Search:
DU Wiki > Ämnen - Subjects > Ljud- & Musikproduktion > Liveljud och liveinspelning 2015 > Grupp 9 och 12 - startinstruktioner och artikelämnen > Liveinspelning (Olle Forsberg & Erik Linderoth Grupp 9 & 12)

Liveinspelning (Olle Forsberg & Erik Linderoth Grupp 9 & 12)

  Table of contents
  No headers

   

  Ett vanligt fenomen inom musikvärlden är att göra liveinspelningar av konserter. Från början spelades all musik in live, med en eller flera mikrofoner. Snart letade sig inspelningsutrustning ut till radiostationer, och det livesända framträdandet spelades samtidigt in för att åter kunna spelas upp vid ett senare tillfälle i samma radiostation. Något som blev en ordentlig kassako både för stationerna och artisterna. Under andra världskriget tillämpades denna teknik mycket i USA och inspelningarna skickades över till trupperna i Europa för att underhålla dem.(Morton,. i.d.) När sedan studioinspelningar med möjligheter till överdubbningar och omspelningar blev vanligare så har liveframträdanden snarare blivit ett mer sällsynt inslag, som släpps med långa mellanrum. Förr gjordes ofta live-album av anledningen att de är billiga att producera. Alla låtar spelas in samtidigt och ingen dyr studio måste bokas.

  En stor skillnad som kan räknas som en nackdel, är att vid en liveinspelning har man bara en chans på sig att göra framträdandet så bra som möjligt.

   

  Framgångsrikt recept
  För många av världens största musikakter har livealbum blivit kanske deras största försäljningssuccéer.

  Johnny Cash, vars popularitet hade börjat dala i mitten av 60-talet, gjorde ett inspelat framträdande på Folsom Prison i Kalifornien år 1968 som åter fick hans karriär att blomstra. Albumet har rankats som ett av världens 100 främsta av tidskriften Time. (Tyrangiel, 2010)

  På samma sätt fick sig Kiss ett ordentligt uppsving med “Alive!” från 1975. Detta har rankats av Guitar World som världens tredje bästa live-album.(Guitar World, 2009) Det råder ingen tvekan om att liveinspelningar är väldigt uppskattade och omtyckta för dess levande karaktär och känsla.

   

  Tillvägagångssätt

  Från valfritt mixerbord kopplar man in inspelningsutrustningen - datorn eller annan form av inspelningsapparat.

  Om man vill spela in på en “tape-recorder” alltså en tvåspårig sterioinspelning, så brukar man  oftast använda sig av RCA eller XLR-sladd som går ut genom utgångarna som brukar nämnas vid:  "Tape Out", "Line Out", "Stereo Out" eller "Left/Right Out" (Shambro i.d.).

  Vid inspelning av multispår så är det vanligt att använda sig av digitala inspelningsformatet “Dante” eller “Adat”.

  Det är nästan alltid standard att ha mikrofoner uppsatta i och mot publiken för att få med så mycket av publikljudet som möjligt och därmet förstärka live-känslan.

   

  Ljudet spelas in genom en extern källa, såsom ett digitalt interface in i en dator. Man har således tre olika mixar. En för FoH, en för monitorer på scen och en tredje för inspelning. Inspelningen kan ske före eller efter monitor- och FoH-mixarna. Eftersom det inspelade materialet kommer behöva processeras i efterhand spelar det ingen större roll när i signalkedjan inspelningen görs. Friheter som finns med liveinspelningar kan vara att det inte behöver spelas perfekt live, utan putsningar och omspelningar kan göras i studio i efterhand, men ändå nå albumet som “livematerial”. Därav kan det låta bättre i inspelningen än det faktiskt gjorde live. Ett exempel på detta är albumet “Unleashed in the East”, inspelat 1979 av metalbandet Judas Priest. Albumet har ofta hånats och kallats “Unleashed in the Studio” på grund av rykten om att stora delar av albumet skulle vara överdubbat och omspelat i studio. Sångaren Rob Halford har dock sagt att enbart delar av hans sång sjöngs om i studio då originalspåren hade totalförstörts i den första mixen (Rivadavia, E i.d.).

   

  Om man spelar in ett band i en mindre lokal så kan det ibland vara överflödigt att micka exempelvis trummor, men ska man spela in framträdandet så måste man givetvis micka upp dem i alla fall, men låta dem hamna utanför FoH-mixen för att undvika för hög ljudnivå. Man skiljer alltså på det som går ut i PA-systemet och det som spelas in i datorn.

  Ambiensmikrofoner kan ofta ställas upp för att tillsammans med publikmikrofonerna bidra till den stora och “live-aktiga” känslan. Det kan skapa en autentisk reverbliknande effekt genom att ta tillvara på de faktiska reflektionerna i rummet.(Huber & Runstein, 2010:7)

   

  Vanligtvis ställer man upp mikrofoner precis som man skulle vid en studioinspelning. Eftersom ljudet både ska ut i PA-systemet och in i inspelningsdatorn så krävs mer kompromissande gällande placering och riktning av mikrofonerna för att ge jämförbar kvalitet på PA- och inspelningsljud.

   

  När man jobbar med ett separat inspelningsbord är det en smärre självklarhet att lämna inspelningsmaskinens outputs orörda då man inte vill ha någon signal tillbaks in i main mix-systemet. Det resulterar oftast i en rundgångsloop.(Gibson, 2011:225)

   

  Digital inspelning

  Via ett bord som exempelvis Yamaha LS9 kan man göra inspelningen via ett digitalt interface som man applicerar till ett av bordets extern-slots. Exempelvis ett Dante. Därefter skickas all digital signal via ethernet in i datorn till Dantes mjukvaruprogram som behandlar ljudet och därefter skickar det till valfritt DAW, exempelvis Logic. Där kan man göra inspelningen av alla separata kanaler samtidigt.

   

  Analog inspelning

  Med ett inlinebord som exempelvis Tofts ATB-serie gör man istället inspelningen genom varje kanals separata direct out-utgång. Dessa går via multikabel in i ljudkortet som är kopplat till inspelningsdatorn och därefter in i valfri DAW, exempelvis Pro Tools. En annan variant av bord att jobba med är split-bord vilket fungerar precis som ett inline-bord men med monitorpanelen helt separerad från kanalerna.


  Referenslista

   

  Gibson, Bill (2011) The Ultimate Live Sound Operators Handbook (2:a upplagan). Milwaukee, Hal Leonard Books

  Guitar World (23 September 2009) Top 10 Live Albums. Hämtad 13 mars 2015 från http://www.guitarworld.com/top-10-live-albums

  Huber, David Miles. Runstein, Robert E. (2010) Modern Recording Techniques 7 uppl. Boston: Focal Press

  Morton, David (i.d.). The “Golden Age” of Live Recordings. Recording History - The History of Recording Technology. Hämtad 9 mars 2015 från http://www.recording-history.org/HTM...dingmusic8.php

  Rivadavia, Eduardo (i.d.). Unleashed in the East - Judas Priest. Allmusic. Hämtad 9 mars 2015 från http://www.allmusic.com/album/unleas...t-mw0000194427

  Shambro, Joe (i.d.). How To Record A Lixve Concert. Hämtad den 13 mars 2015 från http://homerecording.about.com/od/re...ordinglive.htm

  Tyrangiel, Josh (26 januari 2010) All-TIME 100 Albums. Hämtat 13 mars 2015 från http://entertainment.time.com/2006/1...folsom-prison/

  Files (0)

   

  Comments (3)

  Viewing 3 of 3 comments: view all
  Bra text! Ni får med mycket och det är lätt att förstå allt.
  Tips på förbättringar är att vara mer noga med att referera, t.ex. under rubriken "Framgångsrikt recept".
  / Amanda
  Posted 19:48, 11 Mar 2015
  Intressant och lärorik text i lagom längd. Något att tänka på är att kunna försöka att variera sig i språket en aning mer. Ordet ''man'' förekom allt för ofta.
  Posted 22:42, 11 Mar 2015
  Bra skrivet! Det enda jag kanske skulle vilja ha är bilder på hur signalvägen går under "Digital inspelning" och "Analog Inspelning" för att göra det ännu tydligare. Men annars nice :). edited 23:52, 11 Mar 2015
  Posted 23:52, 11 Mar 2015
  Viewing 3 of 3 comments: view all
  You must login to post a comment.