://www.dropbox.com/s/2kr53rv8ls...son-Unison.mp3

   

  Relaterade Genrer

  Complextro

  Som en direkt subgenre till Electro House innehåller Complextro också alla de betydande beståndsdelarna. Namnet kommer från Porter Robinson (DJ/Producent) som kombinerade orden complex och electro för att beskriva en del av sin musik, vilket därefter kom att beskriva genren i dess helhet. Det som skiljer den från Electro House är främst att den bygger vidare på metoden att använda flera korta synt-melodier som tillsammans skapar en övergripande melodi. Här görs detta i långt mycket större utsträckning, alltså med ännu kortare melodier och fler syntar. Detta gör delvis musiken upphackad i flera små delar vilket dock hålls samman av de ackompanjerande syntarna. En ytterligare viktig komponent är att soundet på syntarna går mot att likna Tv-spelsmusik.[4]
              Ljudexempel: Savant - Splinter (Vario: 2012) 

  https://www.dropbox.com/s/8hv1uejnn1...t-Splinter.mp3

  Moombahton

  Moombahton är en fusion genre mellan reggaeton och house-musik, främst electro house, och skapades av Dave Nada 2009. Därefter har stilen fått stor spridning och blivit ett vanligt genrebegrepp. Den bygger på reggaetonens tropiska rytmer och sound kombinerat med de typiska elementen från electro house, så som syntarna, uppbyggnad och drop. Latinamerikanska vocals som upprepas är också vanligt förekommande. Tempot för genren är relativt låst till att ligga runt 108 bpm, där mycket reggaeton-musik ligger.[5][6]

              Ljudexempel: Munchi - Sandungueo (Moombahtonista EP: 2012)

  https://www.dropbox.com/s/arkq2urubk...Sandungueo.mp3

  Files (0)

   

  Comments (4)

  Viewing 4 of 4 comments: view all
  Välskriven artikel överlag, men det första jag tänkte på var att du skrivit ett påstående i inledningen utan att hänvisa till var faktan kommer ifrån.
  Under rubriken kännetecken har du endast en referens, och när jag kollade upp den så fanns inte all den faktan du skrivit i din text. Jag känner dock igen det du skriver och i princip allt det du skriver finns i en bok skriven av Snoman (Dance Music Manual), den borde du kolla in och sen fixa till källhänvisningarna, för just nu är din artikel nog inte tillräckligt understödd.
  Bra låtexempel, bra skrivet och intressant läsning annars! :)
  /Carro
  Posted 15:19, 10 Feb 2014
  Snygg artikel! Instämmer med föregående talare dock. Lite vag information på historian också, du borde berätta mera där, men annars mycket bra!
  Posted 05:00, 11 Feb 2014
  Väldigt bra beskrivning av genren, man får en tydlig bild av hur musiken låter. Tycker det är bra strukturerat, men som tidigare nämnt här, lite mer historia om genren samt bättre användning av källor.
  Posted 21:17, 11 Feb 2014
  I helhet bra skrivet. Kändes dock lite som att det skulle gå att skriva mer på historik-delen. Annars bra skrivet och uppstrukturerat, och bra med låtexempel på relaterade genrer med.
  Posted 03:08, 12 Feb 2014
  Viewing 4 of 4 comments: view all
  You must login to post a comment.