Search:
DU Wiki > Ämnen - Subjects > Ljud- & Musikproduktion > Liveljud och liveinspelning 2015 > Grupp 8 och 11 - startinstruktioner och artikelämnen > Liveinspelning (Linus Fredriksson grupp 8 & Martin Ström grupp 10)

Liveinspelning (Linus Fredriksson grupp 8 & Martin Ström grupp 10)

  Table of contents
  No headers

  Utrustning för liveinspelning.

  Utrustningen som kan användas vid liveinspelning varierar beroende på vad för typ av inspelning som ska göras.

   

  Utrustning för stereoinspelning av live-event

  Vid stereo inspelning av live event så finns det en del metoder att använda sig av, och dessa metoder kräver olika utrustningar.

   

  En av metoderna för att göra en stereoinspelning i livesammanhang, är att micka upp lokalen, eller artisterna, med ett stereomikrofonpar. Detta är den metod som kräver minst utrustning, och den utrustning som krävs är:

  Två mikrofoner av samma model(med en riktningskaraktäristik anpassad för den stereomikrofon-teknik som kommer att användas)

  En portabel inspelare med två mikrofoningångar,

  alternativt en dator med ett ljudkort med minst två mikrofoningångar

   

  En annan metod är att använda utgångar från ett mixerbord som används på plats. Detta mixerbord kan vara för FoH, Monitor eller om det finns ett mixerbord, som endast är till för inspelning av eventet i fråga. Kopplas det via ett mixerbord som redan finns på plats, behövs endast ett inspelningsmedie, antingen en dator och ljudkort med två ingångar, eller en portabel inspelare med två ingångar. Används ett seperat mixerbord för inspelning krävs följande utrustning:

  Splitbox

  Kablage (gärna multidon för att förenkla, och spara på utrymme)

  Mixerbord för inspelningen (behöver tillräckligt många utgångar för att skicka alla spår till inspelningsmediet)

  Två mikrofoner för publikljudet

  Dator för inspelning eller portabel inspelare med två ingångar

  (Ljudkort med ingångar för alla spår(eller alternativ likt Dante), om inspelning görs på dator)

  (Mikrofoner för instrument som inte går ut i PA-systemet, ifall det är en mindre lokal)

   

  Utrustning för flerspårsinspelning av live-event

  Vid en flerspårsinspelning i live-sammanhang så krävs det generelt sett mer än vid stereoinspelning. Utrustningen som behövs påminner lite om den utrustning som används vid stereoinspelning med mixerbord. Det som behövs är:

  Splitbox

  Kablage (gärna multidon för att förenkla, och spara på utrymme)

  Mixerbord för inspelningen (behöver tillräckligt många utgångar för att skicka alla spår till inspelningsmediet)

  Två mikrofoner för publikljudet

  Dator för inspelning

  Ljudkort med ingångar för alla spår (eller alternativ likt Dante)

   

  Metoder för liveinspelning

  Det finns flera olika metoder för att spela in live, exempel på dessa är stereoinspelning, vilket betyder att man spelar in två kanaler, en vänster och en höger kanal. Stereoinspelning med ambients- och eller publik mikrofoner, samma sak som stereoinspelning fast med ett eller två extra stereomikrofonpar, dvs det behövs 4-6 inspelningskanaler.

  Samt flerspårsinspelning, vilket betyder att man spelar in varje kanal som används på ett eget spår direkt från mixerbordet.

   

  Stereo-inspelning

  När en stereo-inspelning skall genomföras så finns det ett flertal olika metoder som kan användas.

   

  Metod 1, Stereo-inspeling via stereo mix direkt från front of house.

  När en inspelning sker via såkallat stereo mix, skickas Left och Right signalerna från Front of House mixen via aux eller bussar ut via två valfria utgångar från mixerbordet, in en portabel inspelare med två mikrofoningångar alternativt med en dator och ljudkort med minst två mikrofoningångar.

   

  Fördelar med detta inspelningssätt:

  Endast en mix

  Endast ett mixerbord

  Enkelt att koppla

  Behövs bara en ljudtekniker

  Nackdelar:

  Front of house mixen är oftast mixad för att passa den specifika lokalen som live eventet hålls i och är därför inte en optimal mix för inspelning.

  Akustiska delar som inte skickas ut i PA-systemet blir underrepresenterade i inspelningen, tex cymbaler och virveltrumma som vanligt vis inte skickas ut i PA-systemet i mindre lokaler.

   

  Metod 2, Stereo inspelning med ett stereomikrofonpar

  När ett stereomikrofonpar används så behövs minst två miktofoner av samma model och riktningskaraktäristik som den valda stereomickningstekniken kräver. Dessa ställs då upp i lokalen och dessa kan sedan kopplas likt metod 1 in en portabel inspelare med minst två mikrofoningångar, alternativt med en dator och ljudkort som har minst två mikrofoningångar.

   

  Fördelar med detta inspelningssätt:

  Ljudet som spelas in är omixat

  Inget mixerbord behövs

  Enkelt att koppla

  Kan utförast utan större problem utan utbildad ljudtekniker

  Nackdelar:

  Vissa instrument kan överösta andra lättare då de inte mickas upp separat.

  Kan va problematiskt med placering av mikrofonerna beroende på lokal


   

  Stereo-inspelning med publik- och eller ambientsmikrofoner

  Detta kan göras med både metod 1 och metod 2 som tidigare nämts genom att lägga till 1 eller 2 stereomikrofonpar, beroende på om endast publik/ambients skall spelas in eller båda. Utöver de extra miktofonerna som behövs behöver man även en portabel inspelare eller dator och ljudkort med 4 till 6st mikrofoningångar.

  Användandet av publik och ambients mikrofoner är för att frambringa känslan av att det faktiskt är ett live event, annars är det stor risk att det bara låter som en garage- eller demoinspelning.

   

  Flerspårsinspelning

  Med Flerspårsinspelning så menas att alla kanaler som går in i mixerbordet spelas in på ett eget spår, till skillnad från en stereo inspelning där man endast spelar in en vänster- och en högerkanal, eventuellt en centerkanal beroende på vilken stereoteknik som används. För att kunna göra en flerspårsinspelning kräver det att mixerbordet har minst en utgång per kanal som används. Sedan så behövs även en dator med ljudkort som har lika många ingångar som det finns använda kanaler.

   

  Detta kan göras direkt från front of house mixerbordet men risken finns att det blir välldigt mycket kablage, och att det tar mycket plats från ljudteknikern. Ett smidigare sätt att lösa detta på är att använda sig av ett separat mixerbord som till exempel kan placeras bakom scenen eller vid sidan om där det inte syns eller är ivägen.

   

  Fördelar med Flerspårsinspelning:

  Blir mer likt en studio inspelning

  Går att mixa och ställa nivåer separat på varje spår

   

  Nackdelar:

  Kräver mer utrustning och kunskap


     Referenser:

  http://www.soundonsound.com/sos/feb00/articles/livefaq.htm

  http://www.prosoundweb.com/article/capturing_the_moment_microphone_techniques_for_live_recording/

  http://www.musicradar.com/tuition/tech/20-recording-tips-569280/

  http://www.ljudochbild.se/test/live-inspelning-i-fickformat

  http://www.deltamedia.com/resource/live_recording2.html

  https://mikethevideoguy.files.wordpress.com/2013/05/modern-recording-techniques-7th-ed-d-huber-r-runstein-focal-2010-ww.pdf

  http://andrealbino.wikispaces.com/file/view/Master+Handbook+of+Acoustics+-+5th+Edition+-+F.+Alton+Everest,+Ken+C.+Pohlmann.pdf

  http://www.soundonsound.com/sos/1995_articles/apr95/livetechniques.html

  http://www.allen-heath.com/media/Understanding+M-DANTE+-+rev+18dec12.pdf

  Files (0)

   

  Comments (3)

  Viewing 3 of 3 comments: view all
  Lärorik artikel med mycket intressant information!
  Det vi tänkte på var, lite för långa meningar här och där utan kommatecken eller punkt. Ex, "När en inspelning sker via såkallat stereo mix... dator och ljudkort som har 2 minst två mikrofoningångar". Ni kunde även använt er av någon litteraturkälla Annars bra jobbat! / Hanna & Sara
  Posted 18:22, 11 Mar 2015
  Det är en bra artikel med lite information vi själv har funderat över som vi nu fick svar på. Ni skulle ha kunnat använt er av referenser i den löpande texten. Vi hittade även lite stavfel och andra formaliafel som “Vid Metoder för liveinspelning” så särskrev ni “inspelningskanaler”.
  Vid “Metod 2” skrev ni “kan va problematiskt”. Detta är talspråk och bör ändras. Om detta korrigeras så kommer trovärdigheten i artikeln höjas och kännas lite mer seriös.
  Annars riktigt bra jobbat!
  /Tobias och Christian
  Posted 22:59, 11 Mar 2015
  Vissa av källorna är böcker, men de ligger här som länkar till pdf'er online. Kommer att korrigeras under torsdagen! Tack för feedback!
  Posted 04:32, 12 Mar 2015
  Viewing 3 of 3 comments: view all
  You must login to post a comment.