Search:
DU Wiki > Ämnen - Subjects > Ljud- & Musikproduktion > Liveljud och liveinspelning 2015 > Grupp 8 och 11 - startinstruktioner och artikelämnen > Tillämpningar av PA-system, Per Lindkvist (Grupp 8) och Albin Östberg (Grupp 1)

Tillämpningar av PA-system, Per Lindkvist (Grupp 8) och Albin Östberg (Grupp 1)

  Table of contents
  No headers

  Denna artikel kommer främst att handla om historien bakom, men också användningen av PA-system.

   

  Historik

  År 1910 började Edwin Jensen och Peter Prideham forska om ljudåtergivning i Kalifornien. I deras laboratorium utvecklade de den första högtalaren med rörlig spole. Några år senare, 1915, byggde de en dynamisk högtalare med talspole och korrugerat membran ihopsatt med en lur på 86cm med ett hål på 56cm. De placerade högtalaren på taket av laboratoriet och använde en kolkornsmikrofon. Därefter sammankopplades även en fonograf som spelade upp musik. Följande år sökte de patent på deras så kallade ''Sound Magnifying Phonograph''. De efterföljande åren utvecklade Jensen och Prideham deras första rörförstärkare. (Yaxleys, 2002). År 1919 blev detta en standard. Den användes bl.a. av Woodrow Wilson inför mer än 75,000 personer i San Diego, Kalifornien, där Jensen kontrollerade mikrofonen och Prideham högtalarna. (Shepherd, 1986).

  Efter ett allt mer växande intresse och en stor efterfrågan av PA-system, beslöt företaget Marconi att etablera en avdelning dedikerad till att bygga förstärkare och högtalare i början av 1920-talet. Den allmänna hanteringen av högtalare väckte uppmärksamhet och banade väg för tekniken och dess möjligheter. Det dröjde dock ett flertal decennier innan ljudet på större arenor lät bra.

  Det var inte fören år 1970 då bandet The Grateful Dead hade sin spelning den 2:a Februari i Fox Theatre, St. Louis, som PA-systemet tog ett ordentligt kliv åt rätt riktning. Innan dess hade många band haft svårt att överrösta publikens skrän med den primitiva utrustning som funnits tillgänglig. (Harada, 2005).

  Bob Heil var en musikaffärsägare och hade ett intresse för både radio och reparation av förstärkare. Någon hos Fox Theatre gav Heil's nummer till bandets gitarrist, Jerry Garcia efter att bandets forne ljudtekniker gripits av polis, samt all deras utrustning konfiskerats. Heil blev ditkallad och började experimentera med förstärkare och massiva A-4 högtalare efter att han förstått att det skulle nå ut till en oerhört stor publik. The Grateful Dead var kända för sina psykedeliska 6-timmars gig.

  Neil beskrev senare att ingen hade varit i närheten av hans arbete 1968. ''...I felt that I had to build some kind of monster sound system for them.'' (Daley, 2008).

  Det anses att detta var natten då det moderna live ljudet föddes och har utvecklats allt mer sedan dess.

   

  Vad är ett PA-system?

  Ett ”Public Address” system är någonting som förstärker ljud så att fler människor kan ta del av det. Ett enkelt system kan vara en megafon eller en vanlig mick genom en högtalare, så att en persons röst förstärks. Nuförtiden används PA:n till livesammanhang där musik spelas eller sportevenemang och liknande, behöver förstärkning för att höras av många personer samtidigt.

  Några punkter som resulterar i valet av PA-system :

  Vilken typ av musik som spelas.

  Hur högt det behöver spelas.

  Utrymmet där det används.

  Hur portabelt det behöver vara.

  Vem som sköter systemet.

  Önskad ljudkvalité och tålighet.

  Pris.

   

  Ett grundsystem inkluderar olika komponenter som:

  En eller fler mikrofoner.

  En eller fler högtalare.

  En mixer som tillåter att användaren/ljudteknikern kontrollerar ljudnivå, ton och balansering av röst och instrument.

  En förstärkare som antingen är inbyggd i mixern, högtalarna eller är köpt separat.

  Stativ för att ställa högtalare och mickar på rätt höjd och vinklar.

  I bättre system adderas oftast fler komponenter som till exempel monitorer, effekter, grafiska eq:s och så vidare. I det stora hela är det inte hur många komponenter man har, utan hur bra de är

  konstruerade och hur bra de fungerar med varandra. 

   

  Kalibrering av ett PA-system

  Ett PA ska klara av att producera en korrekt signal från sin input, genom processeringen till sin output utan att färga eller dista ljudet. Eftersom det skiljer sig i storlek, form och även byggmaterial på olika spelställen, är inte detta möjligt utan en kalibrering av PA-systemet. Detta kan man göra med hjälp av ett par friska öron, testmaterial i form av musik eller tal, en grafisk eq och kunnande inom frekvensområdet. Man lyssnar på materialet genom systemet och letar efter märkbara ändringar i frekvenser eller resonanser och rättar till dessa med hjälp av eq:n. (Gibson, 2007, s. 387).

  Ett alternativ till denna metod är att man patchar in ett par studiohörlurar i inputen innan någon processering eller i någon typ av musikspelares hörlurs-output. Till exempel en CD-spelare eller mp3-spelare. Man kan sedan använda denna direkta signal som en nästan perfekt referens för att hitta skillnader i frekvensområdet.

   

  Turnésystem

  Det är viktigt att ha i åtanke att detta system ska vara kraftfullt nog så att ljudet får en jämn utspridning och att framförallt sången får en tydlig ljudbild och att texten blir begriplig. Band som åker runt på helger och spelar i mindre-till mellanstora lokaler måste också tänka på att utrustningen ska vara mobil och mångsidig, i synnerhet om man endast har tillgång till en skåpbil eller liknande. Dessa system ska även vara relativt snabba att ställa upp. Turnésystem ska kunna täcka rum som varierar i olika sorters storlekar och former. De ljudtekniker som följer med ska ha tillgång till utbytbara delar, för eventuella reparationer under turnéns gång. (Gibson, 2007,  s. 230-236).

   

  Referenser

   

  Gibson, B. (2007). The ultimate live sound operator’s handbook. New York: Hal Leonard Books.

   

  Yaxleys, Ken. (2002). History Of Public Adress. Hämtad 3 Mars 2015 från: http://www.historyofpa.co.uk/launch.asp

   

  Shepherd, Gerald. (1986). When the President Spoke At The Balboa Stadium. Hämtad 3 Mars 2015 från: http://www.sandiegohistory.org/journ.../president.htm

   

  Harada, Kai. (2005). Why Do You Need A Sound System? Hämtad 8 Mars 2015 från: http://harada-sound.com/sound/handbook/intro2.html

   

  Daley, Dan. (2008). The Night That Modern Live Sound Was Born. Hämtad 8 Mars 2015 från: http://www.performing-musician.com/p...es/bobheil.htm

   

  Schuch, Steve. (i.d.). What is a PA System? Hämtad 3 Mars 2015 från: http://www.nightheron.com/audioconsu...whatisapa.html

  Files (0)

   

  Comments (3)

  Viewing 3 of 3 comments: view all
  Bra skrivet!
  Intressant att ni skriver om hur allt började men kunde kortats ner en aning och fokuserat mer på att beskriva användningsområden och funktion.
  Bra källhänvisningar. / Hanna & Sara
  Posted 18:00, 11 Mar 2015
  Inledningen hade kunnat kortas ner en del. Korta ner det och sedan hänvisa till en extern referens om man vill fortsätta läsa om den tidiga historian om PA system. Det blev ett så plötsligt hopp mellan att läsa om årtalet 1910 för att sedan direkt hoppa till saker som vi håller på med på skolan.
  Byt ut “Hur högt det behöver spelas” mot “Hur starkt det behöver spelas”. Det är trots allt två olika saker.
  “Bassystem” fick mig att tänka på högtalarna som spelar lägre frekvenser.
  Annars var det lärorikt och intressant att läsa om. /Christian och Tobias
  Posted 23:14, 11 Mar 2015
  Bra inledning som ger en lite information om hur och när det startade.
  Tredje meningen börjar med "Ett antal år senare, 1915, byggde... "
  Ordet "antal" borde bytas ut då det är väldigt ospecifikt, och kan låta lite slarvigt. Kan bytas ut mot "några"-, "några få"- eller "fem"-år senare...
  Meningen "Nuförtiden används PA:n till livesammanhang där musik spelas eller sportevenemang och liknande behöver förstärkning för att höras av många personer samtidigt." kan formuleras om lite efter ordet "eller". Ex. "... eller sportevenemang och liknande, (där det behövs) förstärkning för att..."

  Annars en bra artikel som beskriver dem komponenter som behövs för att dra igång ett PA-system
  Posted 04:29, 12 Mar 2015
  Viewing 3 of 3 comments: view all
  You must login to post a comment.