Search:
DU Wiki > Ämnen - Subjects > Ljud- & Musikproduktion > Liveljud och liveinspelning 2015 > Grupp 7 och 10 - startinstruktioner och artikelämnen > PA-system; komponenter och signalvägar (Ida Benjaminsson och Elias Engvall)

PA-system; komponenter och signalvägar (Ida Benjaminsson och Elias Engvall)

  För att ett scenljud ska kunna nå ut till publiken krävs ett så kallat PA-system. (PA = Public Address.) Det som främst associeras med denna typ av system är liveljud under konserter och dylikt, men det kan också handla om tal, diverse högtalarsystem i större lokaler och så vidare.

  Denna artikel utgår från ett PA-system i samband med liveframföranden som främst har med musik att göra.

  Komponenter i ett PA-system

  Ett PA-system för liveljud består i stora drag av:

  ·         Mikrofoner

  ·         Mixerbord

  ·         Högtalare

  ·         Monitorer

  ·         Ofta även tillhörande komponenter såsom:

  • Stagebox
  • Multikabel
  • Slutsteg
  • Delningsfilter
  • Split

  Mikrofoner

  En förutsättning för att ett ljud ska kunna plockas upp och förstärkas är givetvis mikrofonen. Det finns lite olika typer av mikrofoner; kondensatormikrofoner och dynamiska mikrofoner hör till de vanligaste. Skillnaden de två typerna emellan är i stora drag att en kondensatormikrofon kräver strömförsörjning, fantommatning, för att kunna fungera, medan en dynamisk mikrofon drivs med hjälp av magnetfält.[1]

  Mixerbord

  Här ställs mängden signal som går från mikrofoner och line:ade instrument med så kallad gain. Equalizer, kompression, reverb och andra effekter kan läggas på, och mängden signal som skickas vidare ut till högtalarna regleras.

  Det finns både analoga och digitala mixerbord. Ett digitalt sådant är lite mer komplext än ett analogt och erbjuder fler möjligheter och mer variation. En fördel med att använda ett digitalt mixerbord i samband med liveljud är att det går att lagra många olika mixar och ladda dem, vilket är extra effektivt exempelvis om det är fler än ett band som ska spela under en kväll, eller om man som tekniker ofta sköter ljudet åt ett och samma band. Möjligheten att arbeta med olika lager öppnar också upp möjligheten att ha fler kanaler, utan att mixerbordet behövs fabriceras i större och mer otympligt format.[2]

  Mixerbordet brukar placeras centrerat en bit bort från scenen (så kallat Front of House). Ibland förekommer ett separat monitormixerbord som placeras bredvid scenen; mer om detta nedan.

  Högtalare

  Högtalarna i ett PA-system består av basar, som spelar de lägre frekvenserna, och toppar, som spelar de högre. För ett bra ljud krävs att högtalarna placeras rätt (riktade mot publikområdet)[3] och att de ”trimmas in” innan en spelning. En intrimning innebär i princip att en equalizer läggs på utsignalen, som man sedan justerar så att ljudet blir så mjukt och behagligt som möjligt att lyssna på.

  Monitorer

  En monitor i liveljudssammanhang är en högtalare som placeras framför musikerna i syfte att ge dem medhörning. Ibland styrs monitorernas inställningar av ett separat monitormixerbord, men det kan också skötas via Front of House-mixerbordet.

  Övriga komponenter

  Stagebox

  En liten låda som placeras på scenen. Lådan har ett antal ingångar där man kan koppla in mikrofoner, DI-boxar som bär instrumentsignal och så vidare. Stageboxen kopplas sedan via en multikabel vidare till mixerbordet.

  Multikabel

  En samling XLR-kablar som på ett trasselfritt sätt leder signal till mixerbordet.

  Slutsteg

  Förstärker signalen som ska skickas ut ur högtalarna.

  Delningsfilter

  Ett delningsfilter delar upp signalen i bas och topp. Syftet med detta är att rätt frekvenser ska skickas till rätt högtalare.

  Split

  I de fall då två mixerbord används är en split bra att använda. I dessa fall kopplar man multikabeln från stageboxen till spliten, där signalen dupliceras och kan skickas till varsitt mixerbord.

  Signalvägar i ett mixerbord

  Från mikrofon till mixerbord

  Ljudet färdas från ljudkällan via en mikrofon kopplad till en stagebox, via en kabel till spliten. Där delas signalen upp. Den färdas å ena sidan till ett monitormixerbord, behandlas där med gain, effekter och så vidare, och skickas vidare ut till monitor som medhörning.

  Å andra sidan färdas signalen från spliten till Front of House-mixerbordet, där den behandlas med effekter och så vidare, och sedan vidare ut till slutsteget. Därifrån går den till delningsfiltret och vidare ut ur högtalarna.


   

  Referenser och länkar  [1] Alburger, J. A. (i.d.) The Difference between Condenser Microphones vs. Dynamic Microphones. Hämtad den 7 mars 2015 på http://www.vocalboothtogo.com/vocal-booth-sound-proofing-acoustic-room-treatment-articles/35-audio-recording/91-microphones-during-audio-recording.

  [2] Nicklasson, H. 20/9 2010. Fördelar med digitala mixerbord. Hämtad den 8 mars 2015 på http://skapabrapaljud.se/fordelar-digitala-mixerbord/.

  [3] Nicklasson, H. 2008. Skapa bra PA-ljud. Hämtad den 8 mars 2015 http://skapabrapaljud.se/pdf/SkapaBraPAljud-pdf-hdg483JusTmK93fd/2008-4-Placera-PA-ht-ratt.pdf

  Files (0)

   

  Comments (2)

  Viewing 2 of 2 comments: view all
  Bra skrivet! Lätt att följa med och att navigera sig i texten.
  Man hade absolut kunna gå lite mer djupgående på vissa grejjer, men samtidigt gör de kortare sammanfattningarna jobbet bra för exempelvis någon ny till ämnet.
  Posted 23:51, 11 Mar 2015
  Några få slarvfel, som "Högtalarna i ett PA-system består av basar, som spelar de lägre frekvenserna, och toppar, som spelar de högre." där det endast ska vara "och toppar" och inte ", och toppar". Även "Lådan har ett antal ingångar där man kan koppla in mikrofoner, DI-boxar som bär instrumentsignal och så vidare.", där ska man formulera sig "Mikrofoner och DI-boxar". Utöver det tycks det inte vara fler fel, alltså väl utfört.

  Det mesta är skrivet i väldigt stora drag och bör kunna utvecklats en del mer. Trots det är det lättläst och bra sammanfattat, överlag en välskriven text.
  /Fredrik & Samuel
  Posted 21:56, 12 Mar 2015
  Viewing 2 of 2 comments: view all
  You must login to post a comment.