Search:
DU Wiki > Ă„mnen - Subjects > Ljud- & Musikproduktion > Inspelning i studio VT17 > We Are The World

We Are The World

  Table of contents
  No headers

  We Are The World- fokus när det gäller

  Av Jonathan Lingman

   

  We Are The World är en låt som spelades in den 28 Januari 1985 som ett välgörenhetsprojekt för att uppmärksamma och avhjälpa den svåra svälten i Etiopien. Den spelades in efter galan; ”American Music Awards” i A&M studios i Los Angeles, CA. Vad jag kan utläsa från intervjun med Humberto Gatica i Behind the Glass av Howard Massey (2000, s. 65) så gjordes det fem tagningar av låten under sessionen som spelades in och sedan klipptes ihop till den slutgiltiga mixen. Huruvida instrumentbakgrunden också spelades in samtidigt som sången vågar jag inte ge ett definitivt svar på, en del av wikipedia-artikeln om låten antyder att bakgrunden och ett guidespår till artisterna spelades in dagarna innan sessionen. Foton från inspelsningssessionen, hittade på usaforafrica.org visar dock att bassisten Louis Johnson var på plats med sin bas under sessionen.

   

  Information om verket

  ”We Are The World” släpptes 1985 av Polygram/Mercury/Columbia och framförs av en rad olika artister, en komplett lista kan läsas här

  Låten är skriven av Lionel Richie/Michael Jackson och producerad av Quincy Jones och Michael Omartian. 

  Tekniker var Humberto Gatica (mixtekniker) och John Guess. Låten mastrades sedan av Bernie Grundman.

  Musikerna som medverkade var: David Paich, Greg Phillinganes, Humberto Gatica, Ian Underwood, John Barnes, John Robinson, Louis Johnson, Marcus Ryles, Michael Boddicker, Michael Omartian, Michael Melvoin, Paulinho da Costa, Steve Porcaro och Tom Bahler.

  Man kan lyssna till låten på Spotify, iTunes och Youtube

   

  Liknande fonogram

  Som liknande fonogram kan nämnas låten ”Do They Know It’s Christmas” skriven av Bob Geldof och Midge Ure 1984. Låten spelades in på en dag (25/11/84) och var på många sätt inspiration för ”We Are The World”. Do They Know It’s Christmas verkar dock, efter en snabb googling, ha gjorts mer med påläggsteknik än live-tagningar. Trots detta bygger låtarna på samma koncept och metoden att samla många artister och spela in en låt på en dag är, i stort sett en kopia från We Are The Worlds sida.

   

  Kännetecken

  Live-tagningarna lyser igenom framför allt i övergångarna mellan olika solister, extra tydligt blir det när flera artister delar på en mikrofon mellan deras soloinsatser. Det jag syftar på är exempelvis när Paul Simon och Kenny Rogers delar mikrofon (ca 0:47 in i låten) då Rogers först lägger en stämma på Simons melodi och sedan snabbt ska ställa sig i position för sin egen soloinsats. Om vi jämför hans första rad ”We can’t go on” med hans andra rad ”..pretending day by day” är hans första rad tunnare än nästa. Detta verkar bero på att han, vid tillfället för sin första rad inte hunnit placera sig rakt framför mikrofonen, utan fortfarande står lite vid sidan av den. Om detta är helt och hållet ett proximity-fenomen eller ett relaterat till mikrofonens (ser enligt videon från inspelningen ut att vara en AKG c12, vilken har ställbar karaktäristik) upplockningskaraktäristik är svårt att säga. I övrigt tycker jag live-tagningarna ger en känsla till låten som jag tror i mycket speglar känslan i studion vid inspelningen. Mycket nerver, men en avslappnad familjär stämning som jag tycker lyser igenom.

   

  Historik

  Live-inspelning bör ses som den äldsta sortens inspelning ända sedan de första inspelningarna har man spelat in allt i en tagning. Där vi befinner oss i tiden för den här inspelningen, klippte och klistrade man i tejpen för att få ut det bästa från olika tagningar. Beslutet mellan producent och tekniker för denna inspelning verkar svårtolkat, men enligt songfacts.com kom hela idén för projektet från sångaren Harry Belafonte. Han i sin tur ringde till managern Ken Kragen som involverade Lionel Richie och Quincy Jones, Jones ska sen ha involverat Michael Jackson. Min personliga gissning (!) är att Jones sedan involverade Humberto Gatica baserat på deras tidigare arbete med Michael Jacksons album ”Thriller” (1982)(Massey, 2000, s. 68).

   

  Egen kommentar

  Jag anser personligen att inga större förbättringar hade kunnat uppnås med annan utrustning eller annat beslutsfattande, det sägs att Quincy Jones satte upp en lapp vid studions entré där han vänligen men bestämt bad artisterna att lämna sina egon vid dörren, något jag tror är avgörande för att kunna ro i land ett så pass massivt projekt på en natt. 

   

  Referenser

  Massey, Howard. 2000

  Behind the Glass- top record producers tell how they craft their hits

  Backbeat Books, San Francisco

   

  ”We are the world”. Credits från discogs

  Hämtad den 7 mars från: https://www.discogs.com/Various-We-Are-The-World/release/2779519

   

  ”Do they know it’s christmas”. Från Songfacts

  Hämtad den 7 mars från: http://www.songfacts.com/detail.php?id=1579

   

  ”We are the world”. Från Songfacts

  Hämtad den 7 mars från: http://www.songfacts.com/detail.php?id=1560

  Files (0)

   

  Comments (4)

  Viewing 4 of 4 comments: view all
  Hej, intressant att få veta lite mer om en sådan världskänd låt med så många talangfulla artister. Att klämma in alla artister i en och samma studio och få en redig inspelning måste varit knepigt. Är musikvideon från själva inspelningen tro? Jag saknar ingen information i själva artikeln, tycker det är bra information och välskrivet. Eventuellt skulle de ha varit kul att få veta lite mer om hur det kom att bli just dessa artister och hur de fick ihop alla. Toppen!
  Posted 16:15, 8 Mar 2017
  Fantastisk låt, och välskriven wiki-artikel. Jag har inte tidigare tänkt på hur live-inspelningen skiner igenom, men nu när jag läser om det hör jag framförallt en stor skillnad på fylligheten i Kenny Rogers röst mellan hans första och andra rad. Men det skapar ju den känslan som gjorde produktionen så bra! Var det livetagningar rätt igenom eller spelades instrumenten in på förhand och sångerna live? Tack!
  Posted 16:16, 8 Mar 2017
  Intressant wiki, välskrivet! Jag gillar detaljen med Quincy Jones' lapp på dörren. För introduktionstexten är det värt att notera att låten inte skrevs, som jag förstår det, för att avhjälpa svälten i Afrika, den skrevs för att avhjälpa svälten i Etiopien.
  Posted 17:04, 8 Mar 2017
  Du har skrivit en bra artikel som på många sätt går igenom arbetet med den valda låten. Du tar upp flera intressanta saker som låg till grund för olika beslut som togs under inspelningen. Dock hade jag gärna velat veta lite mer om hur tekniken användes under inspelningen och vad den gav för nya möjligheter.

  För betyg, se mina sidor på du.se och ”Studieresultat” som du hittar under ”Mina studier” till vänster på sidan. Du hittar också betygen på det ställe du normalt kollar dina betyg.
  Posted 20:10, 27 Apr 2017
  Viewing 4 of 4 comments: view all
  You must login to post a comment.