Search:
DU Wiki > Ă„mnen - Subjects > Ljud- & Musikproduktion > Inspelning i studio VT17 > Tool - Undertow

Tool - Undertow

  Table of contents
  No headers

  Tool - Undertow

   

  Utgivningsår:1993

  Band- Tool

  Musiker-Maynard James Keenan, Danny Carey, Adam Jones, Paul D´Amour

  Album-Undertow

  Skivbolag-Sound City Studios, Grand Master Studios

  Producent-Sylvia Massy

  Huvudtekniker-Sylvia Massy

  Förlag-Volcano Entertainment

   

  Liknande fonogram

  Tool- Opiate (EP) (1992) låter soundmässigt likt Undertow men när det kommer till produktioner med liknande arbetssätt som på Undertow nämner Sylvia bandet Machines of Loving Grace och albumet Gilt (1993) där man slängde ned en elgitarr från en klippa nära havet och spelade in detta. Då klippan var på Indigo Ranch (Malibu) och låg en bit ifrån studion  var hon tvungen att använda sig av en väldigt lång förlängningskabel (för att kunna hämta tillbaka gitarren). Hon tog med en portabel DAT-spelare och flera Marshall förstärkare och satte upp brevid klippan. I gitarren borrades det hål och knöts ett rep. Soundet som Sylvia var ute efter var den naturliga ekot från omgivningen medans gitarren krossades mot klipporna.

   

  Kännetecken

  Tool är ett band som har utvecklats mycket i sitt eget sound och har numer ett sound som kanske inte kopplas allt för mycket till just Ep:n Opiate och sitt första fullägnade album Undertow. Trots att det enbart är 3 år emellan Undertow och bandets andra album Aenema var det en stor skillnad soundmässigt. På Undertow är låtarna mycket mer ”rakt på sak” medans Tools andra album är mer dynamiska, djupare, varierande, består av crescendon och ännu mer mystik. Vad alla bandets album har gemensamt är att det finns en form av mystik, råhet och ärlighet till bandet som gör att man vill lyssna mer och lära känna bandet. Tool har alltid lyckas få ett sound som får en att fundera: vad var det jag hörde jag precis? Hur har de åstadkommit detta?

   

  Historik & mikrofonteknik

  Efter att ha arbetat som ljudtekniker i San Franscisco började Sylvia Massy arbeta på administrationsavdelningen på Tower Records i Los Angeles där några av hennes medarbetare kom att bli bandet Green Jelly. Massy blev anställd till att producera bandets album Cereal Killer Soundtrack år 1993. I bandet fanns för en kort stund Tool medlemmarna Maynard James Keenan och Danny Carey och Massy formade en relation till de som senare ledde till en anställning som producent/ljudtekniker till Opiate och Undertow för bandet Tool. Sylvia Massy har nämnt att hon gärna ser till att artisterna hon samarbetar med känner sig tillräckligt bekväma, eller i vissa fall riktigt obekväma för att få ut som mycket som möjligt ur talangerna. Hon har ett ganska unikt sätt att få fram kreativa ljud. Till Undertow skivan köpte hon några gamla pianon som hon ställde i ett garage och mickade upp och lät bandet ta sönder. Maynard hade även en shotgun som han sköt mot pianot och ljudet ska ha använts i låten Disgustipated och pianot som slås sönder gissar jag används i introt till låten Prison Sex.

  Mikrofonteknik som användes på Undertow: Trummor - Sonor trumset, med mikrofoner under och över hängpukorna (Sennheiser 421s). Till virveltrumman användes över/under mickning med en Shure SM57 och en Sennheiser 441. Till överhängs uppmickning användes AKG C24.

  Gitarr-Gibson Les Paul Silverburst, förstärkare Mesa Dual Rectifier/ Marshall Plexi med 4x12 Marshall 75-watt Celestion högtalare som mickades upp med Shure 57 samt Sennheiser 421.

  Bas-Chris Squire signature Rickenbacker 4001. Se här för bild https://www.gearslutz.com/board/attachments/q-sylvia-massy/384712d1392321594-undertow-bass-guitar-toolbass.jpg

  Sång – Spelades in med en AKG C1000 mikrofon genom en Universal Audio 1176 limiter.

  Bild för hur man spelar in en shotgun https://www.gearslutz.com/board/attachments/q-sylvia-massy/383013d1391296096-shotgun-micing-techniques-toolshotgundiagram.jpg

   

  Egen kommentar

  Tool är ett av mina absoluta favoritband, livsförändrade musik enligt mig och jag rekommenderar alla som har missat bandet att lyssna igenom deras album. Vad gäller Sylvia Massy hade jag innan denna uppgift ingen aning om vem Sylvia Massy var, men jag insåg ganska snabbt att hon ligger bakom många av mina favoritband. Hon lyckas få en klarhet i ljudet trots viss ”skränighet” som kan förekomma i rock/alternativa band, en bra produktion helt enkelt. Jag har också märkt att hon ofta åstadkommer ett häftigt och riktigt bra bas sound. Jag rekommenderar utöver Undertow, en lyssning på albumet Paranoid and Sunburnt med Skunk Anansie som Sylvia ligger bakom. Det är även väldigt kul att en kvinnlig producent/ljudtekniker har lyckats åstadkomma stor framgång i ett mansdominerat yrke. Det är även kul att jag har funderat över ljudet med både Skunk Anansie (för att det är en bra produktion) och Tool (för att det är unika ljud) och att båda banden visade sig vara kopplade till just henne. Jag gillar verkligen hennes unika sätt att arbeta på och att hon tänker utanför ramarna.

   

  Referenser

  Litteratur
  David John Farinella, 2006, Producing a hitrecord, Schirmer Trade Books, s. 90, 103-104.
  Howard Massey, 2000, Behind the glass, Backbeat Books s. 295- 303 "Sylvia Massy Shivy".

  Häfte till skivan Undertow- Tool.

   

  Internetkällor

  https://www.gearslutz.com/board/q-sy...ound-city.html Hämtad 2/3- 2017
  https://www.gearslutz.com/board/q-sy...ss-guitar.html Hämtad 2/3- 2017
  https://www.gearslutz.com/board/q-sy...rd-vocals.html Hämtad 2/3- 2017
  https://www.gearslutz.com/board/q-sy...echniques.html Hämtad 2/3- 2017

  https://www.gearslutz.com/board/q-sy...race-gilt.html Hämtad 10/3 2017

  http://www.songfacts.com/detail.php?id=1980 Hämtad 2/3- 2017

  Bonus material

  Tool har sönder ett piano https://www.youtube.com/watch?v=Mr3ZaOcOamA

  Maynard James Keenan skjuter shotgun https://www.youtube.com/watch?v=XYju_s0Dfe4

  Files (0)

   

  Comments (4)

  Viewing 4 of 4 comments: view all
  Mycket spännande läsning! Min enda relation till Tool såhär långt är Guitar Hero 4: World Tour där de har med ett antal låtar där bl a ett obehagligt öga stirrar på en under tiden man spelar. Så att det är musik som väcker känslor är jag helt med på. Gillar att du har bonusmaterial som bilden på inspelning av shotgun! Enda jag kan komma på som tips är att strukturera delarna lite smått. Introduktion först, personliga åsikter i "egna kommentarer" och kanske fler liknande fonogram. Exempelvis de album du tipsar om i "egna kommentarer", Paranoid och Sunburnt. Annars toppen!
  Posted 15:46, 8 Mar 2017
  Väldigt coolt med en kvinnlig producent och av någon anledning känns det extra coolt i den här genren. Häftig grej att dom använder så extrema inspelningar såsom hagelbössa genom piano också! Om något hade jag gärna läst mer fördjupning om speciella "inspelningstekniker", t.ex. inspelningarna av misshandlade pianon och kanske andra exempel där dom använt liknande uppfinningsrikedom. Tack för en intressant text!
  Posted 15:58, 8 Mar 2017
  Intressant läsning! Allt med hagelbrakare är ju per automatik guld så det var coolt att du hade både klipp och bild bild på hur man mickar upp en sån grej. Min följande kommentar känns som bortom projektets intention och behov men det skulle vara intressant med länkar till Massy's arbetssätt och approach vad det gäller andra band (finns det någon dokumentär eller så med henne?) Ända andra tillägg är väl att lägga personliga åsikter i egna kommentarer sektionen, men som sagt. Guld. edited 16:51, 8 Mar 2017
  Posted 16:49, 8 Mar 2017
  Hej och tack för feedback! Jag ska försöka lägga till allt ni har tipsat om.
  Ja ögat är lite av Tools trademark, jag har den tatueringen på armen =)
  Mickning gällande pianot vet jag inte om jag hittar information om, har för mig att jag läste att de använde en Shure Sm57.
  Vad gäller information om Sylvias arbetssätt finns det massvis med information på nätet där hon berättar om olika tillfällen i studion, gearslutz.com är en bra källa men det finns även youtubeklipp såsom denna som är 18 minuter lång: https://www.youtube.com/watch?v=2_M8ezSX5BU
  Posted 11:42, 10 Mar 2017
  Viewing 4 of 4 comments: view all
  You must login to post a comment.