Search:
DU Wiki > Ämnen - Subjects > Ljud- & Musikproduktion > Liveljud och liveinspelning 2015 > Grupp 1 och 2 - startinstruktioner och artikelämnen > Komponenter i ett PA-system (Ludwig Ronquist, Grupp 1)

Komponenter i ett PA-system (Ludwig Ronquist, Grupp 1)

  Table of contents
  No headers

  Ett PA-system är ett elektroniskt system som är till för att förstärka och dela ut ljud till en publik. PA kommer från engelskans ”public address” vilket betyder ungefär ”publikriktad”. Det används på väldigt många olika ställen men kanske främst förknippat med livemusik. Men det används på allt ifrån tågstationer och fotbollsarenor så väl som då det ska spelas musik live. Där ljud med information behöver nå ut en större mängd personer med andra ord. Denna artikel kommer dock att rikta in sig på ljudsystem som används för att spela livemusik.

   

   

  Systemkomponenter

  De vanligaste komponenterna i ett PA-system kan varieras, men för att det ska kunna kallas ett PA-system så ska det finnas något som fångar upp ljudet, något som förstärker ljudet, och något som spelar upp ljudet riktat mot ”publiken”[1]. Med andra ord, en mikrofon, en förstärkare och en högtalare. Däremot så innehåller de allra flesta PA-system betydligt fler komponenter. Det som kan finnas är:

  • Mikrofoner

  Som tar upp ljudet från instrument eller sångare

  • Kablar, Multikabel

  Mellan mikrofon och ”Stagebox”. Multikabel är en stor kabel med flera kablar inuti som oftast har några åt olika håll, sätts in i en ”Split” eller ”Stagebox” och i ett mixerbord.

  • Linebox/DI-box

  Är till för att kunna få balanserad signal från obalanserad, ändra impedansen på signalen[2], men också för att kunna dela signalen för att t ex spela in gitarrljudet innan det går in i en förstärkare.

  • ”Stagebox”

  Kopplas alla mikrofoner på scenen till för att sedan kopplas till multikabel eller ”Split”.

  • ”Split”

  Delar upp signalerna från alla instrument och mikrofoner och gör det möjligt att skicka signaler till ett ”Front of House”-mixerbord och till ett monitormixerbord.

  • Mixerbord

  Kopplas alla signaler in i för att kunna kopplas till olika processorer och ställa volymer på de olika signalerna som går ut ur bordet.

  • Effektsprocessorer

  Kan finnas som enskilda komponenter eller finnas ”inuti” ett mixerbord. Behandlar och bearbetar signaler för att korrigera eller ”göra om” ljudet.

  • Slutsteg

  Förstärker signalen[3]

  • Delningsfilter

  Delar upp signalen för att skicka rätt frekvenser till rätt högtalare[4]

  • Högtalare

  Spelar upp ljudet. Vissa högtalare är bättre på att återge bas, vissa bättre på att återge diskant, därav delningsfilter.[5]

   

   

  Signalflöde

  I ett PA-system så börjar signalen hos mikrofonen som tar upp ljudkällan, instrumentet eller sången. Från mikrofonen går det till en stagebox, alternativt via en linebox innan. Från stageboxen går det till splitten som delar upp signalen, därifrån går det vidare genom multikabeln till mixerbordet. Efter att mixerbordet har processerat signalen, genom inbyggda komponenter eller skickat ut signalen till en ”outboard” och sedan tillbaka, och ställt volymen på den så skickas signalen, förslagsvis tillbaka genom multikabeln till ett slutsteg för att förstärka signalen och bestämma impedans som måste matchas med högtalarna[6]. Sedan går signalen genom ett delningsfilter och sedan ut i högtalarna som gör att publiken hör signalen.

   

  Det kan se lite olika ut hur man kopplar beroende på vad för komponenter man behöver eller har. T ex så finns det aktiva och passiva högtalare, aktiva högtalare har ett inbyggt slutsteg och behöver då ström för att fungera, passiva behöver ett slutsteg innan högtalaren men behöver inte ström. Vissa högtalare har också inbyggda delningsfilter då de har olika högtalare sig[7].

   

   

   

  Mixerbord

  Mixerbordet är komponenten som mixar ihop alla signaler vi får ifrån ljudkällorna till 1, 2 eller flera signaler som skickas till högtalarna. Det är här vi ställer volymen för alla signaler från mikrofonerna och instrumenten.

  I mindre livesammanhang kan det räcka med att ha ett mixerbord, som kallas ”Front of House”(FoH)[8]. På större event kan man behöva två stycken mixerbord, ett FoH och ett monitorbord. Med monitorbordet ställer man alltså volymen på de högtalare som står på scen riktade mot musikerna eller de som framför ljudet för att de ska höra sig själva och de andra på scen bra. Detta är särskilt viktigt vid livemusik då musikerna måste höra varandra för att kunna spela tillsammans.

   

  Den kanske största diskussionen kring mixerbord är ’analog vs digital’. Ett analogt bord är till största sannolikhet större än ett digitalt mixerbord med samma antal kanaler. Då det digitala mixerbordet kan ändra vilka kanaler som styrs av t ex reglarna krävs inte lika många reglar för att kunna handskas med lika många kanaler. Kort och gott, ett 32 kanals analogt bord har 32 stycken reglar, men ett 32 kanals digitalt bord kan ha 16 stycken reglar. Generellt sett så är det vanligare att man hittar inbyggda effekter i ett digitalt bord, där man oftast också har möjligheten att använda effekterna på alla kanaler, jämfört med ett analogt bord där, om det finns inbyggda effekter, oftast bara går att använda på ett begränsat antal kanaler. Ett digitalt mixerbord har också möjligheten att spara inställningar som du gör[9].

   

   

  Stora och små PA-system

  Den kanske största skillnaden mellan stora och små PA-system är antalet högtalare man använder för att ”sprida ut” ljudet. På ett livesammanhang där 30 personer kommer närvara kan det räcka med enbart två stycken högtalare, när däremot ett stort band spelar på en arena krävs det mycket fler än två stycken högtalare. Det kan också vara lämpligt att tänka på att när det kommer till de allt större lokalerna så kan de passiva högtalarna vara att föredra, då man slipper dra ström till varje högtalare[10]. De aktiva högtalarna hittar man oftare på mindre event då de har hög flexibilitet och är lätta att transportera[11]. Med aktiva högtalare slipper man ta med sig tunga slutsteg, man får också en perfekt anpassad högtalare för slutsteget, då företaget som tillverkat högtalaren högst troligt har anpassat detta under produktionen.

   

   

  Källor

  ”Public address (PA) basics” ’Livesystems.co.uk’ Hämtad 8 mars 2015 från http://www.livesystems.co.uk/pa-basics.html

   

  Gibson, B (2011) The ultimate live sound operator’s handbook (2nd edition) Milwaukee: Hal Leonard Corporation

   

  Referenser

  [1] http://www.livesystems.co.uk/pa-basics.html

  [2] Gibson, B (2011), s. 84

  [3] http://www.livesystems.co.uk/pa-basics.html

  [4] Ibid

  [5] Ibid

  [6] Gibson, B (2011), s. 197-198

  [7] Ibid, s. 188-191

  [8] Ibid, s. 79

  [9] Ibid, s. 115-116

  [10] Ibid, s. 231-237

  [11] Ibid, s. 191-192

  Files (0)

   

  Comments (4)

  Viewing 4 of 4 comments: view all
  Informativt och välformulerat, skrivet så att det gick väldigt bra att "fastread" texten men ändå ta in allt. Det enda jag tänkte på var att kanske på peka att det är i de digitala mixerborden som det är vanligast (om inte endast, men ska inte snö in mig i ett hörn) som det finns effekt-processorer inbyggt eftersom att du tar upp det i beskrivningen.
  Posted 15:18, 9 Mar 2015
  Bra och lättläst. Det jag tänkte på att man kunde ta upp under rubriken med stora PA-system med fler än två högtalare är att kompensera för tidskillnaden mellan högtalarna med hjälp av delay. Förutsatt att de stor på olika ställen i lokalen.
  Posted 23:51, 11 Mar 2015
  Bra och lättläst. Det jag tänkte på att man kunde ta upp under rubriken med stora PA-system med fler än två högtalare är att kompensera för tidskillnaden mellan högtalarna med hjälp av delay. Förutsatt att de stor på olika ställen i lokalen.
  Posted 23:51, 11 Mar 2015
  En bra skriven och tydlig text som nämner alla de viktigaste och vanligaste komponenterna i ett PA-system. Man skulle ju kunna skriva hur långt som helst om olika lösningar eller till exempel om mixerbord men jag tycker detta var alldeles tillräckligt omfattande för detta ändamål.
  Posted 04:33, 12 Mar 2015
  Viewing 4 of 4 comments: view all
  You must login to post a comment.