Search:
DU Wiki > Ämnen - Subjects > Ljud- & Musikproduktion > Liveljud och liveinspelning 2015 > Grupp 9 och 12 - startinstruktioner och artikelämnen > Komponenter i ett PA-system (Alex)

Komponenter i ett PA-system (Alex)

  Table of contents
  No headers

   

  Om en eller flera personer håller ett tal, Sjunger en sång, eller producerar någon typ av ljud inför en större publik är det bra om alla hör. Vid dessa ändamål är det bra att använda ett så kallat PA-system som kan förstärka ljudet, vilket är ett av PA-systemets största uppgift. Förkortningen PA står just för "Public Adress" vilket man skulle kunna översätta till "ljud till alla" (Walther, 2011:22).

   

  Signalflöden för ett PA-system

   

  Grunden i alla PA-system är den samma oberoende på om det är ett litet eller stort system. Signalflödet startar med att det önskade ljudet går  in i en mikrofon. Mikrofonen omvandlar det akustiska ljudet till en elektrisk signal som går via en kabel till mixern. Från mixern kan man sedan blanda olika signaler tillsammans med andra, förstärka, eller filtrera ljudkällan. Från mixern skickas sedan signalen ut till ett slutsteg. Slutstegets uppgift är att förstärka signalalen för att sedan föra vidare signalen ut till högtalaren som återger signalen i akustisk form igen. (ibid:15)

   

  Systemkomponenter

   

  Ett PA-system består av olika komponenter som gör det möjligt att omvandla,blanda,förstärka och skicka ut de inkommanda ljudsignalerna.

  I stora drag består ett PA-system av dessa komponenter:

   

  Mikrofoner

   

  En mikrofon tar upp akustiska ljudvågor och omvandlar dessa till elektroniska (elektrisk signal).

  Det finns många olika typer av mikrofoner som färgar ljudet olika, och har olika riktningskarakteristik

  bla. Dynamiska, band, kondensator och kontaktmikrofoner.

   

  Vid liveljudssammanhang och val av mikrofon, är det viktigt att ta hänsyn till riktingskarakterestik, rundgångsbenägenhet och tålighet (ibid:54).

   

  Kablar

   

  Kablar är en viktig del i systemet, då de är i kabeln som signalerna skickas vidare till de olika komponenterna i systemet. Eftersom kablarna oftast utsätts för mycket slitage kan det vara bra att kolla så att dessa är i bra form innan spelning, då det kan vara en onödig stressfaktor under ett pågående livegig (ibid:154).

   

  Mixerbord

   

  Mixar ihop inkommande ljudsignaler,förstärker samt skickar ut ljudsignalen till önskad plats.

  Det finns Digitala samt Analoga mixerbord vilket har olika fördelar och nackdelar. Det utgår dock fortfarande från samma grundprinciper. Vid livesammanhang brukar det offtast användas digitala mixerbord då dessa bla. av praktiska skäl (Nicklasson, 2006:51,52).

   

  Effekter

   

  I digitala mixerbord brukar det finnas effekter direkt i mixerbordet, medans om man använder ett analogt bord kopplas dessa in för sig.

  De tre vanligaste effekterna är equaizer,rumseffekter och dynamikeffekter. (Walther, 2011:108)

   

  Slutsteg

   

  Ett slutsteg förstärker signalen som kommer från mixerbordet så att högtalarna klarar av att spela önskad ljudtrycks-nivå (Nicklasson, 2006:121).

   

  Högtalare

   

  Omvandlar den elektriska ljudsignalen till akustiskt ljud (ibid 2006:126).

   

   

  Mixerbord för liveljud

   

  Mixerbordets största uppgifter är att mixa ihop olika signaler till en eller flera. Även att förstärka signalerna som kommer in till en lämplig nivå. Man kan se mixerbordet som kärnan i systemet där signaler kommer in, blandas och därefter skickas ut. Olika typer av mixerbord har olika många ingångar samt utgångar.

  När det gäller liveljud kan det Ibland underläta att ha flera mixerbord. Man kan ha ett mixerbord som sköter utljudet till publiken, men också ett mixerbord som endast sköter monitorerna till ljudet på scen för de som spelar. (ibid 2006:51,52).

   

  Det finns digitala och analoga mixerbord. Digitala mixerbord brukar oftast vara smidigare att förflytta beroende på dess storlek. En annan fördel är att man kan spara olika specifika inställningar och få fram dessa snabbt med endast ett knapptryck (ibid 2006:88)

   

  Små och stora PA-system

   

  Vid större tillställningar krävs det oftast mycket kraftigare PA-system.  Stora PA-system måste ha mer och större antal högtalare för att kunna producera starkare ljudtryck en vad ett litet behöver.

  Ett större system brukar ha

   

  :Fler ingångskanaler

  :Kunna hantera starkare ljudtryck

  :Kunna återge bas och alla hörbara frekvenser bättre

   

  Vid alla tillställningar är det viktigt att den som mixar hör ljudet som publiken hör. Extra viktigt är det dock vid större system. Detta brukar benämnas som "FOH". Att den som sköter mixern är "Front of house" (Walther 2011:26).

   

   

   

   

  källor

  Nicklasson, N. (2006). Jakten på det perfekta PA-ljudet. Ljungskile: HN Ljuddesign

  Walther, J. (2011). Boken om liveljud. Hansen Media AB

  Files (0)

   

  Comments (0)

  You must login to post a comment.