Search:
DU Wiki > Ă„mnen - Subjects > Ljud- & Musikproduktion > Inspelning i studio VT17 > You Rock My World - Michael Jackson

You Rock My World - Michael Jackson

  Table of contents
  No headers

  Låten ”You Rock My World” var den första av tre singlar till albumet ”Invincible”, som kom att bli poplegenden, Michael Jackson´s tionde och sista studioalbum som släpptes år 2001. Jackson kom i kontakt med den då 19-åriga musikproducenten, Rodney ”Darkchild” Jerkins som producerade 6 av låtarna på albumet och däribland ”You Rock My World” (Hall, 2009). Inspelningsmetoden som tillämpades till detta fonogram, var nästintill enbart analog inspelning på band med få inslag av digitalt experimenterade i Pro Tools (Massey 2009, 266-267). 

  Låten spelades in i Sony Studios (New York) och Record One (Los Angeles) samt är mixad i Marvin´s Room (Los Angeles) och The Hit Factory/Criteria (Miami) (Discogs, 2017).

   

  Utgiven: 2001

  Artist: Michael Jackson

  Komposition: You Rock My World (från albumet ”Invincible” Spår 6)

  Musiker: Michael Jackson (leadsång, körsång samt multiinstrumentalist) Rodney Jerkins (trumprogrammering, multiinstrumentalist och arrangemang)

  Skivbolag: Epic Records

  Förlag: © 2001 MJJ Productions Inc.

  Producenter: Michael Jackson och Rodney Jerkins

  Låtskrivare: Michael Jackson, Rodney Jerkins, Fred Jerkins III, LaShawn Daniels och Nora Payne.

  Mix: Bruce Swedien och Rodney Jerkins.

  Tekniker: Harvey Masey Jr. (Digital Editing)

  Mastering: Bernie Grundman Mastering, Hollywood, California.

   

  Liknande Fonogram

  Liknande fonogram som använder sig av samma inspelningsmetod är givetvis de övriga 5 produktionerna som ”Darkchild” producerade till albumet. Låtar från albumet som exempelvis ”Unbreakable”, samt titelspåret ”Invincible” använder sig av samma utrustning och tillämpar sig av samma inspelningsteknik där nästintill allt spelades in analogt på band. De bägge låtarna är även de mixade i The Hit Factory/Criteria (Miami) och liknar ”You Rock My World” då de har blandade inslag av R&B, hiphop och pop. 

  Ett annat exempel på ett fonogram som har tillämpat samma inspelningsmetod, där det mesta spelades in på band med inslag av digitalt experimenterande i Pro Tools, är Amy Winehouse´s låt ”Back to Black” som är producerad av Mark Ronson. Låtens style må vara annorlunda än ”You Rock My World” men likheter i soundet finns. Hela mixen och framförallt sångljudet är väldigt varmt samtidigt som inspelningen låter väldigt krispig (Massey 2009, 315).

   

  Kännetecken

  Produktionen bygger mycket på de rytmiska och perkussiva underdelningarna i det samplade trumbeatet, som genomgående under hela inspelningen färgar arrangemanget och skapar ett sväng. Rodney Jerkins började redan vid 10-års ålder att lära sig och utforska trummaskiner vilket också har blivit karaktäriserande för hans produktioner. Han använder sig ofta av en Akai MPC3000 för att framställa sina trumbeats. Han jobbar bland annat mycket med att kombinera två olika bastrummeljud för att sedan processera dem på olika sätt så att de inte tar ut varandra, vilket resulterar i ett bastrummeljud med både skön subbotten samt en aggressiv punch. 

  Sången är analogt inspelad på band vilket genererar mer värme i ljudet. 

  Produktionen låter både varm med mycket subbas samtidigt som den är väldigt krispig och punchig. Detta är det som ofta karaktäriserar ”Darkchild”. 

   

  Historik

  Den analoga bandspelaren uppfanns i Tyskland på sent 1920-tal och etablerades i USA år 1945. Då dess kvalité utvecklades och förbättrades så kom analoga bandspelaren att bli standarden i både professionella- och hemmastudio-sammanhang till att spela in och lagra ljud (Huber, Runstein 2013, 179).

  Innan inspelningsprocessen med albumet ”Invincibles” hade inletts så jobbade Rodney Jerkins mycket i Pro Tools. Det var det arbetssättet han vanligtvis brukade och föredrog att genomföra sina sånginspelningar. När arbetet med Michael Jackson inleddes så beslutades det att genomföra inspelningarna analogt då det var så Jackson var van att jobba. Jerkins hade även intentionen med produktionen att få det att låta mer ”old-school-Michael” vilket inte Jackson själv var ense om då han ville sikta framåt. Jerkins har beskrivit samarbetet tillsammans med ”The King of Pop” som fantastiskt och förklarat att Jackson var en extrem perfektionist vilket ledde till att arbetet tog väldigt lång tid. När Jerkins var nöjd med en mix så ville Jackson ständigt leta efter nya sätt för att nå ett ännu bättre slutresultat. Jerkins var tidigare van att jobba som så att först skapa och spela in bakgrunden, sedan genomföra sångpålägg och slutligen mixa låten. Med Jackson så mixades det och experimenterades ständigt mellan tagningarna (Massey 2009, 268).

   

  Egen kommentar

  Jag har personligen alltid varit ett fan av Michael Jacksons produktioner då jag anser att det alltid har låtit så mycket fräschare och före sin tid jämfört med andra samtida produktioner. Om det är någonting jag måste anmärka på så är det den långa inspelningstiden. Att spela in hela albumet tog hela 4 år vilket ligger till grund i Jacksons otroliga perfektionism. Inspelningsprocessen hade kunnat gå betydligt snabbare.Däremot så anser jag att man måste ha förståelse för den långa inspelningsperioden. Detta album blev Jacksons ”comeback” då han inte hade släppt ett album sedan 1995. Det är en vettig förklaring till den extrema perfektionen. Albumet blev det dyraste då framställda någonsin med kostnader på över 30 miljoner dollar innan marknadsföringen (Van Nguyen, 2016), så både budget och tid fanns det verkligen utrymme för, vilket gav förutsättningarna för noggrannheten. 

   

  Referenser

  Litteratur

  Huber, David Miles och Runstein, Robert E. 2013. Modern Recording Techniques. 8. uppl. London: Focal Press.  

   

  Massey, Howard 2009. Behind the Glass. Volume II: Top Record Producers Tell How They Craft the Hits. Milwaukee: Backbeat Books

   

  Internet

  Hall, Jermaine. 2009. V EXCLUSIVE: Rodney Jerkins Talks MJ’s Last Studio Album, Invincible. Vibe. http://www.vibe.com/2009/09/v-exclusive-rodney-jerkins-talks-mjs-last-studio-album-invincible/ (Hämtad 2017-02-28)

   

  Invincible 2001, liner notes, Epic Records.

   

  Michael Jackson - Invincible 2017. Discogs. https://www.discogs.com/Michael-Jackson-Invincible/release/4142558 (Hämtad 2017-02-28)

   

  Michael Jackson - You Rock My World 2017. Discogshttps://www.discogs.com/Michael-Jack...release/624279 (Hämtad 2017-03-09)

   

  Van Nguyen, Dean. 2016. Michael Jackson’s “Invincible” Turns 15. Passion of the Weiss. http://www.passionweiss.com/2016/11/...r-anniversary/ (Hämtad 2017-02-28)

  Files (0)

   

  Comments (3)

  Viewing 3 of 3 comments: view all
  Intressant och välskrivet. Släppte Jackson bara en singel från den här plattan? eller var you rock my world den första? Jag saknar en listning på tekniker, hade varit intressant att veta om Jerkins mixat allt eller om någon av de andra teknikerna som står listade på wiki tex. Eftersom Jerkins var en förespråkare för Pro tools vore det intressant att läsa om hur de löste bandinspelningen rent praktiskt. Kul med historielektionen kring bandspelare! Bra jobbat.
  Posted 09:39, 8 Mar 2017
  Intressant läsning, jag saknar ingen information. Tyckte det var intressant med "konfilikten" som uppstod mellan artisten samt producenten gällande hur de ville arbeta. Alla som lyssnar på MJ (inklusive jag själv) är nog medvetna om vilken perfektionist han var, men det lönade sig med tanke på all framgång. Verkligen The King of pop.
  Posted 16:03, 8 Mar 2017
  Välskrivet om en artist och låt som är riktigt nice! Det var kul att se att Jerkins var Pro Tools användare - vet du om så fortfarande är fallet? Jag håller med om att dom olika infallsvinklarna på arbetsmetod Jackson v Jerkins, var intressanta och det hade vart spännande att få se dessa i dokumentär form.
  Posted 17:10, 8 Mar 2017
  Viewing 3 of 3 comments: view all
  You must login to post a comment.