Search:
DU Wiki > Ämnen - Subjects > Ljud- & Musikproduktion > Liveljud och liveinspelning 2015 > Grupp 3 och 4 - startinstruktioner och artikelämnen > Liveinspelning (Johan Johansson, Grupp 4)

Liveinspelning (Johan Johansson, Grupp 4)

  Table of contents
  No headers

  Att göra en Liveinspelning

  I denna artikel pratar vi om hur man på lämpligt vis gör

  en inspelning av ett liveframträdande, vad du ska tänka på

  och andra allmänna tips för att din inspelning

  skall bli så bra som möjligt.

  Bild 1 Wiki.png


   

  Du kan göra en inspelning av ett liveframträdande på ett par olika vis. Ett enkelt sätt är att du använder dig av ett portabelt ljudkort tillsammans med en bärbar dator och en färdiginstallerad DAW (Digital Audio Workstation) så som Cubase eller Pro Tools. Ett av många exempel på portabla ljudkort kan vara ett R16 Zoom med 8 inbyggda mono-kanaler och 16 kanaler för lyssning. Detta ljudkort finns även med 16 inbyggda mono-kanaler. Nu kan du enklast sätta upp mikrofoner vid FOH-högtalarna (Front Of House) och på så vis få en inspelning av bandet förutsatt att du vet att ljudteknikern eller du själv gör ett bra jobb med mixen. (Sound On Sound 2000: http://www.soundonsound.com/sos/feb0...es/livefaq.htm)

  Även fast detta kan ge bra resultat vill man oftast få ljudet på separata kanaler och du kommer då behöva sätta upp ett eget set mikrofoner utöver det som redan finns till för PA-systemet för att sedan koppla in i ditt ljudkort. Det bästa sättet är att du använder dig av två mixerbord. Ett för FOH-högtalarna och ljudet ut till publiken, och ett för inspelning. För att detta skall fungera korrekt kommer du behöva en Splitkabel och en Multikabel. Multikabeln placeras lämpligast på scen och kopplas i vanliga fall till FOH-mixerbordet. Men eftersom vi vill splitta signalen till båda mixerborden kopplar vi multikabeln till splitkabeln och de två splittade utgångarna förser varje mixerbord med likadan signal.

   

  Som med alla inspelningar, oavsett om du spelar in en konsert eller en liveinspelning i studio behövs god framförhållning och planering. Under en konsert har man egentligen bara en chans på sig, jämfört med en studioinspelning. (Gottlieb & Hennrich 2009:100) De säger sig självt att man inte kan avbryta en konsert med 20.000 åskådare för att byta mikrofon om något skulle gå fel. I studio har man fördelen att kunna stoppa sessionen, jobba sig runt problemen eller laga utrustning. Man kanske förlorar några minuter eller i värsta fall någon timme men man riskerar inte att mista inspelningen. Att känna sig bekväm med sin inspelningsutrustning bör vara den stora faktorn till vad du väljer att spela in med. Tack vare den stora utvecklingen av digital teknologi har inspelningen av separerade flerspår (multitrack) blivit enkelt och billigt. Att använda sig av dagens bärbara datorer, Fire-Wire kort och externa hårddiskar gör det enkelt att spela in 24-, 32- och till och med 48- kanaler samtidigt. Detta ger dig också friheten att spela in i din favorit DAW, där du är bekväm och vet hur det fungerar. Då bärbara datorer eller datorer rent generellt är smidigt finns där alltid problemet med kraschar, detta händer med alla maskiner och oftast vid de mest opassande tillfällen, speciellt om de inte hålls uppdaterade och rena. En mer säker och pålitlig lösning kan vara en extern hårddisk med inspelningsfunktion exempelvis RADAR 24 och iZ RADAR V. Med dessa digitala ljudinspelare kan du spela in upp till 24 kanaler samtidigt för att sedan rendera över inspelningen direkt på en CD-skiva. Anslut hårddisken till din dator via USB och manövrera dig i din DAW via kontrollerna på ljudinspelaren. Även om det kan tyckas vara omodernt med att spela in på CD så är detta fortfarande vanligt, och framförallt stabilt.

   

  Med liveinspelningar tillkommer ofta problemet med lekage. (Sound On Sound 2000: http://www.soundonsound.com/sos/feb0...es/livefaq.htm) Det är oftast inget riktigt problem med de mikrofoner som fångar upp förstärkare eller trummor, eftersom dessa mikrofoner är placerade väldigt nära ljudkällan, om man bortser från överhängsmikrofonerna till trummorna. Det som många anser vara de känsligaste områdena när det gäller lekage är akustiska instrument och framförallt sången. Det man kan göra är att se till så förstärkare och scenmonitorer är riktade mot mikrofonens ”döda” zon, exempelvis baksidan på en standard Cardioid (Huber & Runstein 2010:119). Det är vanligt att man använder samma typ av mikrofoner vid en liveinspelning som vid ett liveframträdande. Dynamiska mikrofoner med cardioid eller hypercardioid. Akustiska instrument och i vissa fall sång kan gynnas av kondensator mikrofoner, vilket är en av anledningarna till större lekage.

  Bild 2 Wiki.png

  Mikrofonplacering är som vanligt en viktig del även i livesammanhang. Trummor, bas och gitarrförstärkare kan mickas upp väldigt nära ljudkällan, mellan 10 cm eller närmre.

  För att fånga cymbaler och de allmänna ljudet av trummorna bör du också placera ut överhäng ovanför trumsetet. Placeringen kan variera beroende på smak men att använda sig av stereouppmickning är att föredra, förslagsvis X/Y eller A-B. Beroende på hur bra mickteknik sångaren har kan man placera mikrofonen ett par cm ifrån. I liveframträdanden brukar det dock oftast sluta med att sångaren glömmer bort detta, men be han eller henne att försöka hålla sig till ett par cm.

   

  Oftast skickar man basen genom en såkallad DI-box eller en Line-box för att sedan mata vidare signalen direkt ut i PA-högtalarna. En DI-box är en impedansomvandlare med balanserad utgång som ger dig en ren och oprocesserad signal av instrumentet som du exempelvis kan skicka till en balanserad mikrofongingång på ett mixerbord. Det finns dock ingen anledning att göra detta om du gillar hur basen låter genom basförstärkaren, micka då hellre upp förstärkaren men relativt nära för att undvika lekage. Akustiska gitarrer låter bäst uppmickade, gärna kondensator mikrofoner. Beroende på vilken genre du spelar in och om bandet spelar starkt bör du överväga att köra gitarren genom en DI-box istället.

   

  Huruvida processering av instrumentet skall göras på plats eller senare vid mixningen går att diskutera. Vanligtvis brukar man vilja spela in allt så rent som möjligt utan kompression och equalizer. (ibid 2010:189). Det finns fall där man behöver använda låg- eller högpassfilter på instrument som nödvändigtvis inte innehåller låga respektive höga frekvenser för att få mer utrymme att jobba med. Använd inte kompression om inte dynamiken är ett stort problem, och om du gör det använd inte så mycket som du vanligtvis brukar göra i studion, för att lämna mer rum åt detta när du mixar. Det bästa är att använda kompression som limitering för att se till så ingen obehaglig distortion uppstår. Diverse effekter bör definitivt uteslutas under inspelningen. De du siktar på är en full inspelning av rena oprocesserade spår som du sedan putsar till under mixningen.

   

   

   

  Referenser

  Litteratur

  Gottlieb, Gary &Hennerich, Paul2009. Recording on the Go: The Definitive Guide to Live Recording. Cengage Learning: Course Technology.

   

  Huber Miles, David & Runstein E. Robert 2010. Modern Recording Techniques, 7th Edition. Focal Press: Elsevier.

   

  Internet-källor

  Sound On Sound. Live Recording, Artiklar om ljudproduktion & audioteknologi. http://www.soundonsound.com/sos/feb0...es/livefaq.htm (2000-02)

   

  Files (7)

  Comments (7)

  Viewing 7 of 7 comments: view all
  Jag tycker att du har lyckats få med de faktorer man bör tänka på vid en liveinspelning. Vissa meningar känns lite konstigt formulerade, t.ex.: "Då bärbara datorer eller datorer rent generellt är smidigt finns där alltid problemet...".
  På vissa delar så skulle jag vilja veta mer. t.ex. vad menas egentligen med en inspelningsbar hårddisk? Någon ynka meningar är för lång- det blir lätt förvirrande och man glömmer bort vad som står i meningens början.
  Men generellt så känner jag mig säkrare på ämnet efter att ha läst din artikel! :)
  Posted 00:00, 10 Mar 2015
  Snyggt och bra skrivet, du har fått med de viktiga delarna inom liveinspelning och liveframträdanden. Snyggt också med bilder som kan göra det lättare att förstå.

  Dock innehåller texten lite små grammatiska fel vilket kan få läsaren att tappa förtroende för texten ex. "Mikrofon placering".
  Jag hade uppskattat en mera tydlig förklaring för "multitrack" inspelningens väg till datorn (AD/DA omvandlare mm. inte bara genom firewire).
  Annars så har du bra källor vilket ger en trovärdighet till texten, som jag också upplever lättläst. :)

  /Henrik Olsson
  Posted 02:03, 10 Mar 2015
  Jag tycker att texten är välskriven och intressant att läsa, gillar att du har valt att ha med bilder.
  Upptäckte även särskrivning på ordet "Mikrofon Placering", rätta gärna det. Föreslår även att du läser igenom din text några gånger och försöka byta ut en del ord/formuleringar som kan låta vardagligt.
  Som sagt, bra text och intressant att läsa.

  / Arjohn Emilsson
  Posted 13:47, 10 Mar 2015
  Utöver ett, för det mesta, väldigt vardagligt språk och några få grammatiska problem så tycker jag att texten är väldigt intressant och givande. Texten innehåller ganska mycket "name dropping" istället för att försöka förklara vad saken är. Glöm inte att, om du ska ha med bilder, förtydliga vad det är som visas på bilden.
  Men utöver det så väldigt bra text med relevant innehåll!

  /Klas Praméus
  Posted 16:04, 10 Mar 2015
  Håller med föregående talare. Några stavfel och grammatiska missar, men i det stora hela en intressant text!

  //Filip
  Posted 22:20, 10 Mar 2015
  Spännande läsning! Har aldrig tidigare hört talas om RADAR 24 och iZ RADAR V.
  /Chris
  Posted 22:24, 10 Mar 2015
  Grymt snygg artikel, och kul med lite relaterade bilder till texten. Väldigt intressant läsning och gillar att du skriver texten med en personlig touch!
  Posted 23:14, 21 Sep 2015
  Viewing 7 of 7 comments: view all
  You must login to post a comment.