Search:
DU Wiki > Ämnen - Subjects > Ljud- & Musikproduktion > Liveljud och liveinspelning 2015 > Grupp 3 och 4 - startinstruktioner och artikelämnen > Trådlösa Mikrofonsystem, Filip Westgärds (Grupp 3) och Chris Stridbo (Grupp 7)

Trådlösa Mikrofonsystem, Filip Westgärds (Grupp 3) och Chris Stridbo (Grupp 7)

  Table of contents
  No headers

   

   

  Ett trådlöst mikrofonsystem skickar signalen trådlöst mellan en mikrofon och en mottagarenhet. I mikrofonen finns en batteridriven sändare som via radiovågor skickar ljudet till en mottagarenhet. Mottagaren kopplas sedan dit man vill ha ljudet via kabel, till exempel till ett mixerbord. Åsikter skiljer sig angående det trådlösa systemets härkomst, en rad olika personer och företag har genom åren hävdat sig rätten att vara uppfinnare av den trådlösa mikrofonen. I Eargle’s Microphone Book berättas det att den trådlösa mikrofonteknologin dateras till 1960-talet. (Rayburn, 2012, s. 181)

   


  Hur fungerar det?


  De flesta system skickar signalen analogt via radiovågor, vanligtvis över FM-banden. Vissa modeller skickar även ljudet digitalt. Det är vanligt att kunna välja via vilken frekvens ljudet ska skickas. I och med detta kan man använda fler mikrofoner samtidigt, samt att risken för störningar minskar. De lite mer professionella systemen har dubbla mottagarenheter med varsin antenn vilket minskar risken för fasfel, samt störningar och utsläckningar efter att radiovågorna studsat mot väggar och så vidare. (Ibid s. 184) Vissa modeller har även ställbar gain-nivå, vilket kan vara bra om sändaren ska användas till olika mikrofoner eller instrument. Det finns även system med ställbar squelch. Det innebär att utsignalen i mottagarenheten tystas om signalen mellan mikrofon och mottagare blir så svag att nästan bara brus återges. (Gibson 2007, s. 158) Ett alternativ till att skicka signalen analogt över FM-bandet är att kombinera det med en digitalt processerad signal för att förbättra ljudkvalitén. Resultatet blir bland annat minskat brus och jämnare frekvensåtergivning. Detta gör det även möjligt att kryptera signalen, vilket innebär att man kan styra signalen till en specifik mottagarenhet. (Rayburn, 2012, s. 187) Två problem med digital signalprocessering är att det blir en liten fördröjning (0,5-3 millisekunder) i och med att processeringen tar tid, samt att räckvidden kan bli reducerad. (ibid s. 187)  När används trådlösa mikrofonsystem?


  Trådlösa mikrofonsystem används väldigt ofta i livesamanhang. Artister och musiker kan röra sig fritt på scen när mikrofonerna är trådlösa. Om sändaren kopplas in i till exempel en gitarr kan även gitarristen röra sig fritt på scen. Konferencierer, värdar och andra talare kan röra sig fritt i lokalen de befinner sig i. Trådlösa system är dock inte lika pålitliga som när kabel används, och de fungerar som bäst när vägen mellan sändare och mottagare är fri. (ibid . 193)


  För att få använda trådlösa mikrofonsystem krävs att du har tillstånd från Post och Telestyrelsen, eftersom de räknas som radiosändare. Vilka frekvenser som är licenspliktiga går att hitta på deras hemsida. (Post och telestyrelsen 2015)


  Olika modeller

   

  Det finns olika modeller av trådlösa mikrofonsystem, anpassade för olika ändamål. En trådlös handhållen mikrofon ser ut precis som en vanlig mikrofon, men kan ha en lite större kropp anpassad för sändaren och batteriet. Denna används oftast av sångare i musiksammanhang samt talare. Myggor, headset och instrumentmikrofoner kopplas oftast in i ett så kallat bodypack. Det är en liten box där sändaren sitter. Den är i sin tur kopplad till mikrofonen eller instrumentet via en kabel. Boxen sätts fast i ett bälte eller liknande vilket ger artisten full frihet på scen.


  Fördelar och nackdelar

   

  De fördelar som finns med ett trådlöst mikrofonsystem är bland annat en större frihet för artisten och talare till möjligheten att röra sig fritt på scen, ytterligare en fördel är att man kommer ifrån de

  negativa sidorna av användadet av en kabel där kabeln kan gå sönder, trassla sig och är risk för personskador på scen bland kabelhärvor. (Winer, 2012, s. 183)


  Nackdelar med ett trådlöst system kan vara att signalen endast har möjlighet att sändas en begränsad sträcka. En mikrofon kopplad till en balanserad XLR kabel däremot kan sträcka sig en betydligt längre sträcka utan att signalen påverkas lika mycket. Ytterligare nackdelar i ett trådlöst system är möjliga störningar genom radioutrustning eller trådlösa mikrofoner men även att användningstiden är begränsad till batteriets laddning och livslängd. (Gibson, 2007, s. 157) Störningar eller ”drop outs” kan uppstå, främst då man inte använder sig av dubbla mottagarenheter i systemet. (Winer, 2012, s. 26) Det finns även en begränsning i antalet trådlösa mikrofoner som används på en och samma gång vid samma plats, på grund av det begränsade antalet radiokanaler (frekvenser).

      

   

   

  Käll- och litteraturförteckning
   


  LITTERATUR

  Gibson, B. (2007) Live Sound Operators Handbook. New York: Hal Leaonard Books

   

  Rayburn, A. Ray (2012) Eargle’s Microphone Book. Oxford: Focal Press


  Winer, E. (2012) The Audio Expert. Oxford: Focal Press

   

   

  INTERNET


  Post och Telestyrelsen “Trådlösa Mikrofoner och Hörtekniska Hjälpmedel” 
  http://www.pts.se/sv/bransch/radio/radiotillstand/anvandning-av-tradlosa-mikrofoner/ (Hämtat 2015-03-04)

  Files (0)

   

  Comments (6)

  Viewing 6 of 6 comments: view all
  Känns och ser proffsigt ut. Ni har flitigt använd eran refferenslitteratur och infogat dem akademsikt snyggt och korrekt. Kul läsning! (kommer inte på någon konstruktiv kommentar) ;)
  Posted 00:26, 10 Mar 2015
  Måste instämma med föregående talare jag kan inte hitta något jag direkt tänker på som skulle gå att förbättra. Det enda jag tänkte man kunde tillägga var om bristen på lediga radiokanaler och det problemet, men det besvarade ni på slutet så bra gjort! :)
  Posted 01:12, 10 Mar 2015
  Bra skrivet och ser snyggt ut formalia-mässigt. Ni har förvaltat litteraturen bra och använt trovärdig litteratur. Det finns inte så mycket att säga som sagt, dock hade jag gärna ösnkat att ni fått med priset för trådlösa lösningar som en faktor i texten. Men annars har ni lyckats ypperligt med texten! :)

  /Henrik Olsson
  Posted 02:18, 10 Mar 2015
  Hej! Möjligtvis något slarvfel jag hittade bara :)
  Dubbelkollar bara om "Mellan mikrofonen och en mottagaren." - Ska stå för mottagarenhet? I så fall kanske man kan skriva "mottagarenheten" i nästa mening, kändes lite repetitivt bara :)
  "Ytterligare en fördel 'är man kommer' ifrån de negativa sidorna" - Om man kanske ska ha ett "att" mellan?
  "Sidorna av 'användadet' av en kabel"

  Annars mycket bra!
  Älskar er
  / Johan Johansson
  Posted 02:21, 10 Mar 2015
  Utöver det som redan sagts i tidigare kommentarer tycker jag att det är bra. Det är lätt att läsa och ni har fått med det som är väsentlig för detta ämne.

  /Arjohn Emilsson
  Posted 12:58, 10 Mar 2015
  Väldigt informativ text med kort och koncist innehåll! Flyter väldigt bra när man läser och innehåller väldigt relevant och tillförlitlig litteratur!
  Posted 16:44, 10 Mar 2015
  Viewing 6 of 6 comments: view all
  You must login to post a comment.