Search:
DU Wiki > Ämnen - Subjects > Ljud- & Musikproduktion > Möten med skilda genrer > Chiptune

Chiptune

  Table of contents
  No headers

  Chiptune är en elektronisk musikgenre som har sina rötter i musiken till tv- och arkadspelen som växte fram under 70- och 80-talet.
  Genren i sig utvecklades mycket under 80- och 90-talet.

  Termen chiptunes refererar till musik som är komponerad för de mikrochip-baserade ljudhårdvaran till de tidiga datorerna och spelkonsolerna.
  Relaterade genrer
  8bit-musik  eller bitpop räknas ofta som någon form av sub-genre till Chiptune, men är på ett sätt mer begränsad då genrens namn ofta refererar till att någon del av själva musiken är skapad genom att använda ljud från ljudchip från gamla 8- och 16-bitats datorer, spelkonsoller och liknande.
  Andra genrer som är relaterade till Chiptune är stora delar av den elektroniska musiken, då den till största del är baserad på digitala ljud.

  Musikaliska kännetecken

  Chiptune musiken är en synthbaserad och digital genre, och innehåller oftast inga akustiska instrument.
 Även idag är den till stor del instrumental, även om chiptune med sång förekommer i varierande grad. 
I grund och botten är låtarna repetativa, då de har sitt ursprung i tv- och arkadspels musik där musiken var en eller flera loopar som spelades om och om igen under spelets gång. Typiska drag för musiken är syntharnas ljud, vilket fortfarande ofta är väldigt grundläggande och inte överväldigade av effekter. Ljuden är ibland ganska hårda, med en ofta någelunda snabb attack på syntharna.

  Har utvecklats sen de tidiga stadierna, då de var med i tvspel. I och med dagens teknologi, kan man återskapa ljuden som man använder från hårdvaru-modulerna i mjukvaruprogram. Det kan vara både plug-in synthar i mjukvaruprogram där man kan byta vågform och liknande på signalen, och sen skruva till den till ett mer "gammalt ljud". Alternativt att det är musiker som gör Chiptune musik eller liknande, och sen själva skapar ett mjukvaruprogram för att underlätta för sig själva. Exempelvis Yokemura från YMCK, som skapade mjukvaran "Magical 8bit Plug"[1]. Eller Karsten Obarski som skapade verktyget "The Ultimate soundtracker", för att ha till hjälp när han själv skapade spelmusik så att han skulle slippa sitta och programmera den. Även om det finns möjlighet till att skapa Chiptune musik med endast mjukvara, är det många fortfarande använder mycket hårdvaru-prylar för att skapa sin musik.

  Instrumentering
    - Mjukvaru- och hårdvaru-synthar
    - Om "moddade"/programmerade spelkonsoller (tidiga gameboy) https://www.youtube.com/watch?v=AWrTnhitp6s
    - Ljudkort och liknande från tidiga datorer och spelkonsoller.


  Historik

  Musiken, som från början till stor del skapades för spel, har under åren utvecklats från att vara simplare loopar som går om och om igen, till att vara en hel musikgenre. I och med teknologins utveckling har även möjligheterna för skapandet öppnats upp. Musik som från början programmerades och skapades med hjälp av olika konsoler och system, kan idag emuleras med hjälp av mjukvarusynthar.

  Ett av de tidigaste exemplet på chiptune var intromusiken till arkadspelet Gun Fight, även känt som Western Gun, som kom ut 1975 i Japan. I början var musik som gick i bakgrunden under spelets gång ovanlig, dels beroende på att arkadspelen fanns i en miljö där annan musik spelades i bakgrunden, eller på grund av
att mängden utrymme i själva spelet inte räckte till. Allt eftersom att spelindustrin växte, och det blev vanligare att man hade egna konsoler hemma, utvecklades en marknad för spelmusiken. [2]


  Commodore 64, som släpptes 1982, var en av de tidiga datorerna som var till för hemmabruk, som lämpades för att spela spel på. Commodore 64, även kallad C64, hade ett form av ljudkort som var specialbyggt av Robert Yannes för just C64. Ljudkortet, "Sound Interface Device" eller SID, hade tre separat programmerbara ocillatorer, med fyra olika vågformer i varje ocillator - sawtooth, triangle, pulse, noise. Varje ocillator hade även varsin ADSR (Attack, Decay, Sustain, Release), och ett flertal andra sätt att programmera om signalen. Vilket gjorde den ganska idealisktisk att använda för att skapa musik med, då man kunde immitera riktiga instrument med den [3].

  1985 släppes Nintendo Entertainment System (NES) i USA, som tillskillnad från C64 inte var någon dator, utan endast en spelkonsoll. Spelen till NES hade ofta mer musik i bakgrunen än C64s spel, då NES spelkassetter hade ett större lagringsutrymme än de spelkassetter som spelen till C64 hade. Dock fungerade NES spelkassetter mer likt VHS, där innhållet spelades upp, och hade inga direkta möjligheter till programmering eller liknande. [4]

  I slutet på 1990-talet började Chiptune-musiken bli mer populär och självständig från spelen de tidigare sammankopplats med.


  Artister
  Anamanaguchi (USA)
  Bit Shifter (USA)
  Dubmood (Sverige)
  Dunderpatrullen (Sverige)
  Rymdreglage (Sverige)
  Omodaka (Japan)
  8 bit weapon (USA)

   

  Låtexempel
  Bit Shifter - Reformat the planet

  Dubmood - Afterburner


  Dunderpatrullen - Crush Burn Repeat

  Rymdreglage - 8bit trip


  8 bit weapon - Bit'n'Run


  Referenser
  [1] Robson, Daniel (2008)  YMCK takes 'chiptune' revolation major  The Japan Times

  [2] Diaz, Joshua & Driscoll, Kevin (2009) Endless loop: A brief history of chiptunes 


  [3] Collins, Karen (2006) "Loops and bloops" Music of the Commodore 64 games 

  [4] Diaz & Driscoll (2009)


  Phelps, Philip  A modern implementation of chiptune synthesis
  Chiptune/8bit Musik

  förf; Malin Fagerberg

  Files (0)

   

  Comments (4)

  Viewing 4 of 4 comments: view all
  Är medveten om att detta är en väldigt tidig kommentar och att du inte är färdig. Men jag tycker det är bra skrivet och intressant. Visste inte vad detta var från början, tänkte att det va "chipmunks"-musik eller något liknande. Är som sagt medveten om att du inte är klar, men lite fler referenser och skriva rent så e de ju klart sen! Snyggt skrivet!
  Posted 09:28, 3 Feb 2014
  och låtexempel såklart!
  Posted 09:29, 3 Feb 2014
  Är precis som Jakob, också medveten om att det är en ofullständig version. Men den är riktigt bra tycker jag, som spelnörd så är det kul att få höra lite historia hur denna genre uppstått. Det är väl något ställe med bara slumpade bokstäver där jag antar att du ska skriva något annat så jag tänkte inte så mycket på det. Sen har du inte placerat ut alla referenser i texten men det finns ändå i slutet, så det är bra. Välskrivet men som sagt så är den ju inte helt fullständig nu när jag lämnar min kommentar. Men bra överlag!
  Posted 23:32, 9 Feb 2014
  Nu verkar inte artikeln helt klar än, men se till att ersätta dina "atrrjsjfgaf" och något frågetecken i texten. Jag tror du kan skriva "(...)ljudchip från gamla 8-bit och 16-bit datorer"! I övrigt mycket bra information, trovärdiga källor och mycket historik.
  Posted 15:18, 11 Feb 2014
  Viewing 4 of 4 comments: view all
  You must login to post a comment.