Search:
DU Wiki > Ämnen - Subjects > Ljud- & Musikproduktion > Liveljud och liveinspelning 2015 > Grupp 7 och 10 - startinstruktioner och artikelämnen > Trådlösa Mikrofonsystem

Trådlösa Mikrofonsystem

  Vad är ett trådlöst mikrofonsystem?

  Ett trådlöst mikrofonsystem består oftast av tre komponenter

   

  *en mikrofon (antingen handsfree eller handhållen)

  *en sändare

  *en trådlös mottagare

  Om det skulle vara en handhållen mikrofon så brukar sändaren vara inbyggd.

  Om det skulle vara en handsfree mikrofon, så sitter sändaren ansluten till systemet med en kort sladd till en sändare som man brukar ha fastsatt i bältet.

   

  Så hur fungerar ett trådlöst mikrofonsystem?

  Mikrofonen ger  en audiosignal.

  En vanlig mikrofon med sladd konverterar ljudvågor till en elektrisk audio signal som går till ett PA system genom en kabel.

  Ett trådlöst mikrofonsystem går ett steg vidare, och konverterar audiosignalen framställd av mikrofonen till en radiosignal (UHF/VHF) eller infrarött. Sedan sänder transmittern sändningar genom en antenn.

   

  Transmitters

  Transmitters (sändare) finns i två olika grundtyper. En typ som är såkallad ett ”body-pack” eller ”belt-pack”

  Och det är en liten låda som ser ut som en mindre tv-kontroll som man klipper fast i bältet eller på sina kläder. Alla trådlösa mikrofonsystem kräver ett batteri och är oftast 9-volt alkaline batterier.

   

  Mottagarens arbete är att plocka upp signalsändningen ifrån transmittern och ändra den tillbaka till en audiosignal.

  Utgången på mottagaren är elektroniskt identiskt jämfört med en normal mikrofon signal, och kan utan några som helst problem anslutas i ett typiskt mikrofoninput i ett PA system. Trådlösa sändare finns i två olika konfigurationern: Single Antenna eller Diversity

  Single Antenna System

  SINGLE ANTENNA, sändare  förlitar sig på en enskild antenn som tar emot signaler, den fungerar i princip som en radioantenn, risken med en singel antenn är att du kan tappa signal beroende på vart du står i ett rum och hur det är uppbygt.

  Diversity System                                                                                                 

  DIVERSITY mottaggare get en bättre sändningsprestanda, en mångfaldsmottagare uttnyttjar två stycken separata antenner som är ett kort avstånd ifrån varandra, och en ”smart” krets i mottagaren söker upp den antenn som har starkast signal, eller vid många fall båda två samtidigt. Och med tanke på att det näst intill alltid är en antenn som får en ren signal så är chansen att tappa prestanda mycket mindre.

                                                                                                         

  Olika Frekvensband

  Trådlösa mikrofonsystem idag använder frekvenser inom områder 470-490 MHz. Det finns över 100 000 trådlösa mikrofonsystem i drift och det säljs mer än 10 000 nya trådlösa mikrofonsystem per år. Den tekniska livslängden är ca 5 – 10 år eller mer. Majoriteten som använder dessa system är t.ex. teatrar, scen, musik, studio osv.

   

  Användningen av trådlösa mikrofoner kan ske antingen inom frekvensbandet 470- 790, 821-832 eller 863-865 MHz.

   

  Nuförtiden krävs det att man måste ha tillstånd utav PTS (post och telestyrelsen) för att använda trådlösa mikrofonsystem, Detta gäller dock inte band 863-865 MHz samt  823-832MHz,  förutsatt att effekten inte överstiger 10 mW.

   

   

   

  Referenser

  Jonas Wessel, chef för enheten för spektrumtillstånd Porst och Telestyrelsen, 2010-12-09

  http://www.pts.se/sv/Nyheter/Radio/2010/Tradlosa-mikrofoner-ska-fa-anvandas-utan-tillstand-i-en-del-av-800-MHz-bandet/

  AudioLinks, LLC.

  https://www.audiolinks.com/articles/...ssmicrophones/

  Files (0)

   

  Comments (1)

  Viewing 1 of 1 comments: view all
  Artikeln var lättläst och undviker tvetydiga meningar och formuleringar. Tumme upp för det! Däremot får vi uppfattningen om att denna artikel inte är färdig. Språket behöver finputsas. Vissa meningar börjar med ordet "och" (var väldigt försiktiga med att börja en mening med det ordet!) och felplacerade/överanvända kommatecken avbryter flödet. Ett exempel:

  "Om det skulle vara en handhållen mikrofon så brukar sändaren vara inbyggd.
  Om det skulle vara en handsfree mikrofon, så sitter sändaren ansluten till systemet med en kort sladd till en sändare som man brukar ha fastsatt i bältet."

  I första meningen används inget kommatecken, men i andra meningen finner vi just ett sådant.

  Ett annat exempel:
  "SINGLE ANTENNA, sändare förlitar sig på en enskild antenn som tar emot signaler, den fungerar i princip som en radioantenn, risken med en singel antenn är att du kan tappa signal beroende på vart du står i ett rum och hur det är uppbygt." Efter "radioantenn" hade en punkt varit att föredra.

  Källhänvisningar saknas också i texten.

  Utöver det språkliga tycker vi att det var en bra och lättbegriplig text. Vi får dock anta att artikeln inte är helt färdig.

  /Samuel & Fredrik
  Posted 22:33, 12 Mar 2015
  Viewing 1 of 1 comments: view all
  You must login to post a comment.