Search:
DU Wiki > Ämnen - Subjects > Ljud- & Musikproduktion > Liveljud och liveinspelning 2015 > Grupp 3 och 4 - startinstruktioner och artikelämnen > Planerande och genomförande av liveljudsprojekt (Timothy Waldenby och Henrik Olsson, grupp 4)

Planerande och genomförande av liveljudsprojekt (Timothy Waldenby och Henrik Olsson, grupp 4)

  Table of contents
  No headers

  Planerande och genomförande av liveljudsprojekt

   

  Planering:

   Vid ett liveljudsprojekt så är det mycket viktigt att man i god tid innan har planerat noggrant, då det är otroligt många faktorer som måste klicka. Högtalarplacering, val av utrustning såväl som instrument på scen och möjlighet till kabeldragning ska vara igenomtänkt. (H. Nicklasson (2006:175-176)).

   

   Man vill ha en god överblick av hur lokalen ser ut: mått från golv till tak och från vägg till vägg. Hur bred är den smalaste passagen? Finns det lastkaj? Hur bred är den bredaste utrustningen? Detta för att kunna avgöra vilken utrustning som behöver användas, och kan användas- dvs. får plats. Kan man ta sig dit och själv titta på lokalen så är det till stor fördel.

  (H. Nicklasson (2006:180)).

   

  Finns det el i huset? Finns uttag av typen trefas? Vilken sorts trefas: gammal kontakt eller ny? Vart finns dessa placerade i lokalen?

   

  Man har verkligen möjligheten att ställa massvis av frågor. Men tänk på att låta trevlig, hålla ett gott humör och vara positiv. Har du god vetskap innan du är på plats- har du mer möjlighet till att planera.

   

   Ta kontakt med alla delaktiga, se till att ha deras kontaktuppgifter i alla dess möjliga former:

  E-postadress, mobiltelefon, hemnummer o.s.v.

   

  Hör med artisten om de har en ”stage plot”/ ”stage ride” och input list. Har de egen ”backline”?(H. Nicklasson (2006:176))Om du får tillgång till stage plot och stage ride så kan du redan vid riggningen koppla in kablar och lägga fram stageboxar. Om backline finns på plats så kan allt riggas. Det är bra om så mycket som möjligt är klart för start när bandet anländer.  

   

   Det är egentligen inte förrän vid det här tillfället som man bör ge arrangören en offert. Uppskatta tiden och omkostnaderna för lokaler, reseersättning och utrustning. Det gäller att lägga sig på en lagom nivå- konkurrenskraftig men ändå en summa som leder till pengar i plånboken.

   

  Utrustningen

   Det är inte alltid man själv äger utrustningen som ett evenemang kräver, då gäller det att hyra, eller i bästa fall så kanske arrangören har en del av utrustningen. Desto mindre tid och pengar man behöver lägga ner på utrustningen- desto bättre pris kan du ge till kunden.

   

  Uppriggning

  När man som ljudtekniker ankommer till lokalen så är den tidigare planering det viktigaste man har. Följer du den, så sparar du dyrbar tid.

   

   Man bör börja med att ställa allt på plats (högtalare, monitorer, backline mm), sedan dra ström och koppla in multikablar och ”stageboxar” i mixerboret. När detta är gjort kan man starta PA systemet.

   

   Det är viktigt att innan soundcheck hålla koll så att allt kommer på sina rätta plats.

  Dra sladdar smart så att ingen snubblar på dem och se till att de är funktionsdugliga. Om möjligt (d.v.s. tillåtet från arrangören) tejpa fast dem- gärna intill kanter och trösklar.

  Gör ett kanalschema, där det står vilka instrument som kommer in på respektive kanaler i mixerbordet. Det kan vara smart att ha tillgängligt en kopia för övriga tekniker. Här nämns mikrofoner, alternativa “subgrupper” och “dynamics”. (H. Nicklasson (2006:159)).

  Se också efter så att allt får signal i mixerbordet, vilket kan kollas genom att knacka på mikrofonerna exempelvis.

   

  Linecheck & Trimma in PA-anläggningen

   Att trimma in PA-anläggningen är grunden för ett bra ljud i miljön som PA:t infinner sig i. Det innebär att man efter lokalen/miljön oftast tar bort eller stärker frekvenser genom en (grafisk) “master EQ” för att få ett normalt ljud i helhet. Detta görs genom referensmusik som ljudteknikern spelar upp genom PA systemet, oftast idag ifrån en mobiltelefon. Det kan vara till fördel att använda en referenslåt som passar bandets genre. En linecheck är också en tidsbesparande faktor för att utelämna fel och felsökningar till Soundchecken. Under en linecheck testas varje ingång så att allt får signal som det ska. 

  (William A. Gibson (2007;331))

   

  Soundcheck

   Soundcheck är en av de viktigaste delarna för att få ett så bra slutresultat som möjligt. Fungerar inte allt som det ska eller om musikerna inte kan höra sig själva så kommer det skapa problem i jakten på en bra eller nästintill perfekt mix, även för de allra bästa.

  Det gäller att skapa ett system som man jobbar efter då tiden oftast är knapp. Om något på scenen (exempelvis positioner på “amp rack”) behöver flyttas så ska inte FoH teknikern behöva springa och göra det, utan att det finns en tekniker på plats på scenen som åtgärdar det snabbt.

   När det är dags för soundcheck så bör man ha ett schema eller något typ av upplägg som man följer för att tiden inte ska rinna iväg och för att man själv inte ska göra saker två gånger om. Exempel på ett schema kan vara följande:

  -          Channel Assignements, Subgroup levels and assinments, Trim levels, Pad settings, EQ settings, Aux settings, Fader levels, Matrix levels, Master fader level, All outboard dynamics and effects settings

  (William A. Gibson (2007;338))

   

   En till viktig sak i detta skede är att namnge eller markera upp varje kanal på mixerbordet så att man vet vad som kanalen styr, vilket gör det enklare att hantera samt navigera under stress. Viktigt att minnas är att denna tid är ljudteknikerns tid, inte musikernas repetitions tid.

   Viktiga faktorer för att FoH mixen ska fungera live bygger på att man under soundcheck kollar så att kick och bas fungerar ihop enligt ton. Samt att sången ska ligga i framkant men inte vara för hård och jobbig. Ett bra tips är också att sångaren ska höra sig själv tydlit för att inte sjunga falskt.

   När man är klar så bör man ropa ned bandets medlemmar en och en till FOH mixerbordet eller monitor mixerbordet (om det finns) för att berätta hur allt är tänkt med monitorer och FOH mixen.

  (William A. Gibson (2007;331-338))

   

  Gigg / Konsert

   Väl framme vid konserten så är det man ska vara extra vaksam över mixen. Händerna ska vara på reglarna hela tiden för att kunna kompensera och framhäva de olika instrumenten. Gör man det så är man en stor del av framträdandet. Variationer i ljudet i form av effekter och volymåkningar gör det mer intressant för publiken att lyssna.

   Det är viktigt att hålla en behaglig ljudvolym. En decibelmätare ska finnas till hands för att mäta ljudtrycksnivån. Är alla i publiken över 13 år, så får ljudtrycket ligga på max 115dBA, men med en medelnivå på 100 dBA. Gäller det barn och vuxna så är värdena 110dBA maxnivå och 97dBA medelnivå                                                                                                             

   

  Nedriggning

   Att rigga ned är precis som vilket annat moment som helst, man måste ha en plan med vad som ska göras och i vilken ordning. Börja med att sänka volym och reglar på allt, inte att glömma fantommatningen på de kanaler som har. Därefter stäng av mixerbordet och sedan PA systemet och all elektricitet.

   När detta är klart så ska kablar snyggt viras ihop och läggas tillbaka ordentligt på de ställe/ställena man tog dem ifrån, vilket underlättar inför nästa live -arrangemang. Rigga ned mikrofoner och stativ för att få plats till de större delarna. Så som mulitdon och XLR Piskor.

   

  Källhänvisning:

   Nicklasson, Hans. (2006) Jakten på det perfekta PA-ljudet, första upplagan. Elanders. Mölnlycke.

   Nicklasson, Hans. (2012-2014). PDF- 7 steg närmare det Perfekta Liveljudet Version 2.1

  http://ljudteknikern.se/pdf/7steg-rt...ive-ljudet.pdf      

   William A. Gibson. (2007): The Ultimate Live Sound Operator’s Handbook. NY. New York.                                   

   

  Timothy Waldenby & Henrik Olsson

  LP1041 VT 2015

  Högskolan Dalarna

  Files (0)

   

  Comments (7)

  Viewing 7 of 7 comments: view all
  Hej!
  Lite småsaker bara!
  1.Ett mellanrum vid "gammal kontakt eller ny?Vart finns dessa placerade i lokalen?"
  2."Men tänk på att hålla gott humör och vara positiv" Skulle kunna komma in vid "Soundcheck" - delen eller redan vid "Planering". Exempelvis, "Tänk på att vara positiv och hålla humöret uppe redan vid första bemötandet av dina medarbetare, arrangören och banden".
  3.Chema med "Sch"
  4."Så att ingen snubblar på dem och se till - att samtliga fungerar."
  5.Tydlit med "gt"
  6.Elektrisitet med "c"
  7."Ska kablar snyggt viras ihop och läggas tillbaka snyggt på de ställena man tog dem ifrån" - Kanske räcker med ett "snyggt"?

  Puss
  /Johan Johansson
  Posted 00:02, 10 Mar 2015
  Bra skrivet grabbar! Ser proffsigt ut och bra info!

  Det jag tänkte på var att det står rubriken "Linecheck & Trimma in PA-anläggningen" men under rubriken hittar jag ingen information om "Linecheck" det kanske skulle vara bra att ta upp.
  Kan tycka att det används lite onödiga engelska ord inom "" situationstecken där man kunde använt sig av svenska ordistället. Såsom: “boostar”, “hands on” skulle man kuna byta ut mon t.ex. "förstärka" och "vara uppmärksam" eller nåt i den stilen .

  Förutom det har jag inget nytt att anmärka på, bra gjort :)
  Posted 01:48, 10 Mar 2015
  Ni har nämnt en del situationer där saker och ting bör finnas, vill gärna läsa mer om nackdelarna om de som ni beskriver inte finns på plats och hur man t.ex. kan lösa det.
  "Ju" är ett ord som dyker upp en del i er text, prova att byta ut det ordet och formulera om meningen för att få det att låta mer akademiskt. Några små stavfel dyker upp ibland men förutom det tycker jag att texten är bra.

  /Arjohn Emilsson
  Posted 13:25, 10 Mar 2015
  Ju tidigare - desto bättre! Tänk på att inte använda "ju" överallt! Som tidigare redan påpekat så är det ganska mycket stavfel. Tänk också väldigt noga på hur mycket vardagligt språk som används och byt gärna ut dem. I nästan varannan mening uppstår ett ord med "citationstecken", få bort dem och använd istället ord som gemene man skulle förstå, eller beskriv istället vad som menas med ordet.
  Sen är det absolut svårt med hur det är tänkt att denna kategori ska se ut som en "Wiki" när det mer eller mindre är en guide till hur man ska genomföra ett bra liveljudsprojekt.

  Utöver det; skitbra guide till hur man ska få allt att fungera och framförallt skaffa sig en bra planering.

  /Klas Praméus
  Posted 16:35, 10 Mar 2015
  Bra jobbat! Denna artikel kommer jag att skriva ut och ta med mig under planering och genomförandet av kommande liveljudsprojekt!
  / Chris
  Posted 22:40, 10 Mar 2015
  Har ingenting att komma med som inte redan nämnts. Försök byt ut de engelska orden till svenska, och skippa citationstecknen. I övrigt en riktigt bra och lättläst guide!

  //Filip
  Posted 23:04, 10 Mar 2015
  Mycket bra att tänka på, och tycker er artikel redogör inför hela händelseförloppet på ett bra sätt. Tycker texten är bra skriven, men jag tycker "layouten" känns något rörig med indragen i texten. Annars grymt!
  Posted 23:00, 21 Sep 2015
  Viewing 7 of 7 comments: view all
  You must login to post a comment.